Φορολοταρία: Αυτές είναι οι τρεις αλλαγές
Τι πρόκειται να αλλάξει στο θεσμό της φορολοταρίας σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις. Περισσότερα κέρδη και απώλεια του "δώρου" αν δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμός.
- 12 Ιουνίου 2019 12:49
Περισσότερο λαχνοί για τον ίδιο ύψος αποδείξεων κέρδη ως 2 φορές το χρόνο και απώλεια επάθλου για τους νικητές που δεν θα δηλώσουν εντός τριμήνου τραπεζικό λογαριασμό είναι οι τρεις αλλαγές που έρχονται στην φορολοταρία με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Συγκεκριμένα με την απόφαση 1167/2019 τροποποιείται η παράγραφος 1 του άρθρου 3, οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 6 και η παράγραφο 6 του άρθρου 7 και προστίθεται νέα παράγραφο 6 στο άρθρο 4 της ΠΟΛ.1161/2017 περί Προγράμματος δημοσίων κληρώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Οι νέες διατάξεις διαμορφώνονται ως εξής:
Λαχνοί
1. Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής: – Για συνολικό άθροισμα μέχρι διακόσια (200) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
– Για τα επόμενα τριακόσια (300) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από διακόσια ένα (201) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
– Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
– Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε έξι (6) ευρώ, με ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων κληρώσεων, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο. Μέχρι σήμερα η κλιμάκωση των λαχνών ανάλογα με το ύψος των ηλεκτρονικών αποδείξεων ήταν ως εξής
· Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
Για τα επόμενα τετρακόσια (400) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από εκατόν ένα (101) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ. Κληρώσεις 6. Κάθε συμμετέχων μπορεί να αναδειχθεί τυχερός μέχρι δύο (2) φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.
Σε περίπτωση που συμμετέχων αναδειχθεί τυχερός περισσότερες από δύο (2) φορές, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της εκάστοτε κλήρωσης. Απονομή Επάθλων
2. Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία τριών (3) μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον λογαριασμό πληρωμών στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.
Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών. 3. Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί λογαριασμός πληρωμών εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης, ο οποίος ενημερώνεται επίσης μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό του στο TAXISnet.
Η διαδικασία δεν επαναλαμβάνεται. Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επάθλου Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, από τη Γ.Δ.Ο.Υ. της Α.Α.Δ.Ε. σε συνεργασία με τη Δ.ΗΛΕ.Δ.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200. 2) Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4537/2018, όπου στην ΠΟΛ.1161/2017 γίνεται αναφορά σε «τραπεζικό λογαριασμό», εννοείται «λογαριασμός πληρωμών» και όπου γίνεται αναφορά σε «τραπεζικό ή πιστωτικό ίδρυμα», εννοείται «Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών».