Φοροδιαφυγή: Χωρίς αποτέλεσμα το πλαίσιο κινήτρων για τους 20 “ύποπτους” κλάδους – Το πλάνο για τη σύνδεση ταμειακών με POS
Οι πολίτες συνέχισαν να προτιμούν να μην ζητούν αποδείξεις προτιμώντας από το φορομπόνους το “άμεσο κούρεμα” του ΦΠΑ.
- 31 Μαρτίου 2023 07:43
Σε αλλαγές προσανατολίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σε σχέση με τα φοροκίνητρα που δίνονται για τις e- αποδείξεις. Αυτό βέβαια θα γίνει μετά τις εκλογές και βέβαια αφορά την περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Πέρα από τον όποιο μετεκλογικό σχεδιασμό το ενδιαφέρον είναι ότι αποδεικνύεται ότι η πρόβλεψη αυτή του νομοθέτη, δεν οδήγησε σε απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μια και όπως φαίνεται οι πολίτες συνέχισαν να προτιμούν να μην ζητούν αποδείξεις. “Κάλλιο πέντε και στο χέρι” δηλαδή, “κούρεμα” του ΦΠΑ κατά την πληρωμή των παρεχόμενων υπηρεσιών κι όχι αναμονή για “φορομπόνους” με την εκκαθάριση των δηλώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι το όλο μέτρο αφορούσε έκπτωση φόρου έως και 2.200, σε περίπτωση που οι φορολογούμενοι ζητούν αποδείξεις για δαπάνες σε 20 κλάδους της οικονομίας με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής, όπως π.χ. υδραυλικοί, ψυκτικοί, συντηρητές θέρμανσης, ηλεκτρολόγοι, μάστορες μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξιτζήδες, κομμωτές και κομμώτριες, καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού κτλ.
Από τον Ιούνιο η σύνδεση ταμειακών μηχανών με POS
Στο μεταξύ, με βάση όσα ανέφερε χθες η πολιτική ηγεσία του Υπ. Οικονομικών αλλά και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ σε συνέντευξη τύπου, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα συστήματα πληρωμών μέσω πιστωτικών/χρεωστικών καρτών (POS), το οποίο βασίζεται σε δύο πυλώνες:
Πρώτον την υποχρεωτικότητα, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουλίου 400.000 επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν διασυνδέσει τις ταμειακές τους με τα POS και δεύτερον στις επιδοτήσεις καθώς ξεκινούν τα voucher χρηματοδότησης, μέσα από δύο κύκλους με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων για τη διασύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ, το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ενεργειών αφορά:
-την τεχνική προετοιμασία κατασκευαστών Φορολογικών Ηλεκτρονικών Μηχανισμών (ΦΗΜ) και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης και έγκριση των λογισμικών από την ΑΑΔΕ,
-την υποχρεωτική διασύνδεση 400.000 ΦΗΜ με τα POS, την έκδοση ΚΥΑ για την υποχρεωτική απόσυρση των παλαιών μηχανισμών, την παραγωγή των ΦΗΜ νέου τύπου από τους κατασκευαστές, και τις υποβολές αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας για voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση, μέσα από 2 κύκλους.
Εξειδικεύοντας τις παραπάνω ενέργειες ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργος Πιτσιλής, σημείωσε πως μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η τεχνική προετοιμασία των κατασκευαστών φορολογικών μηχανισμών και POS για τα λογισμικά αναβάθμισης, καθώς και η έγκριση αυτών τον λογισμικών από την ΑΑΔΕ.
Το χρονοδιάγραμμα
Παράλληλα, μέχρι τις 15 Μαΐου θα έχει ανοίξει ο πρώτος κύκλος υποβολής αιτήσεων στην Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) για τα voucher χρηματοδότησης για τη διασύνδεση στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ο δεύτερος κύκλος θα έχει υλοποιηθεί μέχρι 30 Ιουνίου.
Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση για τις επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο 100.000 ευρώ και μέχρι τις 31 Ιουλίου για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 100.000 ευρώ.
Ηλεκτρονικά 1 στις 3 πληρωμές
Με βάση όσα αναφέρθηκαν η διασύνδεση ταμειακών με POS αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τη φοροδιαφυγή. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, στη χώρα μας το 2022 το 33% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης αγαθών, προϊόντων και υπηρεσιών έγινε ηλεκτρονικά.
Ωστόσο, όπως τόνισε, ο πρόβλημα είναι ότι ακόμη και με τις ηλεκτρονικές πληρωμές παρατηρούνται φαινόμενο φοροδιαφυγής. «Η εμπειρία και η ανάλυση των δεδομένων μάς έδειξε ότι καταγράφονται περιπτώσεις παράκαμψης του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού, όπως και περιπτώσεις μη έκδοσης απόδειξης, σε συναλλαγές στις οποίες η πληρωμή γίνεται με κάρτα στα τερματικά αποδοχής καρτών, τα γνωστά POS», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Η εστίαση
Ειδικά ζήτημα υπάρχει με τον κλάδος της εστίασης όπου γιαυτό προωθείται και η υποχρεωτική διασύνδεση των νέων «έξυπνων» ταμειακών με τα POS. Με βάση ελέγχους από την ΑΑΔΕ φαίνεται ότι τα προβλήματα έχουν να κάνουν με το ότι δεν καταγράφονται τραπέζια και παραγγελίες, καταγράφονται παραγγελίες σε αρχεία στον υπολογιστή και όχι στην ταμειακή, εκδίδονται δελτία παραγγελίας που στη συνέχεια είτε ακυρώνονται, χωρίς καταγραφή στην φορολογική μνήμη του μηχανισμού, είτε δεν εκδίδεται τελική απόδειξη ενώ εκ των υστέρων διαγράφεται τζίρος.
Με την υποχρεωτική χρήση, πάντως, ειδικών φορολογικών μηχανισμών για τις επιχειρήσεις εστίασης που δέχονται παραγγελίες η απόδειξη εκτυπώνεται μόνο από ενσωματωμένο εκτυπωτή, καταγράφονται στη φορολογική μνήμη οι εκκρεμείς παραγγελίες και οι εκκρεμείς προς έκδοση αποδείξεις ενώ εκδίδεται “Z” εφόσον έχουν κλείσει όλα τα ανοικτά τραπέζια.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις