Φορολογικές δηλώσεις: “Απαλλαγή” για 1 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

Διαβάζεται σε 7'
Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα
Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα SOOC

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου. Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σταδιακά όλοι οι φορολογούμενοι θα βρίσκουν στο Taxis έτοιμες και προσυμπληρωμένες τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ήδη, πολλά στοιχεία του Ε1, που αφορούν εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις είναι προσυμπληρωμένα, όπως και άλλα δεδομένα, που έχουν να κάνουν με τις ψηφιακές δαπάνες, πληρωμές κτλ. για το αφολόγητο. Φέτος, επίσης, γίνεται άλλο ένα βήμα για την προώθηση της διαδικασίας προσυμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων.

Συγκεκριμένα, με βάση όσα ανέφερε, την Πέμπτη, σε συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για το 2024, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Γ. Πιτσιλής οι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν το 2023 εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν καμία μεταβολή στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση θα μπορούν να βρουν, εν όψει της φετινής διαδικασίας εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος, προ-συμπληρωμένη την φορολογική τους δήλωση και βέβαια να δουν τον φόρο που θα κληθούν να καταβάλουν. Στη συνέχεια, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής, μετά από προφανή έλεγχο, θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση, άμεσα, στην εφορία, ενώ αν παρέλθει η καταληκτική προθεσμία η δήλωση θα θεωρείται αυτόματα ως υποβληθείσα.

Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο η ΑΑΔΕ “παίζει το ρόλο του λογιστή” καθώς έχει όλα τα δεδομένα εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων και έτσι τους απαλλάσσει από τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής της φορολογικής δήλωσης. Στην κατηγορία, δε, αυτή, όπου οι αυτόματες διαδικασίες υποβολής θα εφαρμοστούν από το 2024 είναι περίπου 1 εκατ. πολίτες. Αυτοί, είναι, όπως τονίζεται, μόνο όσοι και όσες έχουν πηγές εισοδήματος, από μισθούς και συντάξεις, δηλαδή, δεν έχουν ενοίκια ή εισοδήματα από μπλοκάκια ή επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Η διαδικασία

Ουσιαστικά, το έντυπο Ε1 θα είναι έτοιμο από τη φορολογική διοίκηση και απλά οι φορολογούμενοι και οι φορολογούμενες θα καλούνται, εάν το επιθυμούν, να ελέγξουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα ποσά από μισθούς, συντάξεις, αποδείξεις, δάνεια, κατοικίες, αυτοκίνητα που είναι προσυμπληρωμένα από την υπηρεσία.

Στη συνέχεια, εάν θεωρήσουν ότι όλα είναι σωστά καταχωρημένα, θα μπορούν με “ένα κλικ” να υποβάλουν τη δήλωσή τους, με αυτόματη παράλληλη εκκαθάριση του φόρου. Όμως, ακόμη και σε περίπτωση, που κάποιος ή κάποια “ξεχαστεί” και αμελήσει να μπει στο προσωπικό του λογαριασμό στο Taxis για να ελέγξει τα δεδομένα και να “πατήσει το κουμπί” και στο μεταξύ έχει παρέλθει η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, δεν υπάρχει ζήτημα εκπρόθεσμης ενέργειας. Όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής η προσυμπληρωμένη δήλωση θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί κανονικά από τον υπόχρεο ή την υπόχρεη.

Βέβαια, όπως ανέφερε ο Διοικητής, το σύστημα θα επιτρέπει διορθώσεις και προσθήκες στους προσυμπληρώμενους κωδικούς για τους φορολογούμενους, που έχουν μεταβολές τις οποίες δεν γνωρίζει και δεν έχει καταγράψει η ΑΑΔΕ.

Ο στόχος

Στόχος, πάντως, του μέτρου που δρομολογεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μέσα από την ψηφιοποίηση των διαδικασιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων είναι να μειωθεί η γραφειοκρατία, που ταλαιπωρεί τους πολίτες, να απαλλαγεί ο πολίτης από ένα έξοδο για λογιστικές υπηρεσίες, αλλά και να περιοριστεί το φαινόμενο εκπρόθεσμων δηλώσεων. Παράλληλα, με την προσυμπλήρωση, μειώνεται και η πιθανότητα παρεμβάσεων κατά την συμπλήρωση, αλλά και επιταχύνεται η βεβαίωση και βέβαια η διαδικασία είσπραξης των φορολογικών εσόδων.

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις δηλώσεις;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου η πλατφόρμα για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Μαρτίου.

Μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την αυτόματη υποβολή των δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης, η χρονοσειρά πληρωμών των δόσεων φόρου θα είναι ίδια και φέτος, για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα. Δηλαδή, ο φόρος θα μπορεί να καταβληθεί, είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% μέχρι το τέλος Ιούλιου, είτε σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025.

Τα επόμενα βήματα απλοποίησης διαδικασιών

Την ίδια ώρα το σχέδιο δράσης της ΑΑΔΕ προβλέπει προσυμπλήρωση δηλώσεων του 2025 για εισοδήματα από ενοίκια ( έντυπο E2), συμμετοχές στο κεφάλαιο επιχειρήσεων, ενώ σε δεύτερο χρόνο οι φορολογικές αρχές θα προχωρήσουν στη συμπλήρωση των κωδικών για τα έσοδα και τις δαπάνες των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων, με βάση τα στοιχεία για τις συναλλαγές που αποστέλλονται στη πλατφόρμα myData.

Παράλληλα, προωθείται και η αυτοματοποίηση των καταγραφών και στο Ε9. Οι φορολογούμενοι που προχωρούν σε κάποια αγοραπωλησία, γονική παροχή ή δωρεά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να δηλώνουν οι ίδιοι τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσίας τους καθώς το Ε9 θα ενημερώνεται αυτόματα με βάση τα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα η αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 αφορά μόνο τους φορολογούμενους που πωλούν και μεταβιβάζουν ακίνητα με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το μέτρο εφαρμόζεται για 6 στις 10 δηλώσεις ακινήτων.

Εξυπηρέτηση του πολίτη

Πέρα από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ για το 2024 συμπεριλαμβάνει κι άλλες παρεμβάσεις, που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών:

  • Εφαρμογή κινητού για φορολογικές υπηρεσίες (πληρωμή φόρων, εξατομικευμένες ενημερώσεις και alerts, wallet με σημαντικά φορολογικά έγγραφα)
  • Δυνατότητα έκδοσης τιμολογίου και δελτίου αποστολής από το κινητό
  • Ενισχυμένο Τηλεφωνικό Κέντρο ΑΑΔΕ και Chatbot τεχνητής νοημοσύνης για παροχή ενημέρωσης και πλοήγηση στις ψηφιακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ
  • End-to-end ψηφιακή διακοπή επιχείρησης (1ο τρίμηνο)
  • Ηλεκτρονική εφαρμογή για μείωση ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα ακίνητα (1ο τρίμηνο)
  • Ψηφιοποίηση λοιπών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου (2ο τρίμηνο)
  • Αναλυτικές ψηφιακές βεβαιώσεις Μητρώου με QR (2ο τρίμηνο)
  • Οίκοθεν ΑΦΜ σε ανήλικα από 1 έως 12 έτη (2ο τρίμηνο)
  • Διαδοχή κληρονόμων στη διαχείριση αποβιωσάντων (2ο τρίμηνο)
  • Εξουσιοδοτήσεις προσβάσεων στις εφαρμογές (2ο τρίμηνο)
  • Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων (3ο τρίμηνο)
  • Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (3ο τρίμηνο)
  • Διασύνδεση με ΓΕΜΗ για νέες μεταβολές λοιπών νομικών προσώπων (3ο τρίμηνο)
  • End-to-end ψηφιακές μεταβολές έδρας και ΚΑΔ επιχείρησης (3ο τρίμηνο)
  • Κυνήγι στους φοροφυγάδες

Στο μεταξύ και φέτος αναμένεται να εντείνει την προσπάθειά της η ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής. αναμένεται, δε, να “τρέξουν 26-27.000 έλεγχοι ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται το αναλυτικό Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ, όπου θα γίνεται η καταγραφή στόχων αλλά και ο απολογισμός για το 2023. Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι πλέον οι έλεγχοι αξιοποιούν νέα “έξυπνα” εργαλεία με εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης για την ανάλυση δεδομένων, αλλά και παράλευρες τεχνικές, καθώς ήδη προχώρησαν και οι σχετικές ρυθμίσεις, που εισφέρουν στην προσπάθεια, όπως ανέφερε ο κ. Πιτσιλής για εντοπισμό των εστιών φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά, στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μπαίνουν τα εξής “έξυπνα” όπλα:

  • Διασύνδεση POS – Ταμειακών και κυρώσεις για τη μη διασύνδεση (1ο τρίμηνο)
  • Υποχρεωτικότητα myDATA και έναρξη διαδικασιών με ΕΕ για υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση (1ο τρίμηνο)
  • Πρόταση ΑΑΔΕ για τροποποιήσεις στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (1ο τρίμηνο)
  • Διαδικασία αμφισβήτησης του τεκμηρίου από ατομικές επιχειρήσεις (1ο τρίμηνο)
  • Χρήση καμερών στους ελέγχους και στις συναντήσεις με ελεγχομένους (2ο τρίμηνο)
  • Ενοποίηση χωρικής αρμοδιότητας των 4 ΕΛΚΕ Αττικής και των 2 ΕΛΚΕ Θεσσαλονίκης (2ο τρίμηνο)
  • Αυτοματοποιημένος κεντρικός έλεγχος προϋποθέσεων τήρησης των ρυθμίσεων και απώλειας των ρυθμίσεων που δεν τηρούνται (2ο τρίμηνο)
  • Εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου εποπτείας και ελέγχου εφοδιαστικής αλυσίδας καυσίμων (2ο τρίμηνο)
  • Ψηφιακό Πελατολόγιο (πιλοτικά), για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων (3ο τρίμηνο)
  • Ψηφιακό δελτίο αποστολής (4ο τρίμηνο)
  • ΕΛΕΓΧΟΣlive 2.0 (4ο τρίμηνο)
  • Ολοκλήρωση όλων των υποέργων αναβάθμισης και αξιοποίησης του συστήματος εισροών – εκροών στα καύσιμα πλην υγραερίων και ελεύθερων εγκαταστάσεων (4ο τρίμηνο)
  • Νέος εξοπλισμός στα εργαστήρια ναρκωτικών, καυσίμων, αλκοολούχων και λοιπών προϊόντων, φορητά όργανα ανάλυσης (4ο τρίμηνο)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα