Έξοδος στις αγορές: Στο 3,6% το επιτόκιο του 5ετούς – Άνω των 10 δισ. οι προσφορές
"Ξεπέρασε κάθε προσδοκία" σύμφωνα με τον υπουργείο Οικονομικών το αποτέλεσμα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
- 29 Ιανουαρίου 2019 17:02
Στο 3,6% έκλεισε το επιτόκιο του πενταετούς ομολόγου (στο 3,45% διαμορφώθηκε το κουπόνι), από το οποίο το δημόσιο άντλησε κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποδοχής προσφορών από τον ΟΔΔΗΧ.
Το μεσοσταθμικό επιτόκιο που διαμόρφωσε η έκδοση είναι παραπάνω από 1% χαμηλότερο από το 4,675% που είχε πετύχει η έκδοση του πενταετούς της 24 Ιουλίου του 2017 και χαμηλότερο κατά 1,35% σε σύγκριση με την δοκιμαστική έκδοση πενταετούς ομολόγου του 2014 που είχε πετύχει μεσοσταθμικό επιτόκιο 4,95%.
Χαρακτηριστικό της έκδοσης ήταν η υπερκάλυψη του ποσού της έκδοσης κατά περισσότερο από 3 φορές, με το σύνολο των πρόσφορων από την Ελλάδα και το εξωτερικό να φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες τα 10,2 δισ. ευρώ, κυρίως από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Στην αρχή της δημοπρασίας το επιτόκιο διαμορφώθηκε από 3,75% έως 3,87%, αλλά ακολούθησε μεγάλος όγκος προσφορών, καθώς το ελληνικό πενταετές αποτελεί ευκαιρία για τους επενδυτές που ανάμεσα στα ευρωπαϊκά επιτόκια ομολόγων έχουν ως εναλλακτική μόνο τα ιταλικά 6ετή ομόλογα με επιτόκιο 1,26%.
Το κουπόνι της έκδοσης ορίστηκε στο 3,45% ενώ ανάδοχοι της έκδοσης είναι επενδυτικές τράπεζες, όπως η Βank of America ,η Meryll Lynch, η Goldman Sachs International Bank, η HSBC, η J.P. Morgan, η Morgan Stanley και η Societe General CIB.
Τσακαλώτος: Καλύτερη η «ποιότητα» των επενδυτών
Μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολίασε ότι η επιτυχία της έκδοσης «ξεπέρασε κάθε προσδοκία».
Όπως είπε, η έκδοση έκλεισε με κουπόνι 3,45% και επιτόκιο 3,6%, από την οποία προσελκύστηκαν προσφορές άνω των 10 δισ. ευρώ και το δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε επίσης και την ποιοτική διαφορά των επενδυτών που τοποθετήθηκαν στην σημερινή έκδοση. Όπως είπε, θετικό είναι το γεγονός ότι μειώθηκαν τα αμιγώς κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) ενώ αυξήθηκαν οι «πραγματικοί» μεσοπρόθεσμοι επενδυτές, που δεν κάνουν αγοραπωλησίες της μιας μέρας.