Φτάνει η “αντιστάθμιση καυσίμων” για τον οβελία;
Διαβάζεται σε 9'
Παρά την αυξημένη τιμή του οβελία, κάποια ανάσα στους καταναλωτές δίνουν τα καύσιμα καθώς οι τιμές στην αντλία είναι κατά περίπου 12% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι.
- 18 Απριλίου 2025 07:50
Με ανεβασμένους ρυθμούς κινείται η αγοραστική κίνηση, τις τελευταίες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας. Σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, τα καταστήματα ανοίγουν μετά την Αποκαθήλωση του Κυρίου στις 13.00 και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 19.00. Κύριο χαρακτηριστικό των ημερών είναι η “αναθέρμανση” κάπως της ζήτησης, που τις τελευταίες εβδομάδες, προ Μεγάλης Εβδομάδος, δεν ήταν και στην καλύτερή της φάση.
“Ανεβασμένοι οι τζίροι, μικρότερες οι ποσότητες είναι ένα από τα μηνύματα που εκπέμπονται από τους εμπόρους” ανέφερε, ως κεντρικό “ρεζουμέ”, κατά την επίσκεψή του στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΕΑ, και ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του Ε.Ε.Α., Γιώργος Καββαθάς, κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχαν στου Ρέντη οι κκ Χατζηθεοδοσίου και Καββαθάς αντάλλαξαν απόψεις για την εμπορική κίνηση, για την πορεία της εφοδιαστικής αλυσίδας και συζήτησαν με τον εμπορικό κόσμο για τους κινδύνους που εγκυμονεί η οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και η ενδεχόμενη αντίδραση της Ε.Ε σχετικά με την επιβολή υψηλών δασμών στη διακίνηση προϊόντων.
Στην ατζέντα ήταν επίσης η κατάσταση που επικρατεί στον πρωτογενή τομέα και η επάρκεια αγαθών η οποία ενισχύεται και από εισαγωγές προϊόντων.
Όπως ήταν επόμενο, με βάση ενημέρωση του ΕΕΑ, σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε και στην ελληνική οικονομία και κυρίως στις συνέπειες της ακρίβειας, τόσο για τους εμπόρους όσο και για το καταναλωτικό κοινό.
Σύμφωνα με επαγγελματίες της αγοράς καταγράφονται αυξημένοι τζίροι όμως οι ποσότητες που διακινούνται είναι μικρότερες και αυτό είναι απότοκο των συνεχών αυξήσεων των τιμών ενώ επηρεάζει σημαντικά και το ποσοστό κέρδους για έναν μεγάλο αριθμό εμπόρων.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ) Νικόλαος Καλόγρης, ο Μανώλης Χριστόπουλος, ένας επιχειρηματίας με βαθιά γνώση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της αγοράς αλλά και Πρόεδρος του Εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΠ και σύμβουλος του ΔΣ του ΣΕΚΛΑ καθώς και αρκετοί έμποροι ενημέρωσαν τους κκ Χατζηθεοδοσίου και Καββαθά για την κατάσταση που επικρατεί στη Λαχαναγορά και για τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της.
Από την πλευρά, τους, με βάση ενημέρωση, οι Πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και της ΓΣΕΒΕΕ αναφέρθηκαν στις συντονισμένες κινήσεις και δράσεις των φορέων, οι οποίες στοχεύουν στην τόνωση του επιχειρείν, στην ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ενώ ο Πρόεδρος του Ε.Ε.Α. εστίασε και στις 42 δωρεάν ανταποδοτικές υπηρεσίες που προσφέρει το Επιμελητήριο στα μέλη του. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα στον εμπορικό κόσμο, στις ΜμΕ και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Να σημειωθεί ότι η Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη καταλαμβάνει έκταση 260 στρεμμάτων στα οποία αναπτύσσονται περίπου 300 επιχειρήσεις που προμηθεύουν το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της χώρας με λαχανικά και φρούτα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά της χώρας και σε αυτήν φτάνουν προϊόντα από όλη την Ελλάδα ενώ τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί και το λιανικό εμπόριο καθώς εντός της Αγοράς λειτουργούν και αρκετά καταστήματα λιανικής.
Το χρηματιστήριο του οβελία
Εν τω μεταξύ, με την αγοραστική δύναμη, “ψαλιδισμένη” λόγω ενοικίων, γενικευμένης, εδώ και χρόνια ακρίβειας, το ενδιαφέρον των ημερών εστιάζεται στο εάν και πόσο αρνάκι ή κατσικάκι θα προμηθευτούν τα νοικοκυριά για τον πατροπαράδοτο οβελία ή βέβαια το φούρνο. Αναμένεται, δε, και σήμερα, σούπερ μάρκετ και συνοικιακά κρεοπωλεία, να φουλάρουν μηχανές, παρά το σχετικό “τσίμπημα” τιμών σε σχέση με πέρυσι, που ωστόσο ερώτημα παραμένει εάν το καρπούνται οι παραγωγοί. Συγκεκριμένα, φέτος, η τιμή για τα αρνιά και τα κατσίκια να ξεκινάει από τα 11,5 ευρώ και να φτάνει ακόμη και τα 17 ευρώ, με τον “χρηματιστηριακό δείκτη τιμών αμνοεριφίων” να έχει ανέβει, σε ετήσια βάση, κατά τουλάχιστον 2 με 3 ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή πασχαλινή περίοδο.
Υπενθυμίζεται, ότι φέτος το ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό, άρα η διεθνής ζήτηση είναι αυξημένη. Κι αυτό την ώρα, που η πανώλη και η ευλογιά, τα πλημμυρικά φαινόμενα όπως ήταν του «Daniel» και οι φωτιές κατέστρεψαν σημαντικό αριθμό ζωικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερη προσφορά.
Όπως ανέφερε πριν από λίγες ημέρες, στο MEGA, η αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα, «το αρνί φέτος δεν υπάρχει, είναι δυσεύρετο», καθώς «σφάχτηκαν πάρα πολλά ζώα λόγω των ζωονόσων και ήδη έχουμε μεγάλη απώλεια πληθυσμού».
Όπως συμπλήρωσε η ίδια, υπάρχουν κτηνοτρόφοι που θα κρατήσουν πάρα πολλά αρνιά αυτήν την στιγμή για αντικατάσταση. «Το Πάσχα είναι νωρίς και είναι ταυτόχρονα με το Καθολικό, η Ιταλία σηκώνει τα αρνιά στα 5-6 κιλά οπότε τα μικρά αρνιά έχουν φύγει. Ό,τι έχει μείνει στους σταύλους είτε είναι μικρό για σφάξιμο είτε δεν υπάρχει καθόλου». Όσο για τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές, η κ. Λύκα είπε πως περιμένουν ότι «η τιμή για τους παραγωγούς θα φτάσει τη Μεγάλη Εβδομάδα στα 10 – 11 ευρώ το κιλό. Στον καταναλωτή φαντάζομαι θα πάει στα 15 – 17 ευρώ», σημειώνει. Την ίδια ώρα, προέτρεψε όσους έχουν χωριά και θα κάνουν Πάσχα εκεί να προτιμήσουν να προμηθευτούν το κρέας απευθείας από τον παραγωγό ώστε «να γλιτώσουν κάτι στην τιμή».
Πάντως, με βάση, κρεοπώλες, η πλειονότητα των καταναλωτών έχουν περιορίσει τις αγορές τους, προτιμώντας, να αγοράσουν μικρές ποσότητες σε αρνί ή κατσίκια και να επιλέξουν κάποια άλλα κρέατα τα οποία είναι φθηνότερα, όπως είναι το χοιρινό.
Σε πίεση οι κτηνοτρόφοι
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι το Μεγάλο Σάββατο 19 Απριλίου θα διαρκέσει το Καλάθι του Πάσχα στα σούπερ μάρκετ, το οποίο θα περιλαμβάνει κατσίκι, αρνί, τσουρέκι, και πασχαλινά σοκολατένια αβγά ενώ φέτος δεν θα υπάρξει το καλάθι του νονού με λαμπάδες και παιχνίδια.
Πάντως, μιλώντας, στο MEGA, κ. Λύκα σημείωσε χαρακτηριστικά, πως προτιμότερο θα ήταν το κράτος να επιδοτεί την αγορά αρνιού, καθώς με το επονομαζόμενο «Καλάθι του Πάσχα», το πλήγμα για τον Έλληνα κτηνοτρόφο είναι τεράστιο. Παράλληλα, η κ. Λύκα αναφέρθηκε και στις τιμές που αναμένεται να αυξηθούν στα γαλακτοκομικά προϊόντα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν τους κτηνοτρόφους να ρίξουν τις τιμές προκειμένου να μπορούν να πουλήσουν γάλα και τυρί.
Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα;
Αναφορικά με το ωράριο, όπως προαναφέρθηκε, τη Μ. Παρασκευή τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 13:00 το μεσημέρι έως τις 19:00 το απόγευμα, το Μ. Σάββατο 19 Απριλίου από τις 09:00 το πρωί έως τις 15:00 το μεσημέρι και φυσικά την Κυριακή του Πάσχα και την Δευτέρα του Πάσχα τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.
Οι τιμές των καυσίμων
Παρά την αυξημένη τιμή του οβελία κάποια ανάσα στους καταναλωτές δίνουν τα καύσιμα καθώς οι τιμές στην αντλία είναι κατά περίπου 12% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι σε όσους και όσες, βεβαια, εκδράμουν τις ημέρες του Πάσχα με το αυτοκίνητό τους. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης φέτος ο μέσος όρος της αμόλυβδης βενζίνης είναι στο 1,72 ευρώ ανά λίτρο από 1,96 ευρώ το λίτρο πέρυσι, δηλαδή είναι κατά 24 λεπτά του ευρώ φθηνότερη. Αντίστοιχα το πετρέλαιο κίνησης πωλείται σήμερα στα πρατήρια προς 1,49 ευρώ το λίτρο από 1,71 ευρώ το λίτρο πέρυσι καταγράφοντας επίσης μείωση 13%, δηλαδή 22 λεπτά του ευρώ φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι. Έτσι ένα κάποιος θέλει να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ 50 λίτρων θα το κάνει πληρώνοντας περίπου 12 ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι.
ΕΣΕΕ: Εκτίμηση κόστους πασχαλινού τραπεζιού 2025
Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ), εκτίμησε και το 2025 το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Καταγράφηκαν, με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις οι τιμές τόσο από αλυσίδες Supermarkets όσο και από ειδικευμένα καταστήματα τροφίμων λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.
Όπως αναφέρει το ΙΝΕΜΥ, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό πασχαλινό τραπέζι (4-6 ατόμων) κυμαίνεται από 99,45 έως 142,95 ευρώ. Ως εκ τούτου, οι καταναλωτές θα αγοράσουν το ίδιο, σε σχέση με πέρυσι, καλάθι αγαθών, ακριβότερα κατά 6,2% έως 6,3%, Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων. Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων που εμφανίζονται στους Πίνακες (1 & 2) είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς (βλ. μεθοδολογικό σημείωμα).
Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας των δεδομένων, με τις προηγούμενες ετήσιες έρευνες του ΙΝΕΜΥ για την εκτίμηση του κόστους του πασχαλινού τραπεζιού, συμπεριλαμβάνονται και οι τιμές των αγαθών που εντάσσονται στο «πασχαλινό εορταστικό καλάθι»/ «καλάθι του νοικοκυριού».
Όπως δήλωσε ο Διοικητικός Διευθυντής του ΙΝΕΜΥ κ. Χ. Αράχωβας: «Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ αποτυπώνει και φέτος τις τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, οι οποίες διατηρούν την ανοδική τους πορεία αλλά με σαφώς ηπιότερο ρυθμό συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη. Η σημαντική αύξηση του κόστους σε αρνί και κατσίκι αλλά και στο σοκολατένιο αυγό οφείλεται: α) Στη διόγκωση του κόστους παραγωγής από τους κτηνοτρόφους εξαιτίας ανόδου των τιμών των ζωοτροφών κλπ εξόδων, β) στη μείωση της προσφοράς εξαιτίας των πληγμάτων πανώλης αλλά και ευλογιάς καθώς και στη μη πλήρη αποκατάσταση των ζημιών της κακοκαιρίας «Daniel» στη Θεσσαλία, γ) στο γεγονός ότι φέτος συμπίπτουν ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα, εξέλιξη που ενισχύει τη ζήτηση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και δ) στην αύξηση της διεθνούς τιμής του κακάο. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι οι ιδιαίτερα ισχυρές ανοδικές πιέσεις στο επίπεδο των τιμών που προηγήθηκαν, έχουν συρρικνώσει σημαντικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Η εν λόγω πτώση του εισοδήματος κατευθύνει αναγκαστικά το ενδιαφέρον των καταναλωτών σε προϊόντα ανελαστικής ζήτησης, όπως τα τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι, περιορίζοντας ουσιαστικά τους πόρους για την αγορά άλλων αγαθών και υπηρεσιών, σε μια μάλιστα περίοδο που η αγορά διέρχεται σοβαρών αναταράξεων, κυρίως σε διεθνές επίπεδο, οι οποίες όμως έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αγορά».