POS: Τελική ευθεία για διασύνδεση των ταμειακών μηχανών – Τα πρόστιμα και μηνύματα της αγοράς

Διαβάζεται σε 9'
Τερματικό POS
Τερματικό POS ISTOCK

Μετά  το τέλος Φεβρουαρίου, πρέπει οι 35 κλάδοι είτε να έχουν POS είτε να το έχουν παραγγείλει, καθώς δεν θα δοθούν άλλες παρατάσεις, δεδομένου ότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί, ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών Χ. Θεοχάρης.

Λίγες μέρες έχουν στη διάθεση τους οι υπόχρεοι και οι υπόχρεες για να ολοκληρώσουν τη διαδικασί διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές.

Την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, με βάση το ισχύον χρονοδιάγραμμα, λήγει η προθεσμία, κι εάν δεν αλλάξει κάτι, από τότε και μετά όσοι και όσες δεν έχουν πράξει τα προβλεπόμενα θα βρεθούν αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα.

Η όλη “επιχείρηση” αφορά 400.000 επιχειρήσεις, που από τότε που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος, το Μάιο του 2023, είχαν το χρόνο να “τρέξουν” τη σύζευξη των POS και των ταμειακών μηχανών.

Πρόστιμα

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το πλαίσιο, όπως διαμορφώθηκε, με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΠΕΘΟ, όσες επιχειρήσεις δεν προσαρμόσουν τα συστήματά τους στις νέες απαιτήσεις και όσοι εισαγωγείς, κατασκευαστές και έμποροι ταμειακών μηχανών (φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών – ΦΗΜ) δε διασφαλίσουν συμβατότητα των ταμειακών με τα τερματικά EFT/POS, αντιμετωπίζουν τις εξής κυρώσεις:

– Για όσες υπόχρεες επιχειρήσεις δεν διασυνδέσουν εντός της προθεσμίας τα τερματικά τους μηχανήματα POS με τις ταμειακές μηχανές: Προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα και 20.000 ευρώ για υπόχρεο διπλογραφικό. Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις είναι που εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους, (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

– Για παρόχους τερματικών POS που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ: Προβλέπεται πρόστιμο 200.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, 300.000 ευρώ. Για όσους δεν αναβαθμίζουν τα τερματικά των οποίων είναι διαχειριστές, θα αίρεται η δήλωση συμμόρφωσης των τερματικών που διαθέτουν στην αγορά και θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ. Αν δεν έχει αναβαθμιστεί το σύνολο των τερματικών αλλά μόνο κάποια, προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά τερματικό που δεν έχει αναβαθμιστεί.

– Για εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών: Πρόστιμο 10.000 ευρώ και ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής που δεν πληροί τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

– Για παρόχους εμπορικών/λογιστικών προγραμμάτων διαχείρισης (Enterprise Resource Planning, «ERP»), που δεν έχουν διασφαλίσει την συμβατότητα με τις ταμειακές μηχανές και τα τερματικά POS, προβλέπονται πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικά θα θεωρείται ότι εκδόθηκαν από μη εγκεκριμένη ταμειακή ή μη αδειοδοτημένο Πάροχο Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης.

– Για παρόχους υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης ταμειακών μηχανών ή προγραμμάτων διαχείρισης, οι οποίοι δεν δηλώνουν την πελατεία τους, προβλέπεται πρόστιμο 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα πελάτη, εκτός αν η παράβαση αφορά λιγότερο από το 15 % των πελατών ή αριθμητικά λιγότερους από 10 πελάτες.

Τα “σήματα” της αγοράς

Ωστόσο τα “καμπανάκια” από τη αγορά ηχούν συνεχώς, καθώς πολλές οι τεχνικές δυσκολίες του όλου εγχειρήματος, ειδικά σε ορισμένους κλάδους. Ιδιοκτήτες ταξί, διανομείς – delivery αλλά και άλλοι κλάδοι έχουν στείλει τα σχετικά μηνύματα στη φορολογική διοίκηση για την ανάγκη παράτασης.

Π.χ. σε πολλά ταξί οι άδειες ανήκουν σε συνταξιούχους και υπάρχει η δυσκολία για την προμήθεια POS, ενώ όσοι προσφέρουν υπηρεσίες delivery θα πρέπει να τρέξουν μια πολυεπίπεδη διαδικασία προμήθειας και διασύνδεσης. Επίσης, τεχνικά ζητήματα υπάρχουν, όπως αναφέρει η αγορά, με παρόχους που δεν έχουν αναρτήσει τις οδηγίες διασύνδεσης με τα POS, ανά μοντέλο ταμειακής μηχανής.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται, για κάποιες κατηγορίες POS, που απαιτούν αναβάθμιση,  όπως και για αρκετά μοντέλα ταμειακών μηχανών, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι, αρκετοί τεχνικοί, για να ολοκληρώσουν, μέσα στις προθεσμίες, τις απαιτούμενες προσαρμογές. Όλα αυτά οδηγούν πολλούς στην αγορά στο να θεωρούν ότι είναι  δύσκολο να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος  διασύνδεσης μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη.

Παρεμβάσεις

Το όλο θέμα έχουν αναδείξει  ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ενώ και με παρεμβάσεις τους ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ)και Επίτιμος Διδάκτορας ΠΑ.ΠΕΙ. κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, αλλά και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά τονίζουν ότι είναι αναγκαία η παράταση στη διασύνδεση των POS λόγω των τεχνικών προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, να επανεξετάσει την απόφασή του το Υπουργείο Οικονομικών και να δώσει παράταση στη διασύνδεση των POS, λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων που καθιστούν τεχνικά αδύνατη την ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου, ζήτησε, την εβδομάδα, που πέρασε, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, ενώ βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία, όπως ορίστηκε με την κοινή υπουργική απόφαση, συνεχίζουν να υπάρχουν χιλιάδες περιπτώσεις στις οποίες σημειώνεται μεγάλη καθυστέρηση της αναβάθμισης των POS από τους παρόχους τους. Ακόμη, σε πολλές περιπτώσεις, εντοπίζονται δυσκολίες σύνδεσης και δικτύωσης των POS από τους προμηθευτές των ταμειακών μηχανών που προβαίνουν και στην τελική διασύνδεση, ενώ γίνεται σαφές ότι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί από τους τεχνικούς ο μεγάλος όγκος επιχειρήσεων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Ο Μιχάλης Κατρίνης καλεί τον υπουργό Οικονομικών να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να συμβάλει στην ομαλή μετάβαση της αγοράς στη νέα εποχή, επισημαίνοντας ότι τα τεχνικά και λειτουργικά κωλύματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν για την καταληκτική ημερομηνία της προθεσμίας, ώστε αυτή να ορίζεται αφού έχει διασφαλιστεί ότι το σύνολο των παρόχων βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την υποστήριξη της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης.

Το ΕΕΑ

Από την πλευρά του,  ο Γ. Χατζηθεοδοσίου σημειώνει ότι είναι αναγκαία μία μεταβατική περίοδος για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς στα POS.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του, “υπάρχουν πολλά ανοιχτά ζητήματα και διάφορες τεχνικές εκκρεμότητες για να θεωρήσουμε ότι το σύστημα θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά από την 1η Μαρτίου, όταν και λήγει η σχετική προθεσμία της κυβέρνησης.”

Με βάση τον πρόεδρο του ΕΕΑ περίπου το 15% των υπόχρεων έχει ολοκληρώσει τη διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με το POS και το χρονικό διάστημα που υπάρχει είναι μόλις μία εβδομάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο -έως και αδύνατο- μέσα σε αυτόν τον ελάχιστο χρόνο να ολοκληρωθεί αυτή η υποχρέωση.

“Καταλαβαίνουμε τη σπουδή του οικονομικού επιτελείου όμως επειδή είμαστε ρεαλιστές, πρέπει να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν. Σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε θα πρέπει να δοθεί μία νέα παράταση, ικανή για να γίνουν με ασφάλεια και όχι πειραματισμούς όλα όσα απαιτούνται. Κανείς δεν αρνείται την εγκατάσταση POS. Αρκεί να γίνει σωστά όλη η διαδικασία και να μην υπάρξουν κενά στην ενημέρωση των υπόχρεων γιατί το διακύβευμα είναι μεγάλο. Μιλάμε για λειτουργία επιχειρήσεων, για θέμα που έχει άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του πελάτη, με απειλή υψηλών προστίμων για τους υπόχρεους, οπότε οι όποιες κινήσεις γίνουν πρέπει να είναι καλά μελετημένες και όχι να λειτουργούμε υπό το κράτος μίας αχρείαστης -και τελικά επικίνδυνης- πίεσης” τονίζει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, που αναφέρει ότι η κυβέρνηση “οφείλει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη μεταβατική περίοδο για την αγορά. Και για να γίνουν όλα σωστά πρέπει να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, να υπάρξει ένα διάστημα δοκιμών, γενικά να προχωρήσουμε σε μία ήπια προσαρμογή στα νέα δεδομένα.”

“Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα ενώ και οι τράπεζες προκαλούν προβλήματα στην προμήθεια των POS. Τι θα αλλάξει λοιπόν μέσα σε μόλις μία εβδομάδα; Θα προλάβουν οι τεχνικοί να κάνουν τις απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης; Οι τράπεζες να διαθέσουν τα POS που χρειάζεται η αγορά; Γιατί να απειλείται με πρόστιμο ένας επιχειρηματίας που δεν αρνείται να προχωρήσει στην εγκατάσταση των μηχανημάτων; Υπάρχει πλήρης γνώση των υπόχρεων για τα νέα δεδομένα; Είναι ερωτήματα που θεωρώ χρήσιμο να απαντηθούν” ανέφερε ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.

Η κυβέρνηση

“Δε θέλουμε να πάρουμε ούτε 1 € από αυτά τα πρόστιμα, όμως δε θα χαριστούμε σε κανέναν ο όποιος δεν κάνει αυτά που πρέπει να κάνει”, τόνισε, πάντως,  την Παρασκευή, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τα πρόστιμα που θεσπίζονται με διατάξεις  για τυχόν καθυστερήσεις στη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, και τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές.

Ο κ. Θεοχάρης έκανε λόγο για κοσμογονία πρωτοβουλιών από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και από την ΑΑΔΕ, ως εκτελεστικού βραχίονα για την μείωση της φοροδιαφυγής και αναφέρθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουν υλοποιηθεί ή είναι σε διαδικασία υλοποίησης.

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά την ηλεκτρονική τιμολόγηση αφού από την 1 Ιανουαρίου 2024 όλα τα τιμολόγια έχουν QR code ότι έχουν αποσταλεί στην ΑΑΔΕ. Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά την επέκταση σε 35 κλάδους -που δεν είχαν την υποχρέωση-της χρήση POS ενώ προστέθηκε και η υποχρέωση για το το σύστημα άμεσων πληρωμών μέσω του IRIS. “Μετά την παράταση, τέλος Φεβρουαρίου, πρέπει οι 35 κλάδοι είτε να έχουν POS είτε να το έχουν παραγγείλει καθώς δε θα δοθούν άλλες παρατάσεις, δεδομένου ότι η αγορά μπορεί να ανταποκριθεί”, επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης.

Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά την διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές. “Ένα έργο που όταν διαπιστώσαμε ότι άλλες εταιρείες ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και άλλες όχι – σε κάθε υποκατηγορία – αμέσως καταστήσαμε σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Εάν οι εμπλεκόμενοι τηρούν τις υποχρεώσεις τους, δε θα χρειαστεί να πληρώσουν ούτε ένα πρόστιμο”, είπε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός ενώ ξεκαθάρισε ότι η ηγεσία του υπουργείου δεν είναι διατεθειμένη να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω καθώς πρέπει να πιάσουμε το ορόσημο του ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και γιατί το οφείλουμε σε εκείνους οι οποίοι είναι τα μόνιμα υποζύγια του φορολογικού βάρους σε αυτή τη χώρα και οι οποίοι κόντρα σε κάθε στατιστική δηλώνουν τα πάντα και πληρώνουν τα πάντα.

Η τέταρτη πρωτοβουλία για την περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι το myData και “το κλείδωμα”, η διασύνδεσή του με την  δήλωση ΦΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα