Εφορία: Πώς “σφραγίζει τις “κερκόπορτες” φοροδιαφυγής
Διαβάζεται σε 4'Νέα πραγματικότητα θα ισχύσει από τη νέα χρονιά για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, για τις επαγγελματικές δαπάνες, τα POS και τη διασύνδεσή τους με TAXIS, καθώς και τον επαγγελματικό λογαριασμό.
- 15 Δεκεμβρίου 2023 07:54
Σε τροχιά μπαίνει από το νέο έτος μια σειρά παρεμβάσεων για να ενισχυθεί η φορολογική συμμόρφωση, να κλείσει το “κενό” στο ΦΠΑ με διασφάλιση έξτρα εσόδων τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ.
Βασικός πυλώνας για αυτήν τη διαδικασία είναι η “διοχέτευση” της συναλλακτικής δραστηριότητας, στο κανάλι των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπου με τις παρεμβάσεις για τη χρήση POS και τη διασύνδεσή τους με τις ταμειακές, θα γίνει εφικτός ο στόχος για μείωση των συναλλαγών με μετρητά, που εκτιμάται ότι “ενισχύουν” τη γκρίζα οικονομία.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται από στελέχη της φορολογικής διοίκησης με την ψηφιακή διασύνδεση τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή σε οποιαδήποτε συναλλαγή με πιστωτική κάρτα δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό της πληρωμής. Με αυτόν τον τρόπο καθίσταται σχεδόν αδύνατη η παραποίηση των στοιχείων για την απόκρυψη του πραγματικού τζίρου.
Μάλιστα, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα του ΥΠΕΘΟ η διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024. Σταδιακά, έτσι, ο έλεγχος και οι διασταυρώσεις, που αφορούν στον τζίρο επιχειρήσεων, καθώς γίνεται και υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση των εσόδων στο myDATA, θα γίνεται πιο εύκολα και με το “πάτημα ενός κουμπιού”.
Παράλληλα με την ολοκλήρωση του νέου αυτού κανονιστικού “παζλ” ανοίγει ο δρόμος για “κλείδωμα” των φορολογικών δηλώσεων μέσα στην επόμενη διετία. Ουσιαστικά, έσοδα και έξοδα θα καταγράφονται αυτόματα, όπως τώρα συμβαίνει με τα εισοδήματα από μισθούς στο Ε1.
Τα POS
Υπενθυμίζεται ότι με τη σχετική ΚΥΑ σε 35 νέες δραστηριότητες μπαίνουν υποχρεωτικά τα POS κι έτσι όλη η αγορά “καναλιάζεται” σε ρότα ηλεκτρονικών συναλλαγών. Να σημειωθεί ότι με βάση την ΚΥΑ, προβλέπεται ένα μεταβατικό διάστημα για την επιβολή ποινών. Συγκεκριμένα “παγώνουν” τα πρόστιμα των 1.500 ευρώ ως την 1η Μαρτίου, αλλά μόνο για όσους θα έχουν παραγγείλει το POS ως τις 31 Ιανουαρίου.
Ο επαγγελματικός λογαριασμός
Επίσης, γίνεται υποχρεωτική η δήλωση ξεχωριστού επαγγελματικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα πρέπει να γίνονται όλες ανεξαιρέτως οι συναλλαγές επιχειρήσεων- επαγγελματιών.
Όπως προβλέπει η ΚΥΑ, όλοι οι υπόχρεοι POS θα πρέπει να δηλώσουν στο TAXIS, επαγγελματικό λογαριασμό, στον οποίο θα αποδέχονται συναλλαγές που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, αλλά και συναλλαγές με μετρητά).
Οι συναλλαγές που θα διενεργούνται μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού θα αφορούν αποκλειστικά στην εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα του υπόχρεου.
Μέσα, δηλαδή, από το νέο επαγγελματικό λογαριασμό θα περνούν, υποχρεωτικά, όλες οι επαγγελματικές δαπάνες, που τελικά εκπίπτουν από το τζίρο. Άρα, δεν θα μπορεί κάποιος να πληρώνει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού κι εν συνεχεία να το “περνάει” ως επαγγελματική δαπάνη. Έτσι, καθίσταται και πιο εύκολος ο έλεγχος από την ΑΑΔΕ.
Επίσης, η ΚΥΑ προβλέπει ότι δεν επιτρέπεται δήλωση ίδιου επαγγελματικού λογαριασμού από διαφορετικούς επιτηδευματίες και η ΑΑΔΕ θα προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτών των λογαριασμών, ενώ προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για όσους δεν δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στο TAXIS.
Οι δαπάνες
Άλλη μια παρέμβαση που γίνεται και αφορά απόκρυψη εισοδημάτων είναι αυτή με το “φρένο” στις επαγγελματικές δαπάνες “μαϊμού” που μειώνουν τα φορολογητέα έσοδα. Πλέον, όλες θα περνούν από το MyDATA κι έτσι ο έλεγχος θα γίνεται με πιο άμεσο και εύκολο τρόπο.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ καταγράφεται “χάσμα” μεταξύ των τζίρων και των τελικών ποσών που πήγαιναν προς φορολόγηση καθώς παρεμβαίνει το “ψαλίδι” με τις επαγγελματικές δαπάνες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης του φορολογικού, επαγγελματίας με κατάστημα ψιλικών ειδών είχε τζίρο 353.018 ευρώ, αλλά δήλωνε μηδενικά κέρδη “φουσκώνοντας” τις επαγγελματικές του δαπάνες, ενώ με την ίδια μέθοδο ιδιοκτήτης πρατηρίου έμενε αφορολόγητος αν και είχε τζίρο 509.300 ευρώ.