EWG: Εφικτή ακόμη η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

EWG: Εφικτή ακόμη η συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου

Χωρίς κάποιο αποτέλεσμα έληξε όπως αναμενόταν η συνεδρίαση του Euro Working Group. Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα και με την εκτίμηση ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου κατέληξε η συζήτηση για το ελληνικό θέμα η οποία ξεκίνησε στο σημερινό Euroworking group και συνεχίστηκε στο δείπνο που ακολούθησε στις Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας κ. Π Νικολαΐδης ανέλυσε την θέση της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η Ελλάδα θα κάνει υποχωρήσεις για να κλείσει η αξιολόγηση αλλά πρώτα χρειάζεται οι δανειστές να ξεκαθαρίσουν τι θέλουν από την Ελλάδα και στην συνέχεια να δεσμευτούν με την σειρά τους για την συνέχεια. Με άλλα λόγια είπε ότι η Ελλάδα χρειάζεται σαφείς δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους της ώστε να υπάρχει το περιθώριο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και η διάσταση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαϊκών θεσμών για το ελληνικό πρόγραμμα δεν έμεινε εκτός της ατζέντας του EWG. Πολλοί από τους τεχνοκράτες των κρατών μελών της Ευρωζώνης δεν έκρυψαν την δυσφορία τους για την εμμονή του ΔΝΤ να σύρει την Ευρώπη να αποδεχθεί τα δικά του συμπεράσματα για την Ελλάδα παρότι το αποτέλεσμα του 2016 τα έχει διαψεύσει στην πράξη.

Κοινό συμπέρασμα ήταν ότι η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει σε τρεις, τέσσερις μέρες συναντήσεων με τους θεσμούς αν υπάρχει επιμέρους συμφωνία για τα προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να υιοθετήσει η Ελλάδα.

Στην κατεύθυνση της ευθυγράμμισης των θεσμών σε ένα κοινό τόπο απαιτήσεων των θεσμών προς την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος προσπαθεί από χθες να λύσει διαφωνίες και να βρει μια φόρμα συμβιβασμού.

Αν τελικά λυθεί αυτό το θέμα πηγές της Ευρωζώνης εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με το δημοσιονομικό για το 2018, το εργασιακό και τα ενεργειακά που ήταν τα μεγάλα ανοιχτά θέματα της δεύτερης αξιολόγησης.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα