Φορολογικές δηλώσεις: Στο “ζύγι” φόρο μπόνους για γρήγορη υποβολή και πληρωμή φόρου

Διαβάζεται σε 4'
Φορολογικές δηλώσεις: Στο “ζύγι” φόρο μπόνους για γρήγορη υποβολή και πληρωμή φόρου
ISTOCK

Στο τραπέζι είναι η βελτίωση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

Τη βελτίωση του συστήματος  φορο-εκπτώσεων σε σχέση με την εφάπαξ καταβολή των φόρων από την εκκαθάρισή τους εξετάζει το οικονομικό επιτελείο. Συγκεκριμένα στο τραπέζι είναι η καθιέρωση κλιμακωτά μπόνους από 2% έως 4% για όσους και όσες επιλέγουν να καταθέτουν νωρίτερα τις φορολογικές δηλώσεις και να εξοφλούν εφάπαξ τον φόρο εισοδήματος.

Η δράση αυτή άλλωστε είναι ενταγμένη στο σχέδιο δράσης του οικονομικού επιτελείου κι έχει στόχο στο να διασφαλίσει  αυξημένη ροή στο κρατικό ταμείο, τους πρώτους μήνες που ξεκινά η πληρωμή των φόρων, αλλά και να περιοριστεί εί δυνατόν η συνήθεια της “τελευταίας στιγμής” που οδηγεί και σε  διόγκωση των «κόκκινων» οφειλών.

Η δράση αυτή συνδυάζεται και με την προώθηση, από του χρόνου, μιας σταθερής και προβλέψιμης διαδικασίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπου θα προβλέπεται ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, χωρίς “φιλολογία” παρατάσεων. Επίσης με το νέο καθεστώς θα επιβάλλονται ποινές στις επιχειρήσεις και τους φορείς που καθυστερούν την αποστολή των σχετικών βεβαιώσεων αποδοχών μισθών και συντάξεων ή άλλων απαραίτητων στοιχείων στην ΑΑΔΕ «μπλοκάροντας» την όλη διαδικασία.

Αναλυτικότερα, οι νέες ρυθμίσεις που θα ενσωματωθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή προβλέπουν:

1. Κλιμακωτή αύξηση της έκπτωσης για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος με κριτήριο το διάστημα της πρόωρης αποπληρωμής πριν από την καταληκτική ημερομηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες το βασικό σενάριο που εξετάστηκε σε επιτελική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει έκπτωση φόρου:

– 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί

-3% αν η διαδικασία γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας

-2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής

Εναλλακτικά εξετάζεται και το εξής σε σχέση με τη φοροέκπτωση:

– 4% αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τέλος Μαΐου και ο φόρος εισοδήματος πληρωθεί εφάπαξ

– 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει Ιούνιο – Ιούλιο

Με βάση το σημερινό καθεστώς η έκπτωση ανέρχεται στο 3% του συνολικού ποσού εφόσον ο φορολογούμενος εξοφλήσει το φόρο μέχρι τις 31 Ιουλίου οπότε λήγει η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης. Τα νέα οικονομικά κίνητρα για την εφάπαξ αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος θα τεθούν σε ισχύ από το 2025 στοχεύοντας στην ανακοπή του «ρεύματος» των 8 δόσεων που επιλέγει η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων.

2. Την καθιέρωση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με σταθερές ημερομηνίες έναρξης και λήξης που θα βάλουν οριστικό τέλος στις παρατάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ηλεκτρονική πύλη για τις δηλώσεις θα ανοίγει 1η Μαρτίου και θα κλείνει στις 30 Ιουνίου με αποτέλεσμα οι 6,6 εκατ. φορολογούμενοι να έχουν στην διάθεση τους ένα τετράμηνο για να πατήσουν το «κουμπί» της υποβολής. Οι ημερομηνίες θα είναι κλειδωμένες και δεν θα μπορούν να ανατραπούν.

Παράλληλα το νέο πλαίσιο θα συνοδεύεται από ποινές για τυχόν λάθη ή καθυστερήσεις που οφείλονται στον κάθε υπεύθυνο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος πέρα από την έγκαιρη έκδοση όλων των στοιχείων είναι η πλήρης λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ χωρίς τεχνικά προβλήματα.

Με το νέο σχεδιασμό όλα τα δεδομένα για την υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να έχουν αναρτηθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο κάθε έτους, πράγμα που για τις ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν διαβιβάσει στην ΑΑΔΕ τα στοιχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών, ο ΕΦΚΑ τα στοιχεία των συντάξεων, οι τράπεζες τα αρχεία με τις συναλλαγές για πιστωτές, χρεωστικές κάρτες και τις δόσεις δανείων ώστε να μην υπάρχουν εκκρεμότητες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα