Γάλα: “Καρφιά” για καπέλο στην τιμή στο ράφι με μειώσεις στους κτηνοτρόφους

Γάλα: “Καρφιά” για καπέλο στην τιμή στο ράφι με μειώσεις στους κτηνοτρόφους
istock

Πληθαίνουν οι φωνές για τις πιέσεις από τις γαλακτοβιομηχανίες για μειώσεις στις τιμές γάλακτος στους παραγωγούς.

Σε καταγγελία “φωτιά” προχώρησε ο Απόστολος Ραφτόπουλος επικεφαλής της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας μιλώντας στην πρωινή ζώνη του Open TV. Σημείωσε ότι μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της χώρας έχει προχωρήσει σε σταδιακές μειώσεις στις τιμές γάλακτος που δίνει στους παραγωγούς που αθροιστικά φτάνουν στα 7 λεπτά.

Παράλληλα σημείωσε ότι η τιμή γάλακτος στο ράφι είναι κατά 400% πιο ακριβή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν που εκπροσωπεί το 30% των Ελλήνων παραγωγών έκρουσε καμπανάκι κινδύνου καθώς σε ασφυξία βρίσκονται οι αγελαδοτρόφοι αφενός λόγω των κοστολογίων παραγωγής κι αφετέρου, λόγω της πίεσης από τις γαλακτοβιομηχανίες για μειώσεις στις τιμές προμήθειας γάλακτος.

“Οι τιμές στα βασικά είδη των ζωοτροφών (ενσίρωμα, καλαμπόκι, σιτηρά), τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2023, δεν πρόκειται να μειωθούν για τους παραγωγούς, διότι οι προμήθειες έγιναν όλο αυτό το διάστημα στις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που υπάρχουν σήμερα”, ανέφερε συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή της η Ένωση Φυλής Χολστάιν, οργάνωσης που εκπροσωπεί το 30% των Ελλήνων παραγωγών. Όπως μάλιστα σημείωσε εσχάτως καταγράφεται μια πίεση από τις τις γαλακτοβιομηχανίες για μείωση των τιμών του γάλακτος.

“Είναι γεγονός βέβαια ότι ενώ οι αυξήσεις των τιμών σε βασικούς τομείς της παραγωγής (ενέργεια, φάρμακα, απολυμαντικά, ζωοτροφές κτλ.) έγιναν σε συντομότατο χρονικό διάστημα, και μάλιστα είχαν αρχίσει αρκετά πριν από την έναρξη του Ουκρανικού προβλήματος, η αύξηση της τιμής έγινε βασανιστικά αργά, μέχρι να φτάσει στα επίπεδα, που ήταν μέχρι και τον Δεκέμβρη. Επίπεδα δηλαδή που επέτρεπαν την επιβίωση των μονάδων, όσων φυσικά άντεξαν όλον αυτό τον Γολγοθά και κατάφεραν να κρατηθούν στην αγορά” αναφέρει η Ένωση που τονίζει ότι, “χωρίς αποκλιμάκωση βέβαια στις υψηλές τιμές κόστους για την παραγωγή, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν απ’ ό,τι φαίνεται, αρχίζει μία μείωση τιμών η οποία πολύ φοβούμαστε μην οδηγήσει πάλι στο γνωστό “ζούμε – πεθαίνουμε”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα