Εξωδικαστικός μηχανισμός: “Παράθυρο” για κούρεμα 30% στη νέα πλατφόρμα

Εξωδικαστικός μηχανισμός: “Παράθυρο” για κούρεμα 30% στη νέα πλατφόρμα
iStock

Προτεινόμενη διευθέτηση με κούρεμα 30% για πάνω από τις μισές αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη νέα πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης. Για πλατφόρμα που δίνει λύσεις κάνουν λόγο τράπεζες και Servicers.

Ισχυρή σύσταση σε όσους οφειλέτες δεν είχαν έρθει σε οποιαδήποτε συμφωνία αναδιάρθρωσης οφειλών, μέσω της παλαιάς πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού που πλέον καταργείται, να σπεύσουν να υποβάλουν νέες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, απευθύνουν τράπεζες και Servicers, προτείνοντας «κούρεμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν προθεσμία μόλις 20 ημέρες προκειμένου να καταθέσουν νέες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών.

Με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το ΤΧΣ που ψηφίστηκε μέσα στην εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπεται η κατάργηση της παλαιάς πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού στην οποία όμως «λιμνάζουν» ακόμη χιλιάδες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν εκ νέου στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης του νέου πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε το 2020.

Μάλιστα, η ρύθμιση ή μη της οφειλής μέσω της πλατφόρμας του Πτωχευτικού θα πρέπει να γίνει εντός 20 ημερών ή σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ότι απέβη άκαρπη.

Τραπεζικές και νομικές πηγές επισημαίνουν ότι στην πλατφόρμα του παλαιού εξωδικαστικού νόμου, ο οποίος ρύθμιζε τα χρέη επιχειρήσεων των ετών 2017 και 2018, παρέμενε μεγάλος αριθμός οφειλετών, οι οποίοι αξιοποιούσαν κενά της διαδικασίας για να αποκομίσουν προστασία διαρκείας από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Και αυτό διότι ο νόμος 4469/2017 προέβλεπε ότι όσο ο πιστωτής (τράπεζα – Δημόσιο) καθυστερούσε να δώσει απάντηση στην πρόταση ρύθμισης του οφειλέτη (είτε ότι αυτή εγκρίνεται είτε ότι απορρίπτεται), η αίτηση ρύθμισης παρέμενε σε εκκρεμότητα και δεν μπορούσε να ασκηθεί κανένα μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.

Πλέον, όλα τα χρέη, όχι μόνο επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων, προς όλους τους πιστωτές τους, θα ρυθμίζονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ν. 4738/2020.

Κούρεμα 30%

Σύμφωνα με την Κομισιόν, στα τέλη Μαρτίου είχαν υποβληθεί 3.074 αιτήσεις, ενώ για 1.708 από αυτές που αντιστοιχούν σε συνολική οφειλή, ύψους 373 εκατ. ευρώ, υπήρχε ήδη προτεινόμενη διευθέτηση από τον αλγόριθμο της πλατφόρμας. Από αυτές τις 1.708 αιτήσεις, οι 967 αναφέρονται σε πολυμερή αναδιάρθρωση και οι 666 αφορούν μόνο σε διμερείς διακανονισμούς μεταξύ του οφειλέτη και των κρατικών φορέων, ενώ 75 συνήφθησαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία αναδιάρθρωσης. Πολύ σημαντικό είναι ότι σε 468 περιπτώσεις η πρόταση διακανονισμού των πιστωτών έχει ληφθεί από τους οφειλέτες και σε 205 περιπτώσεις έγινε αποδεκτή, με μέσο κούρεμα χρέους περίπου 28%.

Όπλο η νέα πλατφόρμα

Σύμφωνα με εκπροσώπους των τραπεζών αλλά και των εταιρειών διαχείρισης, η νέα πλατφόρμα που πλέον έχει ανεβάσει ρυθμούς αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» στη φαρέτρα τους. «Φτιάξαμε κάτι που δεν υπάρχει, μία πλατφόρμα που το σύνολο του συστήματος δίδει λύσεις. Υπήρξε ενδιαφέρον από τον κόσμο και τώρα εισερχόμαστε σε μία ομαλότητα. Αποτελεί όπλο στη διαχείριση των δανείων. Κατ’ ουσία τώρα θα ξεκινήσουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα», σχολίασε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της Cepal, κ. Θεόδωρος Αθανασόπουλος, με την γενική διευθύντρια λιανικής, SB & AGRI Recovery της Intrum Hellas, κυρία Αλεξάνδρα Φατσέα, να προσθέτει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο που λειτουργεί με διαφανή και δίκαιο τρόπο.

Προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών

Με δεύτερη τροπολογία που κατατέθηκε στο ίδιο νομοσχέδιο θεσπίστηκε το πρόγραμμα κρατικής επιδότησης των ευάλωτων νοικοκυριών μέχρι να συσταθεί ο Φορέας Ακινήτων που θα αποκτά την πρώτη κατοικία τους για να τους την επαναμισθώσει, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό το δικαίωμα στη στέγαση.

Όπως αναφέρει η τροπολογία, με τον ν. 4916/2021 θεσπίστηκε ένα πρόγραμμα για κρατική στήριξη των δανείων πρώτης κατοικίας, το οποίο παρέχει κρατική επιδότηση του στεγαστικού δανείου των ευάλωτων οφειλετών. Η διάρκεια του προγράμματος είναι δεκαπέντε (15) μήνες, ενώ, με την έγκριση της αίτησης και την καταβολή οριζόμενης επιδοτούμενης δόσης, παρέχεται αποφυγή μέτρων των πιστωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί και εξώσεις. Όπως αναφέρει η τροπολογία, δεδομένου ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας υποβάλλεται αίτηση, ολοκληρώνεται σύντομα και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, είναι απαραίτητη η σύνδεση των προθεσμιών για υποβολή των αιτήσεων με την πλήρη λειτουργία αυτής, ώστε να μην απωλεσθούν οι σχετικές προθεσμίες υποβολής από τους οφειλέτες.

Το ύψος της δόσης

Στη διάρκεια των 15 μηνών ο ευάλωτος δανειολήπτης θα καταβάλει δόση-μίσθωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί σε ετήσια βάση στο 5% της αξίας του ακινήτου, με το κράτος να επιδοτεί, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού, με 70-210 ευρώ μηνιαίως.

Έτσι, για ακίνητο 100.000 ευρώ το ετήσιο μίσθωμα θα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ, δηλαδή 416 ευρώ τον μήνα. Με την κρατική επιδότηση που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού, ο οφειλέτης θα καταβάλει από 210 έως 346 ευρώ τον μήνα.

Σημειώνεται ότι η αξία για το 85% των ακινήτων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται στα 75.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το μηνιαίο μίσθωμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 312 ευρώ, με το κράτος να επιδοτεί 70-210 ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα