Οι 4 αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο
Διαβάζεται σε 5'Τις τέσσερις αλλαγές που προωθούνται στη φορολογία ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. Από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου οι φορολογικές δηλώσεις – Μέχρι 4% έκπτωση στην εφάπαξ πληρωμή.
- 15 Οκτωβρίου 2024 13:00
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα ενσωματώνει και νέες φοροελαφρύνσεις που εξαγγέλθηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, παρουσίασε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μαζί με τους Υφυπουργούς, Χρίστο Δήμα και Θάνο Πετραλιά.
Οι ανακοινώσεις περιελάμβαναν και μέτρα πέραν εκείνων τα οποία ανακοίνωσε προ μηνός ο πρωθυπουργός, με τον κ. Χατζηδάκη να κάνει λόγο για 4 σημαντικές αλλαγές:
- Οι αλλαγές στο φιλοδώρημα. Εισάγεται αφορολόγητο για φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα.
- Η κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, είτε έχουν «μπλοκάκι» είτε όχι.
- Η αλλαγή στην διαδικασία και συγκεκριμένους χρόνους υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, σε μόνιμη βάση χωρίς παρατάσεις. Θα υπάρχουν ημερομηνίες που ισχύουν παγίως και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων.
- Ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ.
Η εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο:
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε τέσσερις σημαντικές αλλαγές που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία και επηρεάζουν με τον ένα με τον άλλο τρόπο όλους ή πάντως μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων. Οι αλλαγές αυτές θα ενταχθούν σε ένα συνολικότερο φορολογικό νομοσχέδιο. Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο θα περιλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που ήδη έχουμε ανακοινώσει και έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Με άλλα λόγια, τις δώδεκα αυξήσεις αποδοχών και τις δώδεκα μειώσεις φόρων για τις οποίες σας έχουμε μιλήσει. Θα περιλαμβάνει επίσης το νομοσχέδιο αυτό τα κίνητρα για τις συγχωνεύσεις και την καινοτομία, τα οποία επίσης έχουν παρουσιαστεί, αλλά θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Και αυτές οι τέσσερις σημαντικές αλλαγές για τις οποίες θα σας μιλήσουμε ευθύς αμέσως, ερχόμαστε και ρυθμίζουμε τα ζητήματα που έχουν προκύψει ως προς το φιλοδώρημα.
Όπως ξέρετε, υπήρχε νομοθεσία αρκετών δεκαετιών. Μάλιστα, με βάση την οποία το φιλοδώρημα θεωρείτο εισόδημα και φορολογητέο. Μέχρι τώρα, από το πρώτο ευρώ, με την εισαγωγή του οποίου δημιουργείται μια νέα κατάσταση. Η κυβέρνηση ακούγοντας αμέσως τις απόψεις που εκφράστηκαν από όλους τους ενδιαφερόμενους, έρχεται και νομοθετεί με μια ρύθμιση που έχει και άλλες επιμέρους παραμέτρους, όπως παρουσιάζει στη συνέχεια ο κ. Δήμας, αλλά ως βασικό της πυρήνα έχει ότι εισάγεται ένα αφορολόγητο στα φιλοδωρήματα έως 300 ευρώ το μήνα για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Σημειώνεται πως, εδώ και 30 χρόνια ίσχυε φορολόγηση από το 1 ευρώ. Εάν ένας εργοδότης μειώσει τον μισθό και πάει να το αντικαταστήσει με τα φιλοδωρήματα, θα υπάρχει αντικίνητρο για τον εργοδότη. Η ρύθμιση θα ισχύσει από 1η Νοεμβρίου, ενώ θα υπάρχει και απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές.
Η δεύτερη αλλαγή είναι αυτή που παρουσίασε απαντώντας σε ερώτηση συναδέλφου χτες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα ανεξαιρέτως τα φυσικά πρόσωπα, δηλαδή και για αυτοαπασχολούμενους με μπλοκάκι. Πάλι στη συνέχεια θα παρουσιαστεί με λεπτομέρειες. Μετά από αυτή τη ρύθμιση ότι όλα τα φυσικά πρόσωπα δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος από το 25 και μετά.
Η τρίτη αλλαγή είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή που έχει να κάνει με τον τρόπο υποβολής από εδώ και πέρα των φορολογικών δηλώσεων, τις προθεσμίες και τις κυρώσεις. Και βασίζεται η αλλαγή αυτή σε μια πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο κατά τεκμήριο εκφράζει και τους λογιστές. Θα παρουσιαστεί στη συνέχεια τις λεπτομέρειές της. Εκείνο που θέλω να σας πω εγώ είναι ότι πρώτον, καθορίζεται μια σταθερή ημερομηνία από δω και πέρα που δεν θα αλλάζει κάθε χρόνο, θα υπάρχουν οι ημερομηνίες που θα ισχύουν(…)
Πιο συγκεκριμένα, ορίζεται σταθερή ημερομηνία υποβολής από 15 Μαρτίου έως 15 Ιουλίου, ενώ εισάγεται κλιμακωτή έκπτωση 2% έως 4% για γρήγορη και εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος.
Αναλυτικά:
- 4% αν η δήλωση υποβληθεί 3 μήνες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας (31 Ιουλίου) και πληρωθεί εφάπαξ ο φόρος που αναλογεί,
- 3% αν γίνει 2 μήνες πριν την λήξη προθεσμίας,
- 2% αν η υποβολή και πληρωμή γίνει στο μήνα εκπνοής.
Και η τέταρτη αλλαγή έχει να κάνει με ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο για την ΑΑΔΕ. Η ΑΑΔΕ μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει θετικά. Είναι ένα μοντέλο που εισήχθη πριν από αρκετά χρόνια. Στην πράξη επιβεβαιώθηκε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά. Και ερχόμαστε να ενισχύσουμε τα θετικά και να στηρίξουμε την προσπάθεια εκεί που χρειάζεται, με στόχο μια πιο γρήγορη, πιο ψηφιακή και πιο αποτελεσματική υλοποίηση του έργου της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα:
- Ανακατανέμονται οι αρμοδιότητες μεταξύ του Διοικητή και του Συμβουλίου Διοίκησης. Το Συμβούλιο Διοίκησης δεν θα εμπλέκεται στην καθημερινή λειτουργία της ΑΑΔΕ (πχ προμήθειες, προσωπικό κτλ), ενώ ταυτόχρονα αποκτά περισσότερο θεσμικό ρόλο, αναλαμβάνοντας τον θεσμικό έλεγχο του Διοικητή και των Υποδιοικητών καθώς και την σύνταξη ετήσιων αξιολογήσεων του έργου τους.
- Δημιουργούνται 3 θέσεις Υποδιοικητών με στόχο να επικουρούν το έργο του Διοικητή καλύπτοντας συγκεκριμένους τομείς. Οι 3 θέσεις αφορούν τα εξής αντικείμενα:
α) Οργάνωση λειτουργιών.
β) Νομικές Υποθέσεις.
γ) Ψηφιακό Μετασχηματισμό. - Θεσπίζεται η δυνατότητα για δεύτερη ανανέωση θητείας του Διοικητή.
- Προβλέπεται η δυνατότητα για πρόσληψη ορισμένων γενικών διευθυντών/ διευθυντών και από τον ιδιωτικό τομέα σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός και οι επικοινωνίες.