Προς κατάργηση ο Ειδικός Φόρος στο κρασί

Προς κατάργηση ο Ειδικός Φόρος στο κρασί
Grape harvest in the urban vineyard of Thessaloniki with the participation of citizens, Thessaloniki on September 9, 2014. The vineyard was established in April 2013 in conjunction with Ktima Gerovassiliou winery and viticulture laboratory of AUTH in place of the old workshop of the municipality. The vineyard grows in an area of two acres with four varieties, two white (Malagouzia, Robola) and two red (Xynomavro, Aghiorghitiko). The wine will be held by the Ktima Gerovassiliou winery, while the name of the wine resulting from open online vote. / , 9 2014. 2013 .. . , (, ) (, ) . , . KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Την κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί εντός του έτους προανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε ημερίδα της Ένωσης Οινοποιών Δράμας

Του Δημήτρη Μπαλή

Το κρασί έχει την τιμητική του αυτές τις ημέρες. Τα οινοποιεία της χώρας έχουν αυτό το Σαββατοκύριακο ανοικτές τις πόρτες τους για το κοινό με ελεύθερη είσοδο και δίνεται μια πρώτες τάξεως ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν το κρασί καλύτερα.

Δηλαδή, να επισκεφθούν τα οινοποιεία, να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις και στα αμπέλια, στα κελάρια και να γευτούν ξεχωριστές ποικιλίες.

Ας προστρέξετε λοιπόν, μαζί με οικογένεια και φίλους στα οινοποιεία της χώρας.

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων και συγκεκριμένα στην Ημερίδα Ένωσης Οινοποιών Δράμας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου επισήμανε ότι «Το κρασί είναι στην αιχμή του δόρατος των εξαγωγών μας και κάνουμε ότι μπορούμε να το στηρίξουμε. Μέσα στις ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες και πιέσεις που περνάει η χώρα μας επιβάλαμε ένα φόρο στο κρασί ο οποίος σύντομα, δηλαδή πριν το κλείσιμο της χρονιάς, θα καταργηθεί, μετά τη συνεννόηση και  τη διαβεβαίωση που έχουμε από το Υπουργείο Οικονομικών».

Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων, το οποίο έχει σαν στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:

α) της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού

β) της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον και

γ) της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και η διαφύλαξη και προστασία του περιβάλλοντος.

Η οικονομική ενίσχυση για κάποιον που κάνει όλες τις δράσεις (εκρίζωση- επαναφύτευση – βελτίωση τεχνικών διαχείρισης) ξεκινάει  από 1.262 € /στρ και φτάνει έως 1.846 € /στρέμμα.

Πέραν των παραπάνω, ειδικά επιχειρησιακά προγράμματα ή ειδικά προγράμματα προώθησης οίνου σε τρίτες χώρες έρχονται να συμβάλλουν το μέγιστο ως μοχλός ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα.

Παράλληλα με αυτές τις δράσεις προάγεται ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών οίνων, δημιουργούνται νέες διέξοδοι σε νέες αγορές, ενώ παράλληλα ενισχύεται η τοπική παραγωγή και η εθνική οικονομία.

Ιδιαίτερα για την περιοχή της Δράμας θα πρέπει να αναφερθεί ότι από τα 9 οινοποιεία που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο για παραγωγή πιστοποιημένων οίνων ποιότητας, 4 ήδη συμμετέχουν ή έχουν συμμετάσχει ως δικαιούχοι στο «Πρόγραμμα Προώθησης οίνων σε αγορές Τρίτων χωρών» με χώρες στόχους: ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Κίνα, Ελβετία, Ρωσία, Βραζιλία, Ταϋλάνδη.

Σε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθούν και οι ειδικότερες δράσεις που περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης που δίνουν τα απαραίτητα αναπτυξιακά εργαλεία στον συγκεκριμένο κλάδο.

Δράσεις όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών (η σχετική Υ.Α  του μέτρου ήδη βρίσκεται προς διαβούλευση) καθώς και η Συνεργασία μπορούν να αποτελέσουν τη βασική μαγιά ανάπτυξης του συγκεκριμένου κλάδου.

(Φωτογραφία: SOOC)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα