Fed: Νέα αύξηση στα επιτόκια – “Καμπανάκι” για τον πληθωρισμό

Fed: Νέα αύξηση στα επιτόκια – “Καμπανάκι” για τον πληθωρισμό
Επιτόκια Getty Images/iStockphoto

Ο Τζ. Πάουελ πρόσθεσε ότι η μείωση του πληθωρισμού «είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,25% την Τετάρτη και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Η αύξηση των επιτοκίων της Τετάρτης φέρνει το βασικό επιτόκιο, σε ένα νέο εύρος 5,25%-5,50%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2001.

Να σημειωθεί ότι είναι η 11η άνοδος που αποφασίζει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ από τον Μάρτιο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η Fed κράτησε σταθερά τα επιτόκια τον Ιούνιο. Στη δήλωσή της την Τετάρτη, η Fed ανέφερε ότι οι μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τον αντίκτυπο των προηγούμενων αυξήσεων επιτοκίων στην οικονομία και στις χρηματοοικονομικές εξελίξεις. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

«Κατά τον προσδιορισμό της έκτασης της πρόσθετης σύσφιξης πολιτικής που μπορεί να είναι κατάλληλη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2% με την πάροδο του χρόνου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, καθώς και οικονομικές εξελίξεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed.

«Η διαδικασία της επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% έχει πολύ δρόμο να διανύσει», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζέι Πάουελ, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. Ο Τζ. Πάουελ πρόσθεσε ότι η μείωση του πληθωρισμού «είναι πιθανό να απαιτήσει μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και κάποια άμβλυνση των συνθηκών της αγοράς εργασίας».

Οι αξιωματούχοι της Fed πρόσθεσαν ότι θα συνεχίσουν να αξιολογούν πρόσθετες πληροφορίες και τις επιπτώσεις τους στη νομισματική πολιτική, επαναλαμβάνοντας στη δήλωσή τους ότι εξακολουθούν να θεωρούν τον πληθωρισμό ως «αυξημένο» και σημειώνοντας ότι παραμένουν «ιδιαίτερα προσεκτικοί» στους κινδύνους πληθωρισμού, παρά την ηπιότερη εκτίμηση για τον πληθωρισμό. τον Ιούνιο.

Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν η Fed σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια σε κάθε άλλη συνεδρίαση αφού διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια τον Ιούνιο, ο Πάουελ είπε: “Δεν έχουμε πάρει απόφαση να πάμε σε κάθε άλλη συνεδρίαση. Δεν είναι κάτι που εξετάσαμε. θα πάμε συνάντηση με συνάντηση… κάνοντας τις ίδιες ερωτήσεις στον εαυτό μας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα