Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Έλεγχοι σε 1.380.000 ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. Έλεγχοι σε 1.380.000 ΑΦΜ για φοροδιαφυγή

Οι λίστες της φορολογικής ντροπής και οι έλεγχοι που έμειναν στα χαρτιά. Πόσα ΑΦΜ βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και τι απέγινε η λίστα Λαγκάρντ; Πόσα φυσικά πρόσωπα έχουν ελεγχθεί; Και άραγε, σε πόσα χρόνια θα κλείσει ο φάκελος της φοροδιαφυγής;

Ούτε σε 30 χρόνια δεν πρόκειται για ολοκληρωθούν από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή και “ξέπλυμα μαύρου χρήματος”, αξίας δισ. ευρώ για τις επτά λίστες με ονόματα, κυρίως φυσικών αλλά και νομικών προσώπων που έχουν στα χέρια τους οικονομικοί εισαγγελείς. Το σύνολο των ΑΦΜ που περιλαμβάνονται στις λίστες, πάνω στις οποίες έχουν επενδυθεί προσδοκίες για έσοδα και πάταξη των εκτεταμένων φαινομένων αδήλωτου χρήματος, ξεπερνάει το 1.380.000!

H πορεία των ερευνών έως σήμερα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλονται, κινείται με βραδύτερους ρυθμούς και από χελώνα. Η βραδύτητα των ελέγχν περιγράφεται με μικροχειρουργική ακρίβεια σε 25 σελίδες απόρρητης αναφοράς που δημοσιοποιεί σήμερα η “Κ” και συνέταξε ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, μετά τη συμπλήρωση δύο ετών από τη θητεία του.

Ενδεικτικά στοιχεία αφορούν στη λίστα με τα εμβάσματα του εξωτερικού, τη λίστα Λουξεμβούργου, τη λίστα με ιδιοκτήτες ακινήτων στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και τη λεγόμενη λίστα με τα 65 CD, δηλαδή καταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα εσωτερικού με υψηλές καταθέσεις από το 2002 έως το 2012. Η λίστα περιλαμβάνει 54.246 πρόσωπα που έβγαλαν χρήματα έξω από το 2009 έως το 2012, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί μόλις 588 περιπτώσεις. Άλλες 1.500 βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, ενώ το συνολικό ποσό που φέρεται να έχει διακινηθεί είναι 22.209.295.375 ευρώ!!!

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη για τη λίστα του Λουξεμβούργου, που η έρευνα ξεκίνησε το 2012 και έως σήμερα έχουν ελεγχθεί μόλις 35 άτομα. Με ανάλογους ρυθμούς και η λίστα της Μεγάλης Βρετανίας, που περιλαμβάνει εκείνους που απέκτησαν ακίνητα μεγάλης αξίας στη Μεγάλη Βρετανία και συνεπώς ελέγχονται για ξέπλυμα ή φοροδιαφυγή. Από τους 306, μόλις οι 32 περιπτώσεις έχουν ελεγχθεί και έχουν εκδοθεί εντολές από το ΣΔΟΕ που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όσο για την πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, οι έρευνες για τους καταθέτες της που έχουν περάσει από σαράντα κύματα, με την εποπτεία των οικονομικών εισαγγελέων, βρίσκονται σε καλύτερο σημείο. Όπως προκύπτει από την εμπεριστατωμένη αναφορά του οικονομικού εισαγγελέα προς τους αρμόδιους υπουργούς, από το σύνολο των 2.062 καταθετών έως σήμερα έχουν ελεγχθεί μετά κόπων και βασάνων μόλις οι 478 περιπτώσεις φυσικών προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από το ΣΔΟΕ των 50 καταθετών της λίστας και από τις εφορίες και από το ΚΕΦΟΜΕΠ, ο έλεγχος για άλλες 44 περιπτώσεις. Ο οικονομικός εισαγγελέας στην αναφορά του εκφράζει την αισιόδοξη πρόβλεψη να βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ελέγχου οι περισσότεροι καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ μέχρι το τέλος του 2015.

Τα αίτια της υπολειτουργίας του μηχανισμού ελέγχου είναι η υποστελέχωσή του και η απροθυμία πιστωτικών ιδρυμάτων, κυρίως της Ελβετίας να συνεργαστούν.

 

Πηγή: kathimerini.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα