Φορολογικές δηλώσεις: Οι προθεσμίες και τα πρόστιμα για τους “ξεχασιάρηδες”

Διαβάζεται σε 3'
Στιγμιότυπο από την Εφορία (φωτογραφία αρχείου)
Στιγμιότυπο από την Εφορία (φωτογραφία αρχείου) ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Πρόστιμα από 100-500 ευρώ αντιμετωπίζουν όσοι και όσες υποβάλλουν καθυστερημένα τις φορολογικές τους δηλώσεις. Αναλυτικά τι ισχύει.

Μέχρι τις 26 Ιουλίου, εκτός απροόπτου, θα πρέπει οι φορολογούμενοι και φορολογούμενες να υποβάλουν τις δηλώσεις για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2023, ώστε μετά την εκκαθάριση να καταβάλουν το σχετικό φόρο.

Ουσιαστικά 8 μέρες έχουν μείνει, μέχρι τη λήξη της σχετικής προθεσμίας και παρά την πίεση, που έχει ασκηθεί από τους φοροτεχνικούς, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, προς ώρας, δε φαίνεται διατεθειμένη για μια παράταση, ώστε οι φορολογούμενοι να προλάβουν.

Στο φόντο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι και όσες δεν υποβάλουν δηλώσεις έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμα στη συνέχεια για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που φτάνουν έως και 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα όσοι και όσες υποβάλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους, είτε αρχικές είτε τροποποιητικές, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμα από 100 ευρώ, αν δεν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, 250 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τηρώντας απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ αν ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με διπλογραφικά βιβλία.

Τόκοι

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα πρόστιμα, που ανεβάζουν το λογαριασμό για τους “ξεχασιάρηδες”. Υπάρχει και ο τόκος εκπρόθεσμης καταβολής που υπολογίζεται με επιτόκιο 0,73% για κάθε μήνα, που θα έχει παρέλθει από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέχρι και την ημερομηνία υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης και βεβαίωσης νέας αυξημένης οφειλής.

Δεν επιβάλλεται πρόστιμο όταν από την υποβολή της εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης δεν προκύπτει ποσό προς καταβολή.

Τα πρόστιμα

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, για την επιβολή των προστίμων εκπρόθεσμης υποβολής αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ισχύουν τα ακόλουθα :

  • Σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής αρχικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ. Ειδικά αν ο φορολογούμενος ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλογραφικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό αποτέλεσμα ή πιστωτικό υπόλοιπο φόρου και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει πληρωμή επιπλέον φόρου μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής.

Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει μηδενικό ή πιστωτικό ποσό φόρου και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου άνω των 100 ευρώ, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή με πρόστιμο 500 ευρώ εάν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή και από την τροποποιητική δήλωση προκύψει μείωση του χρεωστικού υπολοίπου, τότε δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο.
  • Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση προκύψει το ίδιο χρεωστικό υπόλοιπο ή επιπλέον χρεωστικό υπόλοιπο προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ τότε δεν θα επιβληθεί πρόστιμο.

Εάν από την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση είχε προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρόθεσμη τροποποιητική προκύψει αύξηση του χρεωστικού υπολοίπου μεγαλύτερη των 100 ευρώ, τότε:

  • Εάν ο φορολογούμενος δεν είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 100 ευρώ.
  • Εάν ο φορολογούμενος είναι επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας θα χρεωθεί με πρόστιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλογραφικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

Δεν επιβάλλεται καθόλου πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής τροποποιητικής δήλωσης, εφόσον η σχετική αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα