Ευάλωτοι οφειλέτες: Πώς γλυτώνουν τον πλειστηριασμό μέσω του Φορέα Ακινήτων

Διαβάζεται σε 5'
Ευάλωτοι οφειλέτες: Πώς γλυτώνουν τον πλειστηριασμό μέσω του Φορέα Ακινήτων
Διαμερίσματα (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Σε διάστημα ενός μήνα από την λειτουργία του Φορέα οι αιτήσεις ένταξης των ευάλωτων στην σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για να προχωρήσει η ένταξη τους θα πρέπει να συναινέσουν και στη διενέργεια αυτοψίας από τον Φορέα.

Τα βασικά σημεία της διαδικασίας που πρέπει να ακολουθήσουν οι ευάλωτοι οφειλέτες, προκειμένου να αιτηθούν την ένταξη τους στον Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων προκειμένου να γλυτώσουν τον πλειστηριασμό και κατ’ επέκταση την έξωση έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων θα είναι λειτουργικός πριν από το τέλος του 2024, ενώ οι δεσμευτικές προσφορές από τους τέσσερις επενδυτές αναμένονται τον Οκτώβριο. Όσον αφορά στο ενδιάμεσο πρόγραμμα επιδότησης που “παγώνει” τον πλειστηριασμό, αυτό παρατάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για άλλους 15 μήνες ή μέχρι να λειτουργήσει ο Φορέας .

Σύμφωνα τώρα με την σχετική υπουργική απόφαση που υπογράφθηκε προχθές οι ευάλωτοι δανειολήπτες θα μπορούν σε διάστημα ενός μηνός από τη λειτουργία του Φορέα να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα “τρέξει” γι’ αυτό το σκοπό, με την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ωστόσο για να προχωρήσει η ένταξη τους θα πρέπει να συναινέσουν και στη διενέργεια αυτοψίας από τον Φορέα, προκειμένου να προσδιορίσει την ακριβή αποτίμηση του ακινήτου. Σε περίπτωση μη συναίνεσης ή εντοπισμού σημαντικών παραβάσεων που καθιστούν αδύνατη τη μεταβίβαση της κατοικίας, τότε ο Φορέας έχει το δικαίωμα να απορρίψει την αίτηση.

Δικαιολογητικά ένταξης

Μαζί με την αίτηση, υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1) αντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου εν ισχύ,

2) το κατασχετήριο ή τα στοιχεία της απόφασης που κηρύσσει την πτώχευση,

3) οι τίτλοι ιδιοκτησίας επί της κύριας κατοικίας,

4) η βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη,

5) εφόσον ισχύει, έγγραφα που να αποδεικνύουν τη συμμετοχή στο πρόγραμμα συνεισφοράς του Δημοσίου και

6) σε περίπτωση που πρόκειται για αποκλειστικό κύριο της κύριας κατοικίας, υπεύθυνη δήλωση και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής ή σε περίπτωση που δεν πρόκειται για αποκλειστικό κύριο της κύριας κατοικίας, υπεύθυνη δήλωση από κάθε έναν εκ των συνιδιοκτητών, των ψιλών κυρίων και επικαρπωτών και θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.

Ο Φορέας επεξεργάζεται την αίτηση και τα συνυποβαλλόμενα δικαιολογητικά αυτής. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην αίτηση ή τα δικαιολογητικά, τότε ενημερώνει τον ευάλωτο οφειλέτη και τάσσει προθεσμία συμπλήρωσης, η οποία είναι ανάλογη του είδους των ελλείψεων και δεν είναι μικρότερη των τριών και μεγαλύτερη των 10 εργάσιμων ημερών.

Πότε απορρίπτεται η αίτηση

Η αίτηση του δανειολήπτη μπορεί ωστόσο να απορριφθεί εφόσον συντρέχει κάποια από τις ακόλουθες περιπτώσεις:

1) Δεν έχουν τηρηθεί οι προθεσμίες,

2) Δεν αντιστοιχούν οι προσκομιζόμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας στα στοιχεία, τα οποία τηρούνται στο κατά τόπο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο και τα τελευταία δεν επιβεβαιώνονται με άλλον τρόπο,

3) Η αίτηση ή τα δικαιολογητικά δεν είναι πλήρη και ο ευάλωτος οφειλέτης δεν συμπληρώσει επαρκώς την αίτηση ή τα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας,

4) εφόσον η έκθεση αυτοψίας διαπιστώσει την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων των κατηγοριών που οδηγούν σε απαγόρευση μεταβίβασης και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν ή για την τακτοποίησή τους απαιτείται η συναίνεση συγκυρίων εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία ή 5) εφόσον βεβαιώνεται με έκθεση δικαστικού επιμελητή ότι εμποδίστηκε η διενέργεια αυτοψίας.

5) εφόσον βεβαιώνεται με έκθεση δικαστικού επιμελητή ότι εμποδίστηκε η διενέργεια αυτοψίας.

Τα επόμενα βήματα

Αφού η αίτηση τύχει επιτυχούς επεξεργασίας, εφόσον ο Φορέας επιθυμεί να διενεργήσει αυτοψία, ειδοποιεί τον ευάλωτο οφειλέτη για την ημερομηνία, κατά την οποία πρόκειται να λάβει χώρα η αυτοψία, η οποία δεν δύναται να απέχει λιγότερο από τρεις εργάσιμες και περισσότερο από 10 εργάσιμες ημέρες από την ημερομηνία αποστολής της ειδοποίησης.

Όπως προβλέπεται στην υπουργική απόφαση, η αυτοψία διενεργείται από μηχανικό, ενώ σε αυτή δύναται να παρίσταται και ο πιστοποιημένος εκτιμητής.

Με το πέρας της αυτοψίας συντάσσεται έκθεση, η οποία περιλαμβάνει και βεβαίωση μηχανικού, αναφορικά με την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων και εφόσον η τακτοποίηση αυτών είναι δυνατή τα σχετικά έξοδα τακτοποίησης. Η έκθεση αυτοψίας και η βεβαίωση μηχανικού κοινοποιούνται στον ευάλωτο οφειλέτη.

Εάν η βεβαίωση του μηχανικού διαπιστώνει την ύπαρξη αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων των κατηγοριών, οι οποίες οδηγούν σε απαγόρευση μεταβίβασης και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν ή για την τακτοποίησή τους απαιτείται η συναίνεση συγκυρίων εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ο Φορέας απορρίπτει την αίτηση του ευάλωτου οφειλέτη.

Τα έξοδα της αυτοψίας και της εκτίμησης βαρύνουν σε κάθε περίπτωση τον Φορέα και δεν αφαιρούνται από το τίμημα μεταβίβασης.

Τα έξοδα τακτοποίησης τυχόν αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων δεν λαμβάνονται υπόψη από τον πιστοποιημένο εκτιμητή για την αποτίμηση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος του ευάλωτου οφειλέτη.

Κατόπιν της ολοκλήρωσης των διαδικασιών και εφόσον δεν απορριφθεί η αίτηση υπαγωγής του ευάλωτου οφειλέτη, ο Φορέας καταβάλλει το τίμημα μεταβίβασης. Από αυτό αφαιρούνται τα έξοδα τακτοποίησης τυχόν αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα