Φορολογικές δηλώσεις 2021: Το χρονοδιάγραμμα, οι δόσεις εξόφλησης και οι εκκρεμότητες
Η προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος για την υποβολή των δηλώσεων φαίνεται και για φέτος να πηγαίνει για το τέλος Ιούλιου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι παρέμεινε ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν θεωρούνταν εμπρόθεσμες.
- 13 Απριλίου 2021 10:45
Σε 8 δόσεις αναμένεται να γίνει και φέτος η εξόφληση του φόρου εισοδήματος φέτος, με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου. Σταδιακά, όπως φαίνεται, ξεκαθαρίζει το τοπίο ώστε να ανοίξει και η πλατφόρμα για την κατάθεση των δηλώσεων.
Βέβαια μένει να αποσαφηνιστεί, μετά και τις συζητήσεις με τους θεσμούς και το όλο πλαίσιο κάποιων προσωρινών ελαφρύνσεων για φέτος. Πιο συγκεκριμένα οι εκκρεμότητες αφορούν στη φορολογία των εισοδημάτων του 2020 (τεκμήρια, ηλεκτρονικές αποδείξεις, ανείσπρακτα ενοίκια). Στη συνέχεια και με βάση τις αποφάσεις η ΑΑΔΕ θα «μοντάρει» τις εφαρμογές του taxisnet ώστε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία.
Εν τω μεταξύ, πέρυσι τέτοια εποχή είχε ανοίξει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις κάτι που αναμένεται να γίνει μετά το πέρας της διαδικασίας οριστικοποίησης των ελαφρύνσεων.
Αναπόφευκτα έτσι η προθεσμία της 30ης Ιουνίου που ορίζει ο νόμος για την υποβολή των δηλώσεων πάει για το τέλος Ιούλιου. Να σημειωθεί ότι πέρυσι παρέμεινε ανοιχτή και τον Αύγουστο και οι δηλώσεις που υποβλήθηκαν θεωρούνταν εμπρόθεσμες.
Με βάση τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις η πρώτη δόση φόρου θα καταβληθεί στο τέλος Ιουλίου και η τελευταία την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου 2022. Όπως και πέρυσι οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν τη δήλωσή τους τον Αύγουστο θα πρέπει μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα να πληρώσουν διπλή δόση, τη δόση του Ιουλίου και τη δόση του Αυγούστου και στη συνέχεια θα καταβάλουν τις υπόλοιπες έξι μηνιαίες δόσεις από τον Σεπτέμβριο έως και τον Φεβρουάριο.
Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του εκκαθαριστικού οι φορολογούμενοι θα κερδίσουν έκπτωση φόρου η οποία εξετάζεται να είναι λίγο μεγαλύτερη από το 2% που εφαρμόστηκε πέρυσι με την ΠΟΜΙΔΑ να προτείνει η έκπτωση να ανέρχεται σε 5%.
Οι εκκρεμότητες
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα θέματα που θα πρέπει το προσεχές διάστημα να αποσαφηνιστούν αφορούν:
-
Στην κατάργηση ή μη κατάργηση του προστίμου που επιβάλλεται με συντελεστή 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν, δηλαδή στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
-
Στο μερικό ή ολικό πάγωμα των τεκμηρίων για τους φορολογούμενους που έχουν πληγεί από την πανδημία και κινδυνεύουν με την επιβολή πρόσθετου φόρου.
-
Σην απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ των νέων αγροτών που συμπλήρωσαν την πενταετία απαλλαγής από το τέλος επιτηδεύματος την 31η Δεκεμβρίου 2019. Επίσης εξετάζεται η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τις επιχειρήσεις που για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα του 2020 ήταν κλειστές με κρατική εντολή.
-
Σην απλοποίηση της διαδικασίας για τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισπράχθηκαν το 2020.
-
Στην ολοκλήρωση του πλαισίου για την έκπτωση δαπανών για συντήρηση ακινήτων.
-
Στο πιθανό «κούρεμα» στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις που είχαν μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις