Γαλλία: υπέρ της μείωσης επιτοκίων η υπουργός οικονομίας

default image

Υπέρ της μείωσης των επιτοκίων της ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τάχθηκε, σήμερα, η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ, εκτιμώντας ότι η κίνηση αυτή μπορεί να ” βοηθήσει τις επιχειρήσεις“.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, και σε ερώτηση για την καταλληλότητα της συγκυρίας μιας μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ προέβη στην εκτίμηση ότι αυτό ” θα βοηθούσε σίγουρα τις επιχειρήσεις και τις αγορές αυτή τη στιγμή“.

Δεν πρόκειται για μία εύκολη απόφαση και είμαι σίγουρη ότι η ΕΚΤ θα την εξετάσει με μεγάλη προσοχή“, συνέχισε η Κριστίν Λαγκάρντ, επισημαίνοντας το “δίλημμα” στο οποίο βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μεταξύ της επιθυμίας της να αυξήσει τα επιτόκια και της ανταπόκρισης της στις πιθανές επιπτώσεις της πιστωτικής κρίσης στην οικονομία.

Η ΕΚΤ εγκαινίασε, τον Δεκέμβριο του 2005, κύκλο αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής της, ο οποίος έχει φέρει σήμερα το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 4%. Αναλυτές αναμένουν νέα αύξηση κατά 0,25% του βασικού επιτοκίου τον Σεπτέμβριο ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχίες για τους πληθωριστικούς κινδύνους.

Σήμερα η ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι, μέσω δημοπρασίας, θα δανείσει επιπλέον 40 δισ. ευρώ σε εμπορικές τράπεζες για διάστημα τριών μηνών με χαμηλότερο επιτόκιο. Το ποσό αυτό συμπληρώνει το ποσό των 50 δισ. ευρώ της τακτικής δημοπρασίας 90 ημερών της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε ότι ” η θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ όσον αφορά τη στάση της σε θέματα νομισματικής πολιτικής έχει εκφραστεί από τον πρόεδρό της στις 2 Αυγούστου“, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ.

Στις αρχές του μήνα, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεσμεύθηκε να παραμείνει σε ” υψηλό βαθμό επιφυλακής” στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη φράση για να σηματοδοτήσει κάθε μία από τις οκτώ αυξήσεις των επιτοκίων της ευρωζώνης από τα τέλη του 2005. Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε, την ίδια μέρα, ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ “ποτέ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων” και ότι παρακολουθεί “με μεγάλη προσοχή” την αναστάτωση στην αγορά.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα