Ηχηρά ονόματα στη νέα λίστα από την Ελβετία. Γενναίες εκπτώσεις για όσους ‘αυτοκαταγγέλλονται’

Ηχηρά ονόματα στη νέα λίστα από την Ελβετία. Γενναίες εκπτώσεις για όσους ‘αυτοκαταγγέλλονται’
SONY DSC SONY DSC

Τα μυστικά της λίστας "Μπόργιανς" με τους 10.588 Έλληνες Κροίσους. Έκπτωση φόρου από 20% έως και 80% στους καταθέτες που θα ομολογήσουν τα αδήλωτα εισοδήματα

Με τη συνδρομή Γερμανών εμπειρογνωμόνων σχεδιάζει η κυβέρνηση να προχωρήσει στον έλεγχο της λίστας Μπόργιανς, της νέας ψηφιακής λίστας Μπόργιανς, της νέας ψηφιακής λίστας με τα στοιχεία για 10.588 λογαριασμούς Ελλήνων σε ελβετική τράπεζα, την οποία παρέλαβε στις 24 Νοεμβρίου το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, από τη φορολογική διοίκηση της Βόρειας Ρημανίας – Βεστφαλίας.

Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, η λίστα περιέχει ονόματα μεγαλοκατατεθών με ποσά συνολικού ύψους 3,9 δισ. ελβετικών φράγκων (περίπου 3,6 δισ. ευρώ) για το έτος 2006 και 2,9 δισ. φράγκων (2,6 δισ. ευρώ) για το 2008.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα ονόματα είναι ηχηρά από όλο το οικονομικό φάσμα της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν λογαριασμοί και πολιτικών προσώπων και μελών των οικογενειών τους. Εφοπλιστές, επιχειρηματίες, μεγαλοβιομήχανοι παρελαύνουν στη λίστα, που μπαίνει πλέον στο μικροσκόπιο των Αρχών.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση της λίστας προβλέπει:

1. Τον ορισμό ομάδας εργασίας για τον προγραμματισμό και τον συντονισμό των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να διενεργηθούν ορθά οι έλεγχοι. Η ομάδα θα έχει ως μέλη συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στελέχη της ΓΓΔΕ, της ΓΓ Διαφθοράς και άλλων συναρμοδίων υπηρεσιών.

2. Τον καθορισμό της υπηρεσίας που θα αναλάβει να διενεργήσει τους ελέγχους στους φορολογουμένους που περιλαμβάνει η λίστα. Η υπηρεσία που θα επιλεγεί θα είναι το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ).

3. Τον ακριβή ορισμό της ομάδας των υπαλλήλων που θα αναλάβουν τη διενέργεια των ελέγχων, καθώς και μίας ομάδας εποπτείας. Στο ΚΕΦΟΜΕΠ θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα για επόπτες, που θα έχει ως αποκλειστική ευθύνη την παρακολούθηση της πορείας των ελέγχων.

4. Τον ορισμό μόνιμης ομάδας νομικής υποστήριξης, ώστε οι υπάλληλοι που θα διενεργήσουν τους ελέγχους να μην είναι ευάλωτοι σε νομικά “τερτίπια”.

5. Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, που θα προβλέπει την εφαρμογή της διαδικασίας της “αυτοκαταγγελίας” για όσους βρίσκονται μέσα στη λίστα. Με τη διαδικασία αυτή, θα παρέχονται ισχυρά κίνητρα σε όσους φορολογουμένους της λίστας βρίσκονται μεγάλα και αδικαιολόγητα ποσά καταθέσεων στην ελβετική τράπεζα. Τα κίνητρα θα έχουν τη μορφή εκπτώσεων επί των αναλογούντων φόρων εισοδήματος. Θα δοθεί η δυνατότητα, να υποβάλουν συμπληρωματικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για παρελθόντα οικονομικά έτη και να συμπεριλάβουν σ’αυτές τα ποσά που φυγάδευσαν στην Ελβετία. Η φορολόγηση των ποσών θα γίνεται με έκπτωση επί του ισχύοντος φορολογικού συντελεστή, κλιμακούμενη από 20% έως 80% ανάλογα με την επένδυση ή την τοποθέτηση των επίμαχων ποσών στην Ελλάδα.

6. Καθορισμό πρότυπης διαδικασίας ελέγχου με βάση ειδικό λογισμικό. Κάθε έλεγχος που θα πραγματοποιείται, θα γίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία και μέθοδο, η οποία θα καθοδηγείται βήμα προς βήμα από ειδικό λογισμικό, προκειμένου ο έλεγχος να είναι ομοιόμορφος και αντικειμενικός σε όλες τις περιπτώσεις.

7. Χρέωση των υποθέσεων σε ελεγκτές.

8. Συνεργασία με την Οικονομική Αστυνομία και άλλες ελεγκτικές υπηρεσίες, για την επιτάχυνση των ρυθμών διενέργειας των ελέγχων.

9. Σύνταξη χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης των ελέγχων.

10. Σύνταξη αναφορών σε μηνιαία βάση από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, ώστε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ενημερώνεται με σχετικό μηνιαίο δελτίο αναφοράς δράσεων για την πορεία και τα αποτελέσματα των ελέγχων και εν συνεχεία να ενημερώνει ανά τακτά διαστήματα τη Βουλή.

11. Δημιουργία ειδικού εκπαιδευτικού πλαισίου.

12. Δημιουργία μόνιμου δικτύου συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας με το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

13. Υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα φοροδιαφυγής, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ελλάδας και της Γερμανίας, στις 16 Ιανουαρίου 2016.

14. Πλήρη διαφύλαξη του φορολογικού απορρήτου σε κάθε βήμα της διαδικασίας.

Πηγή: Τύπος της Κυριακής 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα