Φορολογικές δηλώσεις: Στην τελική ευθεία για τις 400.000 που εκκρεμούν

Διαβάζεται σε 3'
Φορολογικές δηλώσεις
Φορολογικές δηλώσεις EUROKINISSI

Περίπου 400.000 δηλώσεις εκκρεμούν ώστε να κλείσει και φετινός κύκλος υποβολής, με τα στοιχεία να παραπέμπουν σε αυξηση της μέσου φόρου που καλείται να καταβάλουν οι υπόχρεοι και υπόχρεες να ξεπερνά το 25%.

Στις 6.197.775 οι φορολογικές δηλώσεις (Ε1) που έχουν κατατεθεί μέχρι τα χαράματα της 29ης Ιουλίου και πέντε μέρες πριν λήξει η σχετική προθεσμία για τα φυσικά πρόσωπα για φέτος.

Σημειώνεται ότι η καταληκτική προθεσμία υποβολής των αρχικών αλλα και των τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος ως εξής:

  • 2 Αυγούστου για τις δηλώσεις φυσικών προσώπων,
  • 9 Αυγούστου για τις δηλώσεις νομικών προσώπων.

Αντιστοίχως, μετατίθεται για τις 2/8 για τα φυσικά πρόσωπα και για τις 9/8 για τα νομικά πρόσωπα η καταληκτική ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης.

Όσον αφορά στο λογαριασμό της εφορίας η ακτινογραφία των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής δείχνει τα εξής:

  • Ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2023. Ο φόρος που έχει βεβαιωθεί στα μέχρι τώρα υποβληθείσες δηλώσεις υπερβαίνει τα 3,952 δισεκ. ευρώ, από 3,796 δισεκ. πέρυσι, στο δύνολο των 6,6 εκατ. δηλώσεων, με το μέσο φόρο να έχει ξεπεράσει τα 1800 ευρώ, στα 1854 ευρώ, με τα περσινά δεδομένα για το σύνολο των δηλώσεων να είναι στα 1585 ευρώ. Ουσιαστικά, φέτος, εκτιμάται ότι ο μέσος φόρος θα φτάσει τα 2000 ευρώ. Ουσιαστικά υπάρχει μια σημαντική αύξηση, λόγω αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων, όσο και λόγω του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, από όπου εκτιμάται “απόδοση” κοντά στα 550 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το φόρο σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα κερδίζοντας και την έκπτωση 3% ή να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση των 24 έντοκων δόσεων.
  •  Το 19,6% των φορολογούμενων έχει λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό με το συνολικό ποσό επιστροφής φόρου ή συμψηφισμού να ανέρχεται στα 345.550.991,34€
  • Το 46, 6% % των δηλώσεων που υποβλήθηκαν ήταν μηδενικές με τους φορολογούμενους να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο για τα περυσινά εισοδήματα.

Υπενθυμίζεται ότι Δεύτερη ευκαιρία για διπλο τσεκάρισμα σε σημεία που κρύβουν παγίδες, αλλά και διόρθωση, τυχόν, λαθών, δίνει η ολιγοήμερη παράταση που έδωσε, για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται η δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης, εντός των κείμενων προθεσμιών, χωρίς επιβολή προστίμου. Έτσι, μέσα από την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, οι φορολογούμενοι μπορούν τροποποιήσουν δεδομένα που διαμορφώνουν τη φορολογία εισοδήματος, αλλά και να επανυποβάλουν, αν απαιτείται, το έντυπο Ε2  ή/και το έντυπο Ε3.

Ειδικότερα, θα πρέπει να ελέγξουν κάθε σημείο της δήλωσης, που επηρεάζει το τελικό εισόδημα και άρα το φόρο, όπως, π.χ. αν είναι σωστά τα δεδομένα της εισοδηματικής, περιουσιακής και οικογενειακής κατάστασης ή των δαπανών ή των τεκμηρίων.

Εφόσον, δε, εντοπιστούν λάθη ή ελλείψεις στην αρχική δήλωση υπάρχει η δυνατότητα για τροποποιητική μέχρι την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, που ακυρώνει το αρχικό εκκαθαριστικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα