Ευρωπαϊκό νεύμα για πολιτική συμφωνία
Έτοιμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος από το ΕΜΣ με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς να πιέζουν όλους για πολιτική συμφωνία στο ελληνικό πρόγραμμα. Κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος δείχνει πάντως ότι παρά τα ανοιχτά θέματα υπάρχει δυνατότητα για πολιτική συμφωνία
- 30 Νοεμβρίου 2016 18:41
Το δρόμο του πολιτικού συμβιβασμού δείχνει για την Ελλάδα κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχους τονίζοντας ότι είναι εφικτή η συνολική συμφωνία για χρέος και αξιολόγηση μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου «αν υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές». Την ίδια ώρα ο ΕΜΣ έχει ήδη έτοιμα προς συζήτηση τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα μειώσουν το χρέος κατά 21,8% του ΑΕΠ ως το 2060.
Κοινοτικός αξιωματούχος που παρακολουθεί από πολύ κοντά τις διαπραγματεύσεις για το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα , παραδέχονταν νωρίτερα σήμερα ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα, όπως το δημοσιονομικό και οι εργασιακές αλλαγές, τόνισε ότι “αν υπάρχει καλή θέληση, τότε είμαι βέβαιος ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί και όπως ξέρετε, οι συνεδριάσεις μας δεν δεσμεύονται από γραφειοκρατικά ημερολόγια, είμαστε ευέλικτοι”.
Ο αξιωματούχος φάνηκε αισιόδοξος για τη Δευτέρα, αλλά δεν απέκλεισε νέα συνεδρίαση, αν αυτή χρειαστεί. Ξεκαθάρισε πάντως ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα προγραμματισμένο.
Επιπλέον εξήγησε ότι το ζήτημα των εργασιακών εκτιμά ότι δεν θα κλείσει σε επίπεδο τεχνοκρατών αλλά σε “ανώτερο επίπεδο”, δηλαδή σε αυτό των υπουργών υπαινισσόμενος πολιτική συμφωνία για το θέμα.
Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι ρεαλιστικά εκτιμά πως τη Δευτέρα θα ακουστεί μια πολύ καλή αξιολόγηση από την πλευρά των θεσμών, με ελάχιστα ανοιχτά σημεία και από εκεί και πέρα θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση για το πότε θα γίνει η ενεργοποίηση των όποιων αποφάσεων.
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, τη Δευτέρα οι υπουργοί θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και μόνο, για το ελληνικό χρέος, και όχι τα μεσοπρόθεσμα ή τα μακροπρόθεσμα, που θα πάνε αργότερα. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαίωνε το σχεδιασμό που θέλει την συζήτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων να μετατίθεται – αν υπάρξει συμφωνία την Δευτέρα – για τις αρχές του επόμενου χρόνου ώστε το ΔΝΤ να έχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να αποφασίσει την ενεργό ένταξή του στο ελληνικό πρόγραμμα
Ερωτηθείς για τη διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαϊκών θεσμών ως προς το μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης ήταν αρκούντως ασαφής “είπαμε ότι πρέπει να είναι μεσοπρόθεσμο διάστημα, άρα όχι ένα με δύο χρόνια, διότι αυτό είναι βραχυπρόθεσμο και όχι 20 -30 χρόνια, καθώς αυτό είναι μακροπρόθεσμο. Θα δούμε”, είπε. Πάντως ξεκαθάρισε ότι την Δευτέρα δεν θα είναι παρούσα η ΓΔ του ΔΝΤ κ. Κριστίν Λαγκάρντ.
WSJ : Έτοιμα τα μέτρα
Στο μεταξύ τα βραχυπρόθεσμα μέτρα με τα οποία θα επιτευχθεί μείωση του χρέους κατά 21,8% του ΑΕΠ μέχρι και το 2060 έχει έτοιμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
1.Την επιμήκυνση του συνόλου των 173 δις από όλα τα ευρωπαϊκά δάνεια από κάθε πηγή (GLF EFSF ESM) στα 32,5 χρόνια από 27,5 χρόνια που είναι σήμερα Αυτό θα γίνει με την ανταλλαγή παλαιού δανείου με μικρότερη διάρκεια αποπληρωμής με νέο που θα έχει μακρύτερη διάρκεια αποπληρωμής ώστε σε πρώτη φάση ο μέσος χρόνος ωρίμανσης να φτάσει και πάλι τα 32,5 χρόνια
2.Την κατάργηση από το 2017 της επιβάρυνσης του 2% στο επιτόκιο δανείων ύψους 10,2 δις ευρώ που είχε πάρει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ( EFSF) για την επαναγορά ομολόγων. Στην κατεύθυνση αυτή το ΕΜΣ προτίθεται να επαναγοράσει 11 δις ευρώ από το δάνειο που έκανε στην Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους 33 δις ευρώ , Το δάνειο έγινε σε υψηλό επιτόκιο ( άνω το 3% ) και με την εξαγορά του με δάνειο χαμηλότερου επιτοκίου η Ελλάδα αναμένεται να έχει εξοικονόμηση περίπου 220.000 ευρώ σε υποχρεώσεις χρέους
3.Την χρήση σύνθετων χρηματοοικονομικών εργαλείων ώστε να μειωθεί στο διηνεκές ο επιτοκιακός κίνδυνος για το ελληνικό χρέος ,
Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανάλυση της ευρωζώνης προέβλεπε ότι ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο 104,9% το 2060, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στο οποίο η Ελλάδα θα εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα διάσωσης.
«Είναι ένα έγγραφο εργασίας του ESM το οποίο δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Το έγγραφο έρχεται ως απάντηση στην εντολή που έλαβε ο ESM στις 25 Μαΐου (από το Eurogroup) να εργαστεί για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα σε μια σειρά από μέτρα που θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας», ανέφερε εκπρόσωπος του ESM.
O ίδιος σημείωσε ότι ο γενικός διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ θα παρουσιάσει τις προτάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν ως το τέλος του προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2018.