Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση μέχρι τα μέσα Ιουλίου
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν κατατεθεί 3.251.991 δηλώσεις, δηλαδή περίπου οι μισές από τις περίπου 6,4 εκατ. που αναμένει η ΑΑΔΕ.
- 16 Ιουνίου 2020 06:30
Η πορεία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων δείχνει σαφώς ότι οδηγούμαστε σε παράταση της προθεσμίας υποβολής από το τέλος Ιουνίου ίσως μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.
Η προαναγγελία όμως από την Βουλή του Πρωθυπουργού για 8 δόσεις (από τον Ιούλιο μέχρι και το Φεβρουάριο) για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος αντι των 6 μηνιαίων για τις επιχειρήσεις και των τριών δίμηνων για να νοικοκυριά αλλάζει τα πράγματα και για την παράταση που θα δοθεί. Τούτο διότι οδηγεί αυτόματα στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν η παράταση φτάσει στις 30 Ιουλίου μέχρι και τις 31 θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση για όλους.
Συνεπώς μέσα στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν για αύξηση των δόσεων στις 8 για επιχειρήσεις και νοικοκυριά και από πέντε σε έξι για τον ΕΝΦΙΑ αλλά και η νέα ειδική ρύθμιση από 12 άτοκες έως 24 έντοκες δόσεις για τις συσσωρευμένες οφειλές σε αναστολή για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους τους θα πρέπει να περιμένουμε και μια που θα κάνει εξαίρεση στο νόμο και θα προβλέπει σαφώς ότι τόσο η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και η πρώτη δόση θα είναι μέσα στον Ιούλιο.
Τα αίτια της καθυστέρησης
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΑΑΔΕ έχουν κατατεθεί 3.251.991 δηλώσεις δηλαδή περίπου οι μισές από τις περίπου 6,4 εκατ. δηλώσεις που αναμένει η ΑΑΔΕ για να λήξει χωρίς παράταση η υποβολή φορολογικών δηλώσεων στις 30 του μήνα θα πρέπει να υποβάλλονται το δεύτερο μισό τους μήνα 213.333 δηλώσεις κάθε μέρα ενώ μέχρι τώρα με ελάχιστες εξαιρέσεις ο ρυθμός υποβολής βρίσκεται σε ημερήσια βάση πολύ κατω από τις 100.000 δηλώσεις. Τα αίτια είναι προφανή :Στην συνήθη απροθυμία της υποβολής της δήλωσης όσων γνωρίζουν ότι θα πληρώσουν φόρο προστέθηκε φέτος και η μεγάλη αναστάτωση που έχει φέρει στην οικονομία η εξάπλωση του κορονοϊού και το lockdown στην οικονομία.
Οι αριθμοί είναι αρκετά « εύγλωττοι» σε ότι αφορά την κατάσταση που επικρατεί το 69,71% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι είτε μηδενικές ή πιστωτικές. Συγκεκριμένα 1.869 .622 δηλώσεις που αντιστοιχούν στο 56,26% του συνόλου έχουν μηδενικό φόρο ενώ 437.330 πιστωτικές με μέση επιστροφή φόρου 252,5 ευρώ.
Οι χρεωστικές δηλώσεις είναι 985.938 αντιστοιχούν στο 30,29% και έχουν μέσο φόρο 597,4 ευρώ δηλαδή από την μέση κλίμακα και κάτω με τις δηλώσεις που θα έχουν υψηλό φόρο να αναμένονται.
Ακόμη πιο ενδεικτικό είναι η καθυστέρηση που φανερώνουν τα στοιχεία για την υποβολή των δηλώσεων όσων έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλαδή οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η μονάδα μέτρησης είναι το έντυπο Ε3 όπου ακριβώς αναγράφονται τα ποσά από επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέχρι και χθες είχαν 314326 έντυπα Ε3 έναντι του 1,54 εκατομμυρίου που αναμένει η ΑΑΔΕ.
Οι αιτίες της καθυστέρησης είναι προφανείς. Περισσότερες από 700.000 επιχειρήσεις είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν την λειτουργία τους για 2,5 μήνες από τα μέσα Μαρτίου έως και το τέλος Μαϊου και κάποιες (π.χ. πολλές τουριστικές μονάδες) δεν έχουν επαναλειτουργήσει ακόμη. Ακόμη όμως και αν ολοκληρωθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας όμως η απώλεια εισοδημάτων είναι πολύ μεγάλη παρά τα μέτρα στήριξη της επιχειρήσεων που έχουν φτάσει τα 12,7 δισ. ευρώ.