“Φρένο” στο “χαράτσι” σε βαρκούλες και μικρά σκάφη

Διαβάζεται σε 4'
“Φρένο” στο “χαράτσι” σε βαρκούλες και μικρά σκάφη
ISTOCK

Αλλάζει το πλαίσιο για το φόρο στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής και τις “βαρκούλες” με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Αλλάζει το πλαίσιο για το φόρο στα ιδιωτικά πλοία αναψυχής και τις “βαρκούλες” με τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών”«Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις”

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΘΟ:

« Διατάξεις που αφορούν στην φορολόγηση των μικρών σκαφών αναψυχής β΄ κατηγορίας περιλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις». Με την τροπολογία αυτή, πλέον τα σκάφη αναψυχής β΄ κατηγορίας κάτω των 7 μέτρων απαλλάσσονται από τον ειδικό φόρο πλοίων καθώς και από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Η απαλλαγή από τον ειδικό φόρο πλοίων έχει αναδρομικό χαρακτήρα, επομένως οι κάτοχοι σκαφών β΄ κατηγορίας μέχρι 7 μέτρα δεν θα καταβάλλουν φόρο για τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023 και όσοι έχουν ήδη καταβάλλει (ο αριθμός τους είναι περιορισμένος) δικαιούνται επιστροφή φόρου.»

Πιο συγκεκριμένα

Με τις διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας επαναπροσδιορίζονται οι συντελεστές φόρου και τα κριτήρια φορολογίας πολυτελούς διαβίωσης για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής.

Όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση στόχος της ρύθμισης είναι η δικαιότερη φορολόγηση σκαφών αναψυχής με μήκος έως επτά (7) μέτρα. Μάλιστα τονίζεται ότι δεν υπήρχε διαβάθμιση στη φορολόγηση σκαφών αναψυχής μικρού μήκους, με αποτέλεσμα να δημιουργείται άνιση αντιμετώπισή τους. Έτσι, με βάση την Αιτιολογική Έκθεση το όλον πλαίσιο εξορθολογίζεται όπως και το πλαίσιο επιβολής φόρου πολυτελείας αναφορικά με τα σκάφη αυτά.

Συγκεκριμένα με τη ρύθμιση:

α. μηδενίζεται ο συντελεστής φόρου για την αναφερόμενη κατηγορία πλοίων από το έτος 2023 και εφεξής . Δεν αναζητείται ο μη καταβληθείς φόρος για τα οριζόμενα φορολογικά έτη (2020, 2021 και 2022).

β. επανακαθορίζεται το κριτήριο (μήκος σκάφους) επιβολής φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης [ολικό μήκος σε μέτρα άνω των επτά (7) αντί των πέντε (5) που ισχύει σήμερα].

Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής, ανάλογα με το μήκος τους ως εξής:

Ολικό μήκος σε μέτρα Συντελεστής φόρου

  • μέχρι και 7 0
  • 7,01 έως 12 1
  • άνω των 12 5

Επίσης το νέο πλαίσιο ισχύει από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής. Αν ο φόρος αυτός δεν καταβλήθηκε για τα φορολογικά έτη 2020, 2021 και 2022, δεν αναζητείται, αναφέρει η ρύθμιση.

Το καθεστώς “ante”

Σημειώνεται ότι φέτος δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες μικρών σκαφών (βαρκών) κλήθηκαν να πληρώσουν 100 ευρώ φόρο για σκάφη μέχρι 5 μέτρα μήκος, καθώς και επιπλέον αναδρομικά από το 2020, 100 ευρώ ετησίως.

Ουσιαστικά με βάση το νόμο 5036/2023, που “έπιασε” το νήμα από νόμο του 1975, επιβάρυνε οικονομικά τους ιδιοκτήτες σκαφών, ανεξαρτήτως αν αυτά χρησιμοποιούνται για επαγγελματικούς ή προσωπικούς σκοπούς.

Ιδιαίτερα ήταν επαχθής για 45.000 περίπου ιδιοκτήτες μικρών σκαφών που κυρίως τα χρησιμοποιούν για ψαρέματα και μικρές “διαφυγές”. Ο νέος φόρος αφορά όλα τα μικρά και μεσαία θαλάσσια σκάφη, με εξαίρεση τα αλιευτικά και τα ρυμουλκά που δεν χρησιμοποιούνται κυρίως για μεταφορές.

Υπενθυμίζεται ότι με το προηγούμενο καθεστώς, που τώρα αλλάζει το ύψος του φόρου εξαρτιόταν από το μήκος του σκάφους και διαμορφωνόταν ως εξής:

· Σκάφη έως 7 μέτρα: 100 ευρώ ετησίως

· Σκάφη από 7 έως 12 μέτρα: 200 ευρώ ετησίως

Πάντως, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χατζηδάκης, σε συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Μαγνησίας, Χρήστο Μπουκώρο, είχε στείλει ένα πρώτο μήνυμα ότι ο φόρος των 100 ευρώ θα μειωθεί στα 50 ευρώ ετησίως με τροπολογία που θα κατέθετε στη Βουλή, όπερ και εγένετο.

Επιπλέον, είχε πει η τροπολογία θα προβλέπει την παραγραφή των αναδρομικών χρεώσεων, που ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες ευρώ για κάθε ιδιοκτήτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα