Φοιτητική στέγη: Ακάθεκτη η αύξηση των ενοικίων

Φοιτητική στέγη: Ακάθεκτη η αύξηση των ενοικίων
Ακίνητα στην Αθήνα intime

Κατά 15% σε σχέση με το 2020 αυξήθηκαν οι ζητούμενες τιμές για τυπικά φοιτητικά διαμερίσματα στην Αθήνα. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές στις υπόλοιπες μεγάλες φοιτητικές πόλεις.

Μεγαλύτερη διαθεσιμότητα σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, αλλά σταθερά ακριβά ενοίκια, ιδίως στην πρωτεύουσα, αποτελούν τις βασικές διαπιστώσεις όσον αφορά την εύρεση φοιτητικής στέγης.

Σε σχετική έρευνα, η Geoaxis, πιστοποιημένη εταιρεία εκτιμητών ακινήτων, αναφέρει ότι οι φετινές τιμές ενοικίασης είναι αυξημένες κατά σχεδόν 13% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τον μέσο όρο, καθώς στην περίπτωση της πόλης του Βόλου η αύξηση ξεπερνάει το 16% (5,56 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως). Αντίστοιχα, στην Αθήνα, η άνοδος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αγγίζει το 15%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 6,35 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, μέσης ηλικίας 42 ετών και επιφάνειας 63 τ.μ. (μοντέλο που χρησιμοποίησε η ανάλυση ως χαρακτηριστικό δείγμα φοιτητικής κατοικίας).

Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα 50 ετών και 55 τ.μ. αγγίζει τα 6 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 12,6%, ενώ στην Πάτρα η αύξηση των ενοικίων διαμορφώνεται σε 11% (5,68 ευρώ/τ.μ.). Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η αύξηση είναι της τάξεως του 13,8% (5,93 ευρώ/τ.μ.), ενώ στην Κομοτηνή οι τιμές φέτος είναι υψηλότερες κατά 8% σε σχέση με το 2020, με τη μέση τιμή ενοικίασης να διαμορφώνεται σε 5,88 ευρώ/τ.μ.

Συγκρίνοντας μάλιστα τα μεγέθη της τελευταίας τετραετίας σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis από το 2017 έως σήμερα η μέση αύξηση των ενοικίων στις εν λόγω πόλεις αγγίζει το 26%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα, η αύξηση των ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων αγγίζει το 31%, με τη μέση τιμή να έχει εκτοξευθεί από τα 4,84 ευρώ/τ.μ. που βρισκόταν το 2017 σε 6,34 ευρώ/τ.μ. σήμερα. Με τον τρόπο αυτό καταρρίπτεται και το επιχείρημα πολλών παραγόντων της αγοράς, ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ευθύνονται για την εκτόξευση των ενοικίων, μιας και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ακριβώς όταν μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, η αύξηση της προσφοράς και η περιορισμένη ζήτηση (τουλάχιστον συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια) δεν φαίνεται ότι αποτελούν επαρκείς λόγους για να περιοριστούν οι τιμές των ενοικίων. Αντιθέτως, αυτές κινούνται με έντονα ανοδικές τάσεις, ως αποτέλεσμα της γενικότερης ζήτησης για ενοικιάσεις κατοικιών, όχι μόνο από φοιτητές, αλλά από κάθε είδους νοικοκυριά, που είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε δεν επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους ακίνητο, μετά την οικονομική κρίση που προηγήθηκε. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών παραμένει σταθερά υψηλότερη από την προσφορά, ιδίως για ποιοτικά ακίνητα σε καλές περιοχές, αλλά και για προσιτά οικονομικά διαμερίσματα, που αποτελούν και πάγια προτίμηση των φοιτητών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα