Γέφυρα 2: Από τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις υπαγωγής για 120.000 επιχειρήσεις

Γέφυρα 2: Από τις 15 Απριλίου οι αιτήσεις υπαγωγής για 120.000 επιχειρήσεις
Κλειστές επιχειρήσεις Eurokinissi

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με του Θεσμούς για το πρόγραμμα "Γέφυρα 2" που θα καλύψει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. Στις 15 Απριλίου θα ανοίξει για αιτήσεις η ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Θεσμούς προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του Προγράμματος Γέφυρα 2 και να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Όπως εξηγούν στο NEWS 24/7 πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, «μένουν να γεφυρωθούν κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες προκειμένου το Πρόγραμμα να πάει προς ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες με στόχο να τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο και οι πρώτες κρατικές επιδοτήσεις να καταβληθούν στους δικαιούχους τον Μάιο».

Σε ότι αφορά στο τεχνικό μέρος της διαδικασίας, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «οι δικαιούχοι προκειμένου να λάβουν την κρατική επιδότηση θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Απριλίου για να υποβάλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους».

Σημειώνεται ότι προκειμένου να καλυφθεί το διάστημα από το τέλος Δεκεμβρίου που έληξαν τα moratorium μέχρι τον Απρίλιο που θα ενεργοποιηθεί η σχετική πλατφόρμα του Γέφυρα 2 και να συγκρατηθεί ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων, το Υπουργείο Ανάπτυξη έχει ενεργοποιήσει για τις επιχειρήσεις πρόγραμμα επιδότησης τόκων ενήμερων δανείων για το τρίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος.

120.000 ωφελημένοι

Στο ερώτημα πόσοι εκτιμάται ότι θα είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές, πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που θα δικαιούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Γέφυρα 2, πηγές του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για περίπου 120.000.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω του Γέφυρα 2 θα επιδοτηθούν οι δόσεις των επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Η επιδότηση θα ξεκινά από το 90% της δόσης για τις συνεπείς επιχειρήσεις και θα μειώνεται έως και το 70% κατά τη διάρκεια της 8μηνης περιόδου, ενώ για όσες επιχειρήσεις είχαν δάνεια σε καθυστέρηση, η επιδότηση θα ξεκινά από το 80% και θα μειώνεται έως και το 60%.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι στο μέτρο της επιδότησης να ενταχθούν και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες, για τα οποία η επιδότηση θα ξεκινά από το 70% και θα μειώνεται στο 50%. Οι λεπτομέρειες για αυτή την κατηγορία οφειλετών θα εξειδικευθούν τις προσεχείς ημέρες.

Η ένταξη στο πρόγραμμα θα καλύψει ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή μικρομεσαίες με βάση τον κοινοτικό ορισμό, ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών που έχουν προς τις τράπεζες.

Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, η επιδότηση θα καθορίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια –κόφτες– σε σχέση με τον κύκλο εργασιών, τον αριθμό των εργαζομένων και την περιουσιακή κατάσταση μιας επιχείρησης.

Σε κάθε περίπτωση, το μέγιστο ύψος της επιδότησης δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τις 5.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις 15.000 ευρώ για τις μικρές και τις 50.000 ευρώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.

Προϋποθέσεις ένταξης

Προϋπόθεση για την ένταξη των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα είναι να έχουν αποδεδειγμένα παρουσιάσει μείωση του τζίρου τους ίση ή μεγαλύτερη του 20% και να έχουν ενταχθεί σε κάποιο από τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Στις επιλέξιμες προς επιδότηση κατηγορίες εντάσσονται επίσης επιχειρήσεις που έχουν ως αντικείμενο την εκμετάλλευση ακινήτων και έλαβαν μειωμένο μίσθωμα, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών, των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή έχουν λάβει ενίσχυση ή έχουν ενταχθεί σε άλλα μέτρα στήριξης, καθώς και όσοι έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, ή έχουν εργαζομένους που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας.

Επιπλέον, για να είναι επιλέξιμος, ο αιτών θα πρέπει:

  • Να μην υφίσταται στο δάνειο ενεργή εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ή φορέων αυτού ή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ή ευρωπαϊκών φορέων από πόρους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς.
  • Να μην υφίσταται κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης άλλη ενεργή κρατική ενίσχυση ή συνεισφορά για την επιδεκτική συνεισφοράς οφειλή. Επιπλέον, δεν είναι επιλέξιμα προς συνεισφορά τα δάνεια που έχουν επιδοτηθεί στο πλαίσιο του ν. 4714/2020 («Γέφυρα 1»).
  • Να μην έχει δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται και επιπλέον έχουν καταγγελθεί μέχρι και την ημερομηνία της αίτησης, που καταλαμβάνουν ποσοστό άνω του 50% επί του συνόλου των δανείων που έχει λάβει από χρηματοδοτικούς φορείς για οποιαδήποτε αιτία. Δάνεια τα οποία είχαν ρυθμιστεί πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης δεν θεωρούνται ως καταγγελμένα.

Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις που ήταν σε τρίμηνη ή μεγαλύτερη καθυστέρηση, οι κόφτες θα είναι πιο αυστηροί και βασική προϋπόθεση θα είναι να έρθουν προηγουμένως σε συμφωνία με την τράπεζα ή την εταιρεία διαχείρισης για να ρυθμίσουν την οφειλή τους.

Με στόχο να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος και να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, οι χορηγήσεις αυτά θα παρακολουθούνται στενά όχι μόνο καθ’ όλη τη διάρκεια της επιδότησης, δηλαδή τους 8 μήνες, αλλά από 12 έως και 18 συνεχείς μήνες, ανάλογα με τη διάρκεια της καθυστέρησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα