Γ. Χουλιαράκης: Ένα είναι το σενάριο για το προϋπολογισμό
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και το προσχέδιο που στάλθηκε στις Βρυξέλλες είναι «ένα και το αυτό»
- 17 Οκτωβρίου 2018 12:29
«Ένα είναι το σενάριο, δεν πρόκειται για δύο σενάρια» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για τα διαφορετικά προσχέδια του Προϋπολογισμού που κατατέθηκαν στην Βουλή και στάλθηκαν στις Βρυξέλλες.
Κατά την έναρξη της επεξεργασίας του προσχεδίου του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Γ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι το προσχέδιο της 1ης Οκτώβρη που κατατέθηκε κατά την συνταγματική υποχρέωση στην Βουλή και το προσχέδιο της 15ης Οκτώβρη που στάλθηκε στις Βρυξέλλες είναι «ένα και το αυτό, έχουν τα ίδια μεγέθη, χωρίς αποκλίσεις».
Ο Γ. Χουλιαράκης συμφώνησε με την πρόταση του εισηγητή της ΔΗΣΥ Γιάννη Κουτσούκου να μεταφραστεί στα Ελληνικά το προσχέδιο που στάλθηκε στις Βρυξέλλες κι υπογράμμισε ότι από εδώ και στο εξής η μορφή του προσχεδίου του Προϋπολογισμού θα είναι η σημερινή, καθώς πλέον υπάρχει «δεδομένη δομή για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.»
Ο Γ. Χουλιαράκης εξήγησε ότι στο προσχέδιο περιλαμβάνεται το σενάριο βάσης, δηλαδή τα «κύρια δημοσιονομικά μεγέθη χωρίς καμία δημοσιονομική παρέμβαση», χωρίς καμία νομοθέτηση μέτρων, φέρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας που δεν είχε κυβέρνηση τον προηγούμενο χρόνο.
Πρόσθεσε ότι στον δεύτερο πίνακα περιλαμβάνονται οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις που η κυβέρνηση σκοπεύει να ενσωματώσει στο τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού. Ο Γ. Κουτσούκος σημείωσε ότι στο προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το πρωτογενές πλεόνασμα είναι στο 3,56% του ΑΕΠ ενώ στο προσχέδιο που στάλθηκε στις Βρυξέλλες στο 3,9% του ΑΕΠ, περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ο Γ. Χουλιαράκης εξήγησε ότι ο στόχος του 3,9% του ΑΕΠ αφορά την πρόβλεψη μετά την ενσωμάτωση των δημοσιονομικών παρεμβάσεων κατά το σύστημα του μοντέλου ESA 2000, όπως το ζητά η Ε.Ε., ενώ ο στόχος του 3,56% αφορά τον υπολογισμό σύμφωνα με το μοντέλο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας.