Ευάλωτοι δανειολήπτες: Παράταση έως τον Μάρτιο του 2025 της επιδότηση των στεγαστικών

Διαβάζεται σε 4'
Κόκκινα δάνεια
Κόκκινα δάνεια iStock

Οι τράπεζες σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρούν στην παράταση έως τον Μάρτιο του 2025 του ενδιάμεσου προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που επιδοτεί την δόση του στεγαστικού δανείου.

Βαθιά ανάσα για ακόμη ένα χρόνο παίρνουν τα ευάλωτα νοικοκυριά στην προσπάθεια τους να προστατέψουν την πρώτη κατοικία τους καθώς οι τράπεζες σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προχωρούν στην παράταση έως τον Μάρτιο του 2025 του ενδιάμεσου προγράμματος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που επιδοτεί την δόση του στεγαστικού δανείου.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδιάμεσο πρόγραμμα θεσμοθετήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 με αρχική διάρκεια για 15 μήνες ενώ εκ τότε ακολουθούν συνεχείς παρατάσεις. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος Δημόσιο επιδοτεί τη δόση του στεγαστικού τους δανείου με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ έως ότου δημιουργηθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.

Πρακτικά το πρόγραμμα λειτουργεί ως το πρώτο βήμα ένταξης στον φορέα όσων νοικοκυριών αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους και συναινούν στην παράδοση του ακινήτου τους και συνεχίζοντας να διαμένουν σε αυτό έναντι ενοικίου.

Πρόκειται για την ύστατη προσπάθεια διάσωσης της πρώτης τους κατοικίας καθώς ο «ευάλωτος» κάνοντας χρήση των εργαλείων που έχει ενεργοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τη ρύθμιση οφειλών, μπορεί να αποφύγει την έξωση και τον πλειστηριασμό του ακινήτου του. Προϋπόθεση είναι η έκδοση βεβαίωσης ευάλωτου οφειλέτη μέσω της υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία εκδίδεται εντός 30 ημερών και παραμένει σε ισχύ για 3 μήνες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ευάλωτοι ορίζονται οι οφειλέτες με εισόδημα έως 7.000 ευρώ (συν 3.500 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) με ανώτατο όριο 21.000 ευρώ και αξία ακίνητης περιουσίας έως 120.000 ευρώ (συν 15.000 ευρώ για κάθε παιδί) με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ και με την υποβολή της αίτησης ο οφειλέτης συναινεί στην άρση του φορολογικού απορρήτου προκειμένου να ελεγχθεί εάν πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Μάχη μεγάλων funds για τον Φορέα ακινήτων

Την ίδια στιγμή αυξημένο ενδιαφέρον δείχνουν για τον Φορέα Ακινήτων μεγάλα διεθνή funds με τον τελικό νικητή να αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος Απριλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά τέσσερα είναι τα σχήματα που θα δώσουν το «παρών» στον διαγωνισμό του υπουργείου Οικονομικών και πιο συγκεκριμένα τα funds – Bain Capital, Christofferson (CRC), Fortress και KAICAN Hellas-Beaumont.

Το σχέδιο για τη δημιουργία του Φορέα που προϋποθέτει εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων, παρουσιάζει συνεχείς καθυστερήσεις επειδή δεν υπήρχε ενδιαφέρον από επενδυτές, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς δυσμενείς παρατηρήσεις από την Κομισιόν στις εκθέσεις ελέγχου της οικονομίας.

Από την πλευρά των επενδυτών, οι υπολογισμοί έδειχναν ότι το σχήμα θα είχε χαμηλή αναμενόμενη απόδοση, που δεν δικαιολογούσε τη δέσμευση κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιανουαρίου ξεκίνησε ο δεύτερος κύκλος του ανταγωνιστικού διαλόγου του διαγωνισμού για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων του νόμου υπ’ αρίθμ. 4738/2020.

Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το επιτελείο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών θα είχε την πρώτη δια ζώσης συνάντηση με τους υποψήφιους επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα και επαναληπτική συνάντηση την τρέχουσα.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, στις εν λόγω συναντήσεις αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει έμπρακτο ενδιαφέρον για επένδυση στον Φορέα, δεδομένου ότι το επόμενο στάδιο είναι η υποβολή δεσμευτικών προσφορών εκ μέρους των επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος για τους επενδυτές, το ΥΠΕΘΟ προχώρησε σε ουσιαστικές βελτιώσεις του πλαισίου λειτουργίας του Φορέα οι οποίες περιλήφθηκαν στον νόμο για το ιδιωτικό χρέος που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Στόχος ήταν να ενισχυθεί η χαμηλή απόδοση επενδύσεων (IRR) μέσω της παροχής φορολογικών και άλλων κινήτρων, όπως η έκπτωση 30% στην αξία απόκτησης του ακινήτου.

Σημειώνεται, πάντως, ότι το βασικότερο αίτημα των επενδυτών για αύξηση της επιδότησης δεν ικανοποιήθηκε από το ΥΠΕΘΟ. Σύμφωνα με το παρόν πλαίσιο, η επιδότηση ενοικίου που προβλέπει ο νόμος ξεκινά από τα 70 ευρώ (για μονοπρόσωπο νοικοκυριό) και ανέρχεται στα 210 ευρώ για τους ευάλωτους δανειολήπτες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα