Εξωδικαστικός: Στη νέα πλατφόρμα από σήμερα οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών
Υποχρεωτική είναι από σήμερα η εκ νέου υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση χρεών στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης του νέου πτωχευτικού νόμου. Κούρεμα χρεών 30% υπόσχονται τράπεζες και servicers για να τονώσουν το πενιχρό ενδιαφέρον.
- 06 Ιουλίου 2022 06:26
Τίτλοι τέλους πέφτουν σήμερα στη λειτουργία της παλαιάς ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού στην οποία «λιμνάζουν» ακόμη χιλιάδες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβληθούν εκ νέου στην πλατφόρμα εξωδικαστικής ρύθμισης του νέου πτωχευτικού νόμου που ψηφίστηκε το 2020.
Μάλιστα, η ρύθμιση ή μη της οφειλής μέσω της πλατφόρμας του Πτωχευτικού θα πρέπει να γίνει εντός 20 ημερών ή σε διαφορετική περίπτωση θα θεωρηθεί ότι απέβη άκαρπη.
Σημειώνεται ότι η σχετική τροπολογία προβλέπει εάν μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση αναδιάρθρωσης μεταξύ των μερών στις εκκρεμείς υποθέσεις στα πλαίσια του παλαιού εξωδικαστικού μηχανισμού του ν. 4469/2017 (ανεξαρτήτως του σταδίου στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία), τότε τεκμαίρεται ότι οι υποθέσεις αυτές έχουν περατωθεί ως άκαρπές, η δε ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αίτησης παύει τη λειτουργία της.
Τράπεζες και Servicers απευθύνουν τις τελευταίες εβδομάδες ισχυρή σύσταση σε όσους οφειλέτες δεν είχαν έρθει σε οποιαδήποτε συμφωνία αναδιάρθρωσης οφειλών, μέσω της παλαιάς πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού που πλέον καταργείται, να σπεύσουν να υποβάλουν νέες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών, προτείνοντας «κούρεμα που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 30%. Μάλιστα οι συγκεκριμένοι οφειλέτες έχουν προθεσμία μόλις 20 ημέρες προκειμένου να καταθέσουν νέες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών.
Παράταση ζητούν οι Μικρομεσαίες
Χθες πάντως με αφορμή την παύση της λειτουργίας της παλαιάς πλατφόρμας το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα με την οποία επισημαίνει ότι η εξέλιξη αυτή προκαλεί σοβαρές συνέπειες σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στα τελικά στάδια της διαπραγμάτευσης αλλά η ανωτέρω προθεσμία δεν επαρκεί για την υπογραφή της σύμβασης αναδιάρθρωσης και ζητά στην περίπτωση που έχει κατατεθεί στους Πιστωτές και στον Οφειλέτη Σχέδιο Βιώσιμης Αναδιάρθρωσης Οφειλών από τον Εμπειρογνώμονα που επέλεξαν οι Πιστωτές, τότε ο Συντονιστής εντός προθεσμίας είκοσι (20) εργάσιμων ημερών ενεργοποιεί εκ νέου τις προβλέψεις του άρθρου 8 του Ν. 4469/2017 χωρίς δικαίωμα παράτασης.
Καταφύγιο κακοπληρωτών
Ωστόσο τραπεζικές και νομικές πηγές επισημαίνουν ότι στην πλατφόρμα του παλαιού εξωδικαστικού νόμου, ο οποίος ρύθμιζε τα χρέη επιχειρήσεων των ετών 2017 και 2018, παρέμενε μεγάλος αριθμός οφειλετών, οι οποίοι αξιοποιούσαν κενά της διαδικασίας για να αποκομίσουν προστασία διαρκείας από τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης. Και αυτό διότι ο νόμος 4469/2017 προέβλεπε ότι όσο ο πιστωτής (τράπεζα – Δημόσιο) καθυστερούσε να δώσει απάντηση στην πρόταση ρύθμισης του οφειλέτη (είτε ότι αυτή εγκρίνεται είτε ότι απορρίπτεται), η αίτηση ρύθμισης παρέμενε σε εκκρεμότητα και δεν μπορούσε να ασκηθεί κανένα μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη.
Πλέον, όλα τα χρέη, όχι μόνο επιχειρήσεων αλλά και φυσικών προσώπων, προς όλους τους πιστωτές τους, θα ρυθμίζονται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ν. 4738/2020.
Η νέα πλατφόρμα
Η λειτουργία της πλατφόρμας συνδυάζεται με τον Κώδικα Δεοντολογίας που έχει θεσπίσει η ΤτΕ για την παρακολούθηση όλων των ρυθμίσεων και στόχο έχει να βάλει τέλος στις αρρυθμίες που διαπιστώνονται κατά τις προσπάθειες διακανονισμού χρεών μεταξύ των οφειλετών και των πιστωτών τους και οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα ατελείς ρυθμίσεις, αλλά και καθυστερήσεις στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης.
Πλην της λειτουργίας της ως κόμβου για την υποδοχή όλων των αιτήσεων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα συνδέεται με τις φορολογικές αρχές, τις τράπεζες και τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια που έχουν μεταβιβαστεί σε funds, προκειμένου να αντλούνται όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τις οφειλές που βαρύνουν ένα νοικοκυριό ή μια επιχείρηση, και να επιταχύνεται η διαδικασία διακανονισμού των χρεών.
Πενιχρά αποτελέσματα
Στην περίπτωση του εξωδικαστικού μηχανισμού πάντως, ο αριθμός των ρυθμίσεων που έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι σήμερα διαψεύδει τις αρχικές προσδοκίες για ταχεία ρύθμιση των χρεών μέσω της αυτοματοποιημένης λύσης που έχει δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και η οποία προέβλεπε λύσεις σε όσους έχουν υποβάλει αίτημα εντός δύο μηνών.
Η πλατφόρμα δημιουργήθηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο και παρά τον σημαντικό αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα, οι ρυθμίσεις προχωρούν αργά, δημιουργώντας ήδη ένα στοκ περίπου 5.600 υποθέσεων συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ, σε εκκρεμότητα. Πρόκειται για υποθέσεις που σύμφωνα με στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά τα λάθη και οι παραλείψεις που συγκεντρώνουν, δημιουργούν καθυστερήσεις για την οριστική διευθέτησή τους.
Μέχρι σήμερα ο μηχανισμός έχει δώσει τελικές λύσεις μόλις σε 125 περιπτώσεις οφειλών, οι οποίες έχουν οριστικοποιηθεί και οι οφειλέτες τους έχουν αρχίσει να πληρώνουν. Στην ουρά βρίσκονται άλλες 36.600 υποθέσεις οφειλετών που έχουν υποβάλει αίτηση ρύθμισης, συναινώντας στην άρση του τραπεζικού τους απορρήτου, χωρίς όμως η διαδικασία να έχει προχωρήσει ακόμη, ενώ άλλες 11.500 υποθέσεις είναι στο αρχικό στάδιο της υποβολής της αίτησης.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις