Financial Times: Η Ελλάδα φέρεται σαν νήπιο σε κρίση παράφορου θυμού

Financial Times: Η Ελλάδα φέρεται σαν νήπιο σε κρίση παράφορου θυμού
Vote for Greek President at the Parliament Plenum. Prokopis Pavlopoulos was elected as the next Greek President, in Athens, on Feb. 18, 2015 / . , 18 , 2015. Nick Paleologos / SOOC

Η παιδιάστικη συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης και οι Ευρωπαίοι εταίροι, που δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή τους σε μία "διαλυμένη οικογένεια". Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT

“Ποτέ στην ιστορία της Ευρωζώνης, δεν υπήρχε τόση μεγάλη ενότητα. Ποτέ πριν οι θεσμοί, γνωστοί μέχρι πρότινος και ως Τρόικα (το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η ΕΕ) δεν είχαν περισσότερο ξεκάθαρα κοινό στόχο. Είτε κατά τύχη είτε βάσει σχεδίου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα έχει καταφέρει, να φέρει στην Ευρώπη αρμονία και να κάνει άπαντες, να ασχολούνται με τα αστεία της Ελλάδας”, αναφέρει άρθρο των Financial Times.

Το ελληνικό ζήτημα απασχόλησε τις συζητήσεις στην Ουάσινγκτον. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέφρασαν την απορία τους, σχετικά με τη στάση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και την εμμονή του, να μην δεσμεύεται σε τεχνικές συζητήσεις, για αλλαγή των όρων δανεισμού της Ελλάδας.

Η επιτυχία στις διαπραγματεύσεις θα ξεκλειδώσει 7,2 δισ. ευρώ επιπλέον βοήθειας προς την Ελλάδα, μία βοήθεια που θα αποτρέψει τον κίνδυνο να ξεμείνει η χώρα από χρήματα. Το ΔΝΤ και η Ευρώπη σε κοινό τους μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση, κατέστησαν σαφές, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, γιατί ο κίνδυνος χρεοκοπίας είναι πολύ μεγάλος. Χωρίς συμφωνία, τα δάνεια θα παραμείνουν “κλειδωμένα” με το κλειδί πεταμένο, αναφέρει το άρθρο.

“Κανείς δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά της Ελλάδα, μετά τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της τον Φεβρουάριο. Εκείνοι την βρίσκουν παιδιάστικη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι, που την περιγράφουν ως συμπεριφορά μωρού παιδιού, σε κρίση θυμού. Είναι απαράδεκτο, λένε. Αλλά όπως οι γονείς, συχνά διαφωνούν μεταξύ τους, για το ποιος είναι ο καταλληλότερος τρόπος, για να σωπάσει το παιδί που ουρλιάζει, η Ευρώπη δεν καταλήγει σε συμφωνία, για το πώς θα πρέπει να διαχειριστούν την ελληνική κυβέρνηση”, συνεχίζει.

“Υπάρχει ανάγκη, κάποιος να φέρεται σαν μεγάλος. Η Ελλάδα μπορεί να συμπεριφέρεται σαν παιδί, αλλά χρειάζονται ενήλικες στο δωμάτιο, που θα δείξουν ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να φέρεσαι. Χωρίς να αντιμιλάς, χωρίς να φωνάζεις, αλλά δίνοντας ένα παράδειγμα, που θα σε πείσει για τον τρόπο που σκέφτεσαι. Και οι ίδιοι (οι Ευρωπαίοι) βρίσκουν αδύνατη μία ζωή σε διαλυμένη οικογένεια, με αποτέλεσμα να δίνουν στην Ελλάδα κάθε περιθώριο να φτιάξει τη συμπεριφορά της”.

“Στην Ουάσινγκτον, το μήνυμα ήταν επίσης ξεκάθαρο. Η Ελλάδα πρέπει να “ανεβάσει στροφές” στις συζητήσεις, καλή πίστη. Δεν θα αποδεσμευτούν χρήματα για τη χώρα, αν δεν υπάρξει πρόοδος και συμφωνία. Κι όσο ανησυχούν, τόσο είναι εκείνοι που κρατούν το καρότο, εάν η Ελλάδα επιβραδύνει και δεν προχωρήσει σε δεσμεύσεις”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: Financial Times

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα