“Ψηφιακό φακέλωμα” των φορολογούμενων – Τι έρχεται

Διαβάζεται σε 3'
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου iStock

Η ανάλυση των δεδομένων που θα περιλαμβάνει θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτίμηση κινδύνου, και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες.

Τη δημιουργία ψηφιακού φορολογικού φακέλου, που θα αφορά κάθε φορολογούμενο ή φορολογούμενη προχωρά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Συγκεκριμένα, με βάση το στρατηγικό σχέδιο για το 2025 -2029  το οποίο έχει τεθεί σε διαβούλευση με φορείς της αγοράς, προβλέπεται η δημιουργία φορολογικού φακέλου, όπου θα ενσωματωθούν όλες οι πληροφορίες που αφορούν έναν φορολογούμενο και σήμερα βρίσκονται σε διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές.

Δηλαδή, δεδομένα όπως τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων, τα δάνεια τους, οι ρυθμίσεις οφειλών, που έχουν γίνει, θα αξιοποιηθούν σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η διαδικασία για της φορολογικής συμμόρφωσης. Κι αυτό γιατί, με τη βοήθεια του φορολογικού φακέλου θα μπορούν να “σταθμιστούν” ρίσκα σε σχέση με τις πληρωμές οφειλών.

Επίσης, η αξιοποίηση του “ηλεκτρονικού φακέλου” συνεισφέρει στην πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανά φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάση των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων. Επίσης η ανάλυση των δεδομένων που θα περιλαμβάνει θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποτίμηση κινδύνου, και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς καθώς και με άλλες χώρες.

Οι φάσεις

Σε πρώτη φάση ,στο φορολογικό προφίλ θα ενταχθούν τα στοιχεία που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία. Ο ελεγκτικός μηχανισμός και όλες οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα γνωρίζουν όλα τα ακίνητα που διαθέτει ο φορολογούμενους και τη χρήση τους. Δηλαδή, εάν είναι μισθωμένο, κενό, σε βραχυχρόνια ή μακροχρόνια μίσθωση κ.λ.π. Επίσης θα υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για το κάθε ακίνητο και τους προηγούμενους ιδιοκτήτες. Σταδιακά στο προφίλ θα ενσωματώνονται τα υπόλοιπα στοιχεία ,ώστε να δημιουργηθεί πλήρης φάκελος.

Όπως, δε, αναφέρεται από πηγές, της ΑΑΔΕ, για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης θα αξιοποιηθούν δεδομένα του προφίλ φορολογουμένων και υποθέσεων, μέθοδοι αποτίμησης κινδύνου και ανάλυσης συμπεριφορών, εκτεταμένες διασταυρώσεις, διαδικασίες ανταλλαγής δεδομένων με τρίτους φορείς, καθώς και με άλλες χώρες. Τα δεδομένα θα αντλούνται από τα στοιχεία που δηλώνουν, αλλά και από εξωτερικές πηγές (παγκόσμιος ιστός, κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτά δεδομένα κ.λπ.), για την αποδοτικότερη επικαιροποίηση ανάλυσης κινδύνων.

Ψηφιακή εφορία

Η δημιουργία του ψηφιακού προφίλ περιλαμβάνεται μέσα στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη λειτουργία της νέας ψηφιακής εφορίας που θα μπορεί να γνωρίζει:

  • Σε πραγματικό χρόνο ύποπτα περιστατικά φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου
  • Ανακάλυψη δυναμικών σχέσεων μεταξύ των φορολογουμένων: Όπως έχει αποδειχτεί από εφαρμογές άλλων ευρωπαϊκών χωρών είναι πολύ σημαντικό βήμα για την εύρεση απάτης και φοροδιαφυγής
  • Η κατηγοριοποίηση φορολογουμένων: Κατηγοριοποίηση της αναμενόμενης συμπεριφοράς φορολογουμένων πχ στρατηγικός κακοπληρωτής, πιθανότητα φοροδιαφυγής κλπ.
  • Η εκτίμηση ρίσκου και αξιολόγηση κινδύνου: Αξιολόγηση των φορολογουμένων ως προς το ρίσκο μη πληρωμής
  • Η πρόβλεψη εσόδων και οφειλών: Πρόβλεψη εσόδων και οφειλών συνολικά και ανά φορολογούμενο ή ανά ΔΟΥ, ανά γεωγραφική περιοχή, ανά επάγγελμα, ή οποιαδήποτε άλλη διάσταση βάση των ιστορικών στοιχείων συμπεριφοράς των φορολογουμένων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα