Φρένο στα σχέδια Ντράγκι για τόνωση της ρευστότητας βάζουν οι πρόωρες εκλογές
Οι πολιτικές εξελίξεις μεταθέτουν για αργότερα καθοριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για οικονομία και τράπεζες. Στάση αναμονής στο στρατηγείο της Φρανκφούρτης με το βλέμμα στην ελληνική κάλπη
- 26 Αυγούστου 2015 06:01
Πάγο σε καθοριστικές αποφάσεις της ΕΚΤ για την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος βάζουν οι εκλογές, επιβεβαιώνοντας περίτρανα πως το μεγαλύτερο θύμα της πολιτικής αστάθειας, που παραδοσιακά γεννά κάθε εκλογική αναμέτρηση, παραμένει η οικονομία. Οι νέες εκλογές στην Ελλάδα βάζουν φρένο στα σχέδια του ισχυρού άντρα της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, να χορηγήσει πρόσθετη ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Υπό το πρίσμα αυτό και όσο το πολιτικό σκηνικό θα παραμένει ρευστό, ενόψει της νέας προσφυγής της χώρας στις κάλπες, το στρατηγείο της Φρανκφούρτης θα τηρήσει στάση αναμονής, παρακολουθώντας στενά τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Αποτελεί άλλωστε πάγια τακτική της ΕΚΤ να μην παρεμβαίνει στις πολιτικές εξελίξεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Ποιες είναι όμως οι κρίσιμες αποφάσεις που επρόκειτο να λάβει, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών και την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, ο Nτράγκι, αλλά τελικά μπαίνουν στον πάγο;
– Η αποδοχή ως εγγυήσεις (collaterals) από την πλευρά της ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων, προκειμένου να διευκολυνθεί ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και αρκετούς μήνες τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις με στόχο τη χορήγηση ρευστότητας.
– Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, το γνωστό QE. Η ΕΚΤ δεν αγοράζει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του QE, γεγονός που στερεί από την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα μια σημαντική πηγή ρευστότητας.
– Η μείωση του κουρέματος (haircut) των ελληνικών ομολόγων, εξέλιξη η οποία θα άφηνε μεγαλύτερα περιθώρια δανεισμού από τον ELA.
Καθώς η Ελλάδα κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς, γίνεται αντιληπτό ότι η ΕΚΤ βάζει φρένο σε σημαντικές αποφάσεις για τη στήριξη της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.
Το στοίχημα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών
Η πρόωρη προσφυγή της χώρας στις κάλπες δεν πρέπει να ανακόψει το μεγάλο στοίχημα του νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Παρά τις ανησυχίες τραπεζικών κύκλων, η διαδικασία εκτιμάται πως θα προχωρήσει όπως προβλέπουν οι αρχικοί σχεδιασμοί, καθώς η πρώτη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ – που προορίζεται για τις τράπεζες – βρίσκεται ήδη σε ειδικό λογαριασμό του ESM.
Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η αξιολόγηση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών.
Ο στόχος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015 πρέπει να επιτευχθεί, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή της νέας οδηγίας που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου του 2016 και προβλέπει την εφαρμογή του bail-in.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)