Για ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας

Για ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας
Meeting of the Parliamentary Group of SYRIZA party, in Athens on Apr. 4, 2016 / , , 4 , 2016 SOOC

Στην τελική ευθεία η διαπραγμάτευση. Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας. Σε εξέλιξη το ραντεβού με το κουαρτέτο. Κλειδώνουν μέτρα 1,8 δισ. ευρώ. Βρέχει φόρους...

Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους δανειστές, με στόχο η διαπραγμάτευση να εισέλθει στην τελική ευθεία, μετά την προσωρινή διακοπή της Τρίτης.

Στην αποψινή συνάντηση με το κουαρτέτο το παρών θα δώσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Xουλιαράκης.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, στη συνάντηση που ξεκινά σε λίγη ώρα θα συζητηθεί η διαδικασία μέσω της οποίας οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δύνανται να καταλήξουν σε ένα πρώτο κείμενο συμφωνίας μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οικονομικό επιτελείο και κουαρτέτο επιστρέφουν ξανά σε θέση μάχης, με στόχο την οριστικοποίηση των μέτρων που θα οδηγήσουν στην επίτευξη συμφωνίας και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το Eurogroup της 22ας Απριλίου.

Κλείδωσαν τα 2/3 των μέτρων

Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ήδη “κλειδώσει” τα δύο τρίτα του πακέτου μέτρων των 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία και απαιτούνται για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού 3% του ΑΕΠ για την τριετία 2016-2018. Από τα 5,5 δισ. ευρώ, έχει ήδη διαφανεί σύγκλιση σε μέτρα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ αυτό που μένει είναι να οριστικοποιηθούν και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν κατά κύριο λόγο από έμμεσους φόρους και κατά ένα μικρότερο ποσοστό από περικοπές δαπανών.

Η ελληνική πλευρά έχει ήδη καταθέσει στους δανειστές τη μακρά λίστα με τα προτεινόμενα μέτρα των 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία και συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα φόρων, η εφαρμογή του οποίου αυξάνει κατακόρυφα τις επιβαρύνσεις για χιλιάδες νοικοκυριά και καταναλωτές. Για όλα αυτά, αναμένεται σήμερα η ετυμηγορία του κουαρτέτου, το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί για το περιεχόμενο της καυτής λίστας.

Αυξήσεις σε καύσιμα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τσιγάρα και κινητή τηλεφωνία

Οι πληροφορίες θέλουν στον κατάλογο των νέων μέτρων που θα τεθούν προς συζήτηση από κυβέρνηση και δανειστές εντός των επόμενων ωρών, να περιλαμβάνονται:

– Απόσυρση του ειδικού τέλους των πέντε λεπτών ανά στήλη παιχνιδιού του ΟΠΑΠ και αντικατάστασή του από ισοδύναμα μέτρα που θα συνδέονται με τις δραστηριότητες του οργανισμού.

– Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, με την τιμή της αμόλυβδης να αυξάνεται κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο (αν συμπεριληφθεί ο ΦΠΑ). Για την ώρα δεν προβλέπεται επιβάρυνση σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης.

– Αύξηση στη φορολογία των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, αλλά και αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας.

– Αύξηση ειδικών φόρων στα τσιγάρα.

– Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση και αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία.

– Επιβολή τέλους στις τραπεζικές επιταγές των εταιρειών.

Νέα μέτρα ‘φωτιά’ ζήτησαν και οι Μέρκελ-Λαγκαρντ

Την ανάγκη για νέα φοροκαταιγίδα “επικύρωσαν” με τα λεγόμενά τους, το βράδυ της Τρίτης, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δηλώνοντας και οι δύο – μετά το πέρας της συνάντησής τους – στο Βερολίνο πως “παρά την πρόοδο, ακόμη δεν έχουμε φτάσει εκεί που θέλουμε”. Και όλα αυτά, την ώρα που η στάση του Ταμείου απέναντι στο ελληνικό ζήτημα συνεχίζει να διχάζει, εκτός από την κυβέρνηση και την Ευρώπη.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν αισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 22 Απριλίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ SOOC.GR

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα