Εκπρόσωποι της αγοράς στο News247: ‘Εφιαλτική’ η αύξηση του ΦΠΑ

Εκπρόσωποι της αγοράς στο News247: ‘Εφιαλτική’ η αύξηση του ΦΠΑ
ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ) MotionTeam

Οι άνθρωποι της αγοράς ξορκίζουν την αύξησης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που δεν αποδίδει, αφού όποτε υπήρξε αύξηση, υπήρξε και μείωση εσόδων, με αποτέλεσμα μια ετήσια 'τρύπα' 7 δισ. ευρώ

Με καθόλου καλό μάτι δε βλέπουν οι εκπρόσωποι του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου την αύξηση του ΦΠΑ που συμφώνησαν κυβέρνηση και δανειστές με τη διαμόρφωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Με παρεμβάσεις τους επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας, οι οποίες όπως λένε πρέπει να προχωρήσουν,  διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με “εφιαλτικά” σενάρια.

“Χαριστική βολή στην αγορά”

Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα Μνημόνια την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

 

“Σε μια αγορά που ήδη υπολειτουργεί λόγω της δραματικής μείωσης της ζήτησης εξ αιτίας της ανέχειας που βιώνουν οι καταναλωτές, η αύξηση του ΦΠΑ είναι χαριστική βολή στην αγορά” επισημαίνει ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος χαρακτηρίζοντας την αύξηση “αποσπασματικό εισπρακτικό μέτρο” που είναι αδύνατο όπως λέει να οδηγήσει σε αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας.

Όσο για το αν υπάρχουν περιθώρια απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν αυξήσεις στην τελική τιμή χιλιάδων αγαθών πρώτης ανάγκης  ο κ. Μίχαλος δεν αφήνει και πολλά περιθώρια. “Κάθε αύξηση των τιμών των προϊόντων σημαίνει και μείωση πωλήσεων. Και δυστυχώς αυτή την εξαιρετικά δυσμενή περίοδο, ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που, όσο και αν το θέλουν, θα καταφέρουν να απορροφήσουν οι ίδιες την αύξηση των τιμών που θα προκαλέσει η άνοδος του συντελεστή ΦΠΑ” υπογραμμίζει και ζητά τη θέσπιση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με παράλληλη μείωση της φορολογίας προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της ύφεσης. “Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα αφυπνιστεί, προτού να είναι πολύ αργά και δεν θα επιβεβαιώσει τα νέα σενάρια για δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις”. συμπληρώνει.

“Αχρείαστο μέτρο που δεν αποδίδει”

Δυσαρεστημένος και κάθετα αντίθετος με την επιβολή του μέτρου είναι και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. “Αν αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολύμηνης διαπραγμάτευσης είναι απογοητευτικό. Είναι άλλη μια εύκολη λύση η οποία δεν πρόκειται να αποδώσει διότι όποτε υπήρξε αύξηση, υπήρξε και μείωση των εσόδων” τονίζει από την πλευρά του ο κ. Κορκίδης μιλώντας στο News247 και συμπληρώνει “στόχος δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η είσπραξή του”.

ΑΘΗΝΑ-Η Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ// Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΕΕ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣ.(EUROKINISSI-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

 

Και η τοποθέτηση αυτή δεν είναι τυχαία καθώς στην είσπραξή του ΦΠΑ φαίνεται πως υπάρχει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον κ. Κορκίδη να επικαλείται στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας αντιμετωπίζει “τρύπα” στα έσοδα από τον ΦΠΑ που πλησιάζουν τα 7 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα στα ταμεία να καταλήγει ποσό 33% μειωμένο από αυτό που θα έπρεπε.

Επιπλέον, όπως επισημαίνει η αύξηση αυτή πέρα από τα αντιστρόφως ανάλογα αποτελέσματα που θα φέρει σε σχέση με την είσπραξη κινείται και σε αντίθετη κατεύθυνση με την πρόταση της Κομισιόν που προωθεί μέτρα για τη θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ καθώς και μέτρων για την αύξηση της εισπραξιμότητάς του. “Είναι πολύ μακριά από τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τον μέσο όρο των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης. Αντί της αύξησης ας γίνει επιτέλους η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών για απόδοση του ΦΠΑ σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα αποδώσει πολλά περισσότερα” καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα