Φ. Καραβίας: Εθνική προτεραιότητα η αύξηση των επενδύσεων

Διαβάζεται σε 6'
Φωκίων Καραβίας
Φωκίων Καραβίας ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα, τονίζοντας ότι η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες επιβεβαιώνει την επιστροφή στην κανονικότητα. Αναλυτικά οι στόχοι της Eurobank.

Στην ανάγκη αύξηση των επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και στην επιστροφή της Eurobank στην κανονικότητα μέσω και της διανομής μερίσματος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Φωκίων Καραβίας.

Μιλώντας λίγο νωρίτερα στη Γενική Συνέλευση των μετόχων ο κ. Καραβίας τόνισε ότι «η αύξηση των επενδύσεων πρέπει να γίνει η εθνική προτεραιότητα. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Δεν είναι εύκολος στόχος ωστόσο πρέπει να γίνει ο πολικός αστέρας για τα επόμενα χρόνια».

Όπως ανέφερε, ο μέσος όρος των επενδύσεων στη χώρα μας είναι στο 14% του ΑΕΠ, έναντι 21,4% στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πολύ πρόσφατους υπολογισμούς του τμήματος οικονομικών μελετών της Eurobank, υποθέτοντας ένα μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της τάξης του 2,5%, για την επόμενη 10ετία, για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2033, χρειάζεται οι επενδύσεις στην Ελλάδα να αυξάνονται κατά 6,7% το χρόνο, σε πραγματικές τιμές και συνεχώς για τα επόμενα 10 χρόνια.

Διανομή μερίσματος

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να εγκρίνει τη διανομή μερίσματος, ύψους 342 εκατ. ευρώ ή 0,0933 ευρώ ανά μετοχή από τα κέρδη του 2023, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank τόνισε ότι πριν από σχεδόν 10 χρόνια, στις αρχές του 2015, αναλάβαμε τη διοίκηση αυτού του Οργανισμού, μέσα σε συνθήκες αβεβαιότητας για το μέλλον της τράπεζας, της οικονομίας και της χώρας. Είχαν προηγηθεί δύο ανακεφαλαιοποιήσεις, το 2013 και 2014 και τους αμέσως επόμενους μήνες ήρθε η επιβολή των capital controls και όλα όσα έντονα θυμόμαστε εκείνη τη χρονιά. Είμαστε σήμερα, σχεδόν η ίδια διοικητική ομάδα που παρέλαβε τότε το τιμόνι της τράπεζας και προσβλέπαμε στη σημερινή ημέρα. Την ημέρα που η τράπεζα θα μπορούσε να έρθει στη Γενική Συνέλευση και να πει στους μετόχους της ότι έχει τη δυνατότητα να τους ανταμείψει με τη διανομή μερίσματος”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διανομή μερίσματος δεν θα έπρεπε να είναι κάτι εξαιρετικό. “Η παρέλευση τόσο μεγάλου διαστήματος αποτελεί τη σαφέστερη ένδειξη για το βάθος της ελληνικής κρίσης και των προκλήσεων που αντιμετώπισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Γι’ αυτό και το γεγονός, ότι οι εποπτικές αρχές ενέκριναν τη διανομή μερίσματος επιβεβαιώνει την επιστροφή των τραπεζών στην επιχειρηματική κανονικότητα και αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και της οικονομίας συνολικότερα”, σχολίασε, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επιστροφή της τράπεζας στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά μετά το 2011, από τη Moody’s και τη DBRS.

Βασικός περιφερειακός όμιλος

Ο κύριος Καραβίας αναφέρθηκε στον μέγιστο στόχο της Eurobank, ο οποίος δεν είναι άλλος από την εδραίωσή της ως ο βασικός περιφερειακός τραπεζικός όμιλος με έμφαση στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, στην ανάπτυξη των εργασιών του asset management, όπου η Eurobank στοχεύει στον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων της που σήμερα ανέρχονται στα 12 δις. ευρώ.

Όσον αφορά στις διεθνείς δραστηριότητες της τράπεζας, ανέφερε ότι στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση για την αύξηση του ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου και ήδη διαθέτει το 55.5% γεγονός που καθιστά επιτυχή τη δημόσια πρόταση.

Στην Βουλγαρία η τράπεζα θα συνεχίσει την ανάπτυξη των εργασιών της. «Αναπτυσσόμαστε σε αγορές με συστημική θέση, που θα προσδώσουν αξία στην τράπεζα», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι η τεχνολογία αποτελεί καταλύτη για την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας και ο σχεδιασμός για το μέλλον δείχνει από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα ότι είναι σωστός.

Για τη Eurobank τόνισε ο κ. Καραβίαςοι επενδύσεις είναι βασικός στόχος του επιχειρηματικού της σχεδιασμού. Είναι η τράπεζα, άλλωστε, που ζήτησε πρώτη τις περισσότερες από τις έξι πρώτες δόσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πριν από λίγες ημέρες αιτήθηκε πρώτη ξανά και την εκταμίευση της 7ης δόσης. Ήδη συμμετέχει στη χρηματοδότηση 76 επενδυτικών σχεδίων, συνολικού προϋπολογισμού 5,7 δισ. ευρώ, αξιοποιώντας πόρους 1,5 δισ. ευρώ μέσω του ΤΑΑ και 1,1 δισ. ευρώ μέσω δικών της δανείων.

Γ. Ζανιάς: Σε πολύ καλή θέση οι τράπεζες

Μιλώντας στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος της Eurobank Γ. Ζανιάς ανέφερε τη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ελληνική οικονομία, αλλά και τις διαρθρωτικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, αλλά και να στηρίξουν τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

«Στις προκλήσεις εντοπίζεται ο πρωταθλητισμός της κατανάλωσης στο ΑΕΠ, η χαμηλή συμμετοχή των επενδύσεων στο ΑΕΠ και οι υψηλές εισαγωγές», ανέφερε ο κ. Ζανιάς, σχολιάζοντας το μακροοικονομικό περιβάλλον. “Η ελληνική οικονομία συνέχισε να υπεραποδίδει σε σχέση με την ευρωζώνη. Για το 2024 – 2025 προβλέπονται ρυθμοί ανάπτυξης 2,2% και 2,3% αντίστοιχα, ενώ το πρόβλημα του πληθωρισμού βελτιώνεται συνεχώς”, εξήγησε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η ανεργία επιμένει σε διψήφια ποσοστά, με πολλούς κλάδους να αναφέρουν δυσκολία εύρεσης προσωπικού.

Για το τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, με εξυγίανση των ισολογισμών, κατάκτηση της κερδοφορίας, και ισχυρή ρευστότητα. Αναφέρθηκε επίσης στην επιστροφή των τραπεζών στη σχετικά υψηλή οργανική κερδοφορία, που έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ το 2023 και αποτελεί διαρκή πλέον πηγή εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 16 χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα καταβάλουν ξανά μέρισμα στους μετόχους τους, με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται σε 875 εκατ. ευρώ”, σημείωσε χαρακτηριστικά, Αναφερόμενος στην αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις τράπεζες είπε ότι «σηματοδοτεί τη μετάβαση στην κανονικότητα». Κλείνοντας, ανέφερε ότι η Eurobank θα συνεχίσει να πρωτοπορεί δημιουργώντας αξία και ευημερία και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και να μεγαλώνει για τους μετόχους της, τους πελάτες της και την κοινωνία.

Αποχώρηση Χρυσικού

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι μετά από πολλά χρόνια παρουσίας στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας αποχωρεί ο Γιώργος Χρυσικός, ο οποίος έχει συμβάλει στη συγχώνευση της τράπεζας με την Grivalia. Τόσο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γ. Ζανιάς όσο και ο CEO Φωκίων Καραβίας ευχαρίστησαν τον κ. Χρυσικό για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της Eurobank.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα