ΕΝΦΙΑ: Εξετάζεται η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο περιουσίας

ΕΝΦΙΑ: Εξετάζεται η εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο περιουσίας

Κίνδυνος "φουσκωμένου" ΕΝΦΙΑ λόγω αγροτεμαχίων. Η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο περιουσίας. Τι δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου

Την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο περιουσίας  εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες. Φέτος, είναι η πρώτη φορά που μπαίνουν εντός συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ  και τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια και έτσι τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου που αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τον Αύγουστο θα είναι «φουσκωμένα» για χιλιάδες ιδιοκτήτες που με τον συνυπολογισμό του αγροτεμαχίου που έχουν στην κατοχή τους η αξία της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνά τα 200.000 ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ανησυχία και προβληματισμός αναφορικά με τον υπολογισμό των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ με την εν λόγω αλλαγή που έχει θεσπιστεί για αυτό και εξετάζουν την εξαίρεση των αγροτεμαχίων από τον συμπληρωματικό φόρο περιουσίας.

Εντός των επόμενων ημερών ή και ωρών αναμένεται να εκδοθεί σχετική απόφαση και θα αφορά τον τρόπο υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων η οποία και θα συνυπολογισθεί για τον συμπληρωματικό φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιλεγεί ένας αντικειμενικός τρόπος υπολογισμού της αξίας των αγροτεμαχίων, χωρίς όμως ακόμη να έχει ξεκαθαριστεί ποιος θα είναι αυτός. Αυτό που κάνουν αυτήν την περίοδο στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι να τρέχουν πιλοτικές εκκαθαρίσεις του φόρου προκειμένου να δουν τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου θα αναρτηθούν στους λογαριασμούς που έχουν στο σύστημα TAXISNET 6.000.000 φυσικά πρόσωπα και περίπου 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) που πρέπει να καταβληθούν για το 2016. Με τα εκκαθαριστικά αυτά περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ, καθώς επίσης και όλες οι εταιρίες και τα λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) που κατέχουν ακίνητα θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένα ποσά ΕΝΦΙΑ.

Αποστόλου: Τον ελάχιστο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι αγρότες για τα αγροτεμάχια

«Οι αγρότες για τα αγροτεμάχια θα πληρώσουν το ελάχιστο ποσό του ΕΝΦΙΑ», είπε, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Τόνισε πως οι χρήσεις γης είναι αυτές που καθορίζουν τις αντικειμενικές αξίες, ενώ σημείωσε με έμφαση ότι «αν μια έκταση είναι ακαλλιέργητη δεν σημαίνει ότι αλλάζει η χρήση γης».

Είπε επίσης πως η περίοδος κρίσης που διέρχεται η χώρα δημιουργεί πρόβλημα ανταπόκρισης των πολιτών στις υποχρεώσεις τους, ενώ προανήγγειλε την έναρξη προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα