Οι μισοί μαγαζάτορες στα δημοφιλή νησιά δεν κόβουν αποδείξεις

Οι μισοί μαγαζάτορες στα δημοφιλή νησιά δεν κόβουν αποδείξεις

"Σαφάρι" της Οικονομικής Αστυνομίας σε Μύκονο, Σαντορίνη, Ζάκυνθο και Κέρκυρα. Το 50% των καταστηματαρχών δεν κόβει αποδείξεις. Έλεγχοι και για νοθευμένα ποτά

Τα κοσμοπολίτικα νησιά με μεγάλο τουρισμό και συγκεκριμένα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα, καθώς και άλλες περιοχές της Ελλάδας, μπήκαν στο στόχαστρο της Οικονομικής Υπηρεσίας, από τους ελέγχους της οποίας προέκυψε ότι πάνω από το 50% των ελεγθέντων είναι παραβάτες, (σε κάποιες περιπτώσεις ήταν το 100%), ενώ προτάθηκε και το κλείσιμο κάποιων επιχειρήσεων για ένα διάστημα.

Μάλιστα, στην Ζάκυθο έχουν ληφθεί και δείγματα για ποτά «μπόμπες» και αναμένονται τα αποτελέσματα προκειμένου να υποβλήθούν κυρώσεις, όπου προκύψει παρανομία.

Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα, (17 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου), η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε ελέγχους σε συνολικά 119 επιχειρήσεις για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, σε Ζάκυνθο, Μύκονο, Σαντορίνη, Κέρκυρα, Αργολίδα, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική και Πιερία. Από τους 119 ελέγχους διαπιστώθηκαν συνολικά 80 παραβάσεις της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας, για τις οποίες ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ΔΟΥ, προκειμένου να επιβάλουν τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των ελέγχων:

– Στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 45 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 27 παραβάσεις, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεσμεύτηκαν φιάλες αλκοολούχων ποτών για να ελεγχθεί η νομιμότητα διακίνησής τους στη χώρα μας.

– Στη Μύκονο, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 14 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν εννέα παραβάσεις.

– Στη Σαντορίνη, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε έξι επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν πέντε παραβάσεις.

– Στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε εννέα επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις.

– Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αργολίδας διενεργήθηκαν 10 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις σε τρεις από αυτές.

– Στον Νομό Θεσσαλονίκης ελέγχθησαν 20 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν 19 παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας.

– Στον νομό Χαλκιδικής ελέγχθησαν 10 επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν έξι παραβάσεις.

– Στον νομό Πιερίας ελέγχθησαν πέντε επιχειρήσεις και βεβαιώθηκαν παραβάσεις της ασφαλιστικής και φορολογικής νομοθεσίας σε όλες.

Οι έλεγχοι, σύμφωνα με την αστυνομία, θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό όλη την καλοκαιρινή περίοδο.

Σε εξέλιξη το κυνήγι για έκδοση αποδείξεων στην Κεντρική Ελλάδα

Σε 24ωρη βάση έχει οργανωθεί το κυνήγι της παραβατικότητας για τη μη έκδοση των αποδείξεων και στη Στερεά Ελλάδα. Οι τουριστικές περιοχές της Εύβοιας της Φθιώτιδας αλλά και της Φωκίδας δέχονται σχεδόν καθημερινά ελέγχους από εφοριακούς οι οποίοι βρίσκονται συνεχώς στο δρόμο.

«Tο τελευταίο διάστημα έγιναν 40 έλεγχοι σε καταστήματα στην περιοχή και σε 14 από αυτά εντοπίστηκαν παραβάσεις» υπογραμμίζει ο διευθυντής της ΔΟΥ Λαμίας Γιώργος Μαλιάγκας. Σύμφωνα με τον κ. Μαλιάγκα, συνεργεία της εφορίας από τη Λαμία εκτός της περιοχής συμμετέχουν σε ελέγχους σε ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία και τις Σποράδες.

Αποτέλεσμα των ελέγχων είναι να μπει 48ωρες λουκέτο σε 7 καταστήματα όπου εντοπίστηκε πληθώρα από παραβάσεις και άλλα 7 καταστήματα έκλεισαν για περισσότερες μέρες. «Εμείς ζητάμε τους ελέγχους γιατί με τον τρόπο αυτό θα υπάρξει μία εξυγίανση στην αγορά» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των επισιτιστικών επαγγελμάτων Κώστας Καραγιώργος τονίζοντας συγχρόνως ότι «το πρόβλημα μας δεν είναι οι έλεγχοι αλλά είναι υπέρ φορολόγηση» υπενθυμίζοντας ότι «λόγω του ότι υπάρχει υψηλή φορολογία και υψηλός Φ.Π.Α. αυτό δημιουργεί κίνητρα στους ευκαιριακούς του κλάδου για να μην εκδίδουν αποδείξεις».

Όπως σημειώνουν εφοριακοί που στελεχώνουν τα κλιμάκια των ελέγχων, σε τουριστικές περιοχές έχουν αναπτυχθεί διάφορες εφαρμογές και υπάρχει ειδοποίηση μεταξύ των επαγγελματιών γεγονός το οποίο σημαίνει ότι από κει και μετά δεν μπορούμε να συλλάβουμε το σύνολο της παραβατικότητας. Συμπληρώνουν ότι «ο λόγος αυτός επιβάλλει την ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι από πολλαπλά συνεργεία και σε ακανόνιστες χρονικές περιόδους».

«Η περιοχή μας δεν θα λέγαμε ότι είναι μέσα στις κορυφαίες περιοχές. Είναι κάπου στο μέσω όρο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Εφοριακών στην κεντρική Ελλάδα Γιώργος Κοτρώνης που σημειώνει παράλληλα ότι «το τελευταίο διάστημα οι έλεγχοι έχουν αυξηθεί και μάλιστα από πολλαπλά συνεργεία συναδέλφων». Σύμφωνα με τους εφοριακούς, το επόμενο διάστημα το μεγαλύτερο μέρος του ελεγκτικού μηχανισμό θα βρίσκεται κυριολεκτικά στο δρόμο για το κυνήγι της παραβατικότητας.

Από την ΕΛΑΣ υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες, για να καταγγείλουν παρανομίες των επιχειρήσεων, είτε γιατί δεν τους κόβουν αποδείξεις, είτε για άλλες παραβάσεις, μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected] r & [email protected] της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα