Όταν οι πολύ πλούσιοι καταλήγουν να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος

default image

Ποια τα μέλη της "αποκλειστικής λέσχης" στις ΗΠΑ που δεν θα χρειαστεί να…ξοδευτούν για φόρο εισοδήματος

Αν αποδειχθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ πλήρωνε μηδενικό φόρο εισοδήματος εξαιτίας μιας ζημιάς 916 εκατομμυρίων δολαρίων που εμφάνισε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, θα γίνει μέλος μιας αποκλειστικής λέσχης που ελάχιστοι μπορούν ακόμα και να πιστέψουν ότι υπάρχει.

Μέλη της είναι οι πολύ πλούσιοι που καταλήγουν να μην πληρώνουν φόρο εισοδήματος στις ΗΠΑ για ένα συγκεκριμένο οικονομικό έτος.

Φέτος, παρόλο που έβγαλαν πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, περίπου 666 νοικοκυριά δεν θα πληρώσουν φόρο εισοδήματος σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κέντρου Φορολογικής Πολιτικής στις ΗΠΑ.

Και περίπου 3.700 νοικοκυριά επίσης δεν θα χρειαστεί να …ξοδευτούν για φόρο εισοδήματος, αν και έβγαλαν από 500.000 μέχρι 1 εκατομμύριο δολάρια το καθένα.

Συνολικά, 77 εκατομμύρια φορολογούμενοι – ή 44% όλων των νοικοκυριών – θα καταλήξουν να μην πληρώσουν φέτος ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος. Πάνω από τα τρία τέταρτα βγάζουν από 40.000 δολάρια και κάτω.

Όμως, προκαλεί εντύπωση πώς κάποιος που ζει με επταψήφιο εισόδημα – και μάλιστα όχι μόνο το τακτικό εισόδημα αλλά και εισόδημα που προκύπτει από κρατικά επιδόματα και παροχές από τον εργοδότη – καταλήγει να μην χρειάζεται να πληρώσει φόρο εισοδήματος.

Ο φορολογικός κώδικας των ΗΠΑ, εξάλλου, είναι σχεδιασμένος ώστε να είναι προοδευτικός. Όσοι βγάζουν περισσότερα χρήματα συνήθως καλούνται να πληρώσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους σε φόρους σε σχέση με όσους βγάζουν λιγότερα.

Όμως, ο φορολογικός κώδικας είναι γεμάτος και από φοροαπαλλαγές που αυτοί που έχουν χρήματα είναι περισσότερο σε θέση να χρησιμοποιήσουν. Όσοι έχουν πολλά λεφτά μπορούν, για παράδειγμα, να επενδύσουν ένα μεγάλο μέρος του ρευστού τους σε ομόλογα που απαλλάσσονται του φόρου.

Ή μπορούν να προβούν σε άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό. Αν καταλήξουν να χρωστούν φόρο σε μια ξένη κυβέρνηση, δικαιούνται φοροαπαλλαγής …κατ’ οίκον.

Ταυτόχρονα, οι πλούσιοι έχουν περισσότερα λεφτά να δώσουν σε φιλανθρωπίες, μέσω των οποίων εξασφαλίζουν επίσης μεγάλες φοροαπαλλαγές.

Και όταν χάνουν κάποιο επιχειρηματικό τους στοίχημα – με τη μορφή είτε επένδυσης είτε εταιρείας – μπορούν να δηλώσουν κεφαλαιακή ζημιά ή καθαρή λειτουργική ζημιά. Αν η ζημιά είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να μειώσει ή και να εξαλείψει τελείως το ποσό που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος για φόρο εισοδήματος μια δεδομένη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟ FORTUNEGREECE.COM

 
Πώς ο Τραμπ δεν πλήρωνε φόρους για 20 ολόκληρα χρόνια
O Tζεφ Μπέζος είναι και επίσημα πιο πλούσιος από τον Μπάφετ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα