Γερμανία: Πώς ο Κρίστιαν Λίντνερ σκοπεύει να κρατήσει σταθερό το ευρώ

Γερμανία: Πώς ο Κρίστιαν Λίντνερ σκοπεύει να κρατήσει σταθερό το ευρώ
Κρίστιαν Λίντνερ AP

Τις γερμανικές προτάσεις για την αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Σταθερότητας παρουσίασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ επιθυμεί να καταστήσει δεσμευτική την μείωση του χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πολιτικός του FDP μέσω συνέντευξής του στην οικονομική εφημερίδα Ηandelsblatt, ζητά επιστροφή σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες. “Απαιτείται ένας πιο αξιόπιστος και φιλόδοξος δρόμος για την μείωση του χρέους” σημειώνει, μεταξύ άλλων.

Μετά από μήνες διαβουλεύσεων, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, παρουσίασε την γερμανική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ. “Η Γερμανία παραμένει υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας” επεσήμανε. “Ως εκ τούτου, οι ισχύοντες κανονισμοί για το δημόσιο χρέος πρέπει να διατηρηθούν” συμπλήρωσε.

Αυτό σημαίνει πως τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να δημιουργούν νέα χρέη ξεπερνώντας το 3% του ΑΕΠ ετησίως, ενώ το συνολικό ποσοστό δημόσιου χρέους δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 60%. Ωστόσο, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού, οι απαιτήσεις αναστέλλονται και πάλι για φέτος.

Επιπλέον, ο Λίντνερ προτείνει να εφαρμοστούν οι λεγόμενοι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι δεν είναι ακόμα δεσμευτικοί. Αναλυτικότερα, τα κράτη-μέλη δεν θα πρέπει να εμφανίζουν στους προϋπολογισμούς τους διαρθρωτικό έλλειμμα άνω του 0,5% ετησίως ή τουλάχιστον να προσεγγίζουν σταδιακά τον στόχο αυτό.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, το δημόσιο χρέος σε πολλές χώρες εκτοξεύτηκε, με πολλά κράτη-μέλη να παραβιάζουν τους κανόνες του Μάαστριχτ. “Πολλές χώρες είναι τόσο βαριά χρεωμένες, που δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα του χρέους τους στο 60% του ΑΕΠ. Το ποσοστό χρέους στην Ελλάδα είναι 185% και στην Ιταλία 150%”.

Η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας το φθινόπωρο. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Welt, η τοποθέτηση της Γερμανίας στις Βρυξέλλες θα πρέπει να θεωρηθεί αποφασιστικό μήνυμα, σχετικά με το ποιες επιλογές είναι ρεαλιστικές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα