Φόροι: Οι πολλοί πληρώνουν, αλλά έρχονται τα δύσκολα

Διαβάζεται σε 3'
Υπολογισμός φόρων (Φωτογραφία αρχείου)
Υπολογισμός φόρων (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Μπορεί οι εισπράξεις από το ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία, ωστόσο από εδώ και μέχρι το τέλος του έτους, θα “βγει” ο τελικός λογαριασμός για τη φορολογική συμμόρφωση πολιτών και επιχειρήσεων.

Σε άκρως ικανοποιητικά επίπεδα κινείται η φορολογική συμμόρφωση των επιχειρήσεων, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το 5μηνο της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι από τούδε και στο εξής, ξεκινά ένας φορολογικός “Γολγοθάς”, με αυξημένες τις φορολογικές απαιτήσεις, ειδικά, σε σχέση με το φόρο εισοδήματος, ένεκα του τεκμαρτού τρόπου φορολόγησης, εύλογη είναι η αγωνία για το κατά πόσο θα συνεχιστεί η φορολογική συμμόρφωση να κινείται με υψηλές ταχύτητες.

Ήδη, το Μάιο τα μηνύματα ήταν “ηχηρά” καθώς για το μήνα αναφοράς (Μάιος), το νέο ληξιπρόθεσμο έφτασε τα 508 εκ., ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 362 εκ. (αύξηση κατά 40,3%), κύρια από απλήρωτους φόρους και πρόστιμα.

Να σημειωθεί ότι το Μάιο ο ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης ήταν μόλις 57,14%, ενώ με βάση και το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης, το ποσό που έχει βεβαιωθεί από την εκκαθάριση έχει φτάσει στα 4,5781 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ημερομηνία πληρωμής για την πρώτη δόση έληξε στις 2 Αυγούστου και η ακολουθεί η δεύτερη μέχρι το τέλος τους τρέχοντος μηνός.

Νομικά πρόσωπα

Πάντως, μέχρι το Μάιο, τα νομικά πρόσωπα με “σοβιετικά” ποσοστά τηρούν τις υποχρεώσεις τους έναντι της εφορίας. Έτσι, πάνω από 8 στα 10 ευρώ του ΦΠΑ και 9 στα 10 του φόρου εισοδήματος που οφείλουν στο Δημόσιο καταβάλλονται κανονικά στο κρατικό ταμείο.

Φυσικά πρόσωπα

Τα, δε. φυσικά πρόσωπα, κινούνται με κάπως πιο χαμηλή ταχύτητα, έχοντας ποσοστό εμπρόθεσμης πληρωμής στο 75,40%. Επιλέγουν, δε, να πληρώσουν πρώτα τον ΕΝΦΙΑ και μετά το φόρο εισοδήματος.

Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων- του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων – ανήλθε στο πεντάμηνο Ιανουαρίου -Μαΐου σε 81,88%,με αποτέλεσμα να τροφοδοτούν το πλεόνασμα στα φορολογικά έσοδα του δημοσίου το οποίο τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 2,9 δις. ευρώ.

Οι φόροι – “πυλώνες” των εσόδων

Ειδικότερα από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τη φορολογική συμμόρφωση ανά κατηγορία φόρων προκύπτουν τα εξής:

Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Από τα 1,968 δις. ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν στο 5ηνο Ιανουαρίου- Μαΐου πληρώθηκαν εμπρόθεσμα τα 1,788 δισ. ευρώ, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 90,83%.Δηλαδή πάνω από εννέα στα 10 ευρώ πληρώθηκαν εμπρόθεσμα.

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων: Πιο χαμηλά ήταν τα ποσοστά για τα φυσικά πρόσωπα. με την εισπραξιμότητα να διαμορφώνεται στο 5μηνο σε 75,40% καθώς από το συνολικό ποσό του 1,070 δισ. ευρώ οι φορολογούμενοι πλήρωσαν 806 εκατ. ευρώ. Έτσι, σχεδόν τρία στα δέκα ευρώ του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων έμειναν απλήρωτα με αποτέλεσμα τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

ΦΠΑ: Από τα 7,378 δισ. ευρώ το δημόσιο εισέπραξε τα 5,973 δις. ευρώ με το ποσοστό συμμόρφωσης να αγγίζει το 80,96%. Το Μάιο το ποσό που έπρεπε να πληρωθεί έφτασε σε 1,382 δις. ευρώ αλλά το ποσό που εισέρρευσε τελικά στα δημόσια ταμεία ήταν 1,159 δισ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι η ο δείκτης εμπρόθεσμης πληρωμής διαμορφώθηκε στο 83,87%.

Φόρος ακίνητης περιουσίας: Σε υψηλά ποσοστά κινείται η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ. Ειναι χαρακτηριστικό ότι η εισπραξιμότητα στο 5μηνο ανήλθε σε 77,46% καθώς από τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ ύψους 884,70 εκατ. που είχαν βεβαιωθεί πληρώθηκε ποσό 1,382 δις. ευρώ. Τον Μάϊο 6.167.304 κατέβαλλαν 164,97 εκατ. ευρώ την ώρα που η συνολική οφειλή ήταν ύψους 213,83 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 77,15% των υπόχρεων πλήρωσε το φόρο στην ώρα του.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα