Gian Andrea Garancini: Tο παραδοσιακό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης έχει αποδειχθεί μη ανθεκτικό
Η παρέμβαση του Gian Andrea Garancini στο συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» που διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.
- 29 Ιανουαρίου 2023 20:07
Το συνέδριο με θέμα «Αναζητώντας τον Άλλο Δρόμο: Στρατηγικές Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας» διοργανώνεται από τον Όμιλο ΜΕΤΑΒΑΣΗ για τη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, και το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.
Πραγματοποιείται στον χώρο του Eteron (Λεωκορίου 38-40, Ψυρρή) μέχρι την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.
Σημεία της ομιλίας του Gian Andrea Garancini, Συμβούλου για θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, επιχειρηματικότητας, τουρισμού, περιφερειακής ανάπτυξης, εξωστρέφειας. Grant Manager και ICC Expert για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο καινούργιος ευρωπαϊκός οδικός χάρτης για τον τουρισμό τοποθετεί στο επίκεντρο του την αειφορία και τη καινοτομία και αποτελεί ενθαρρυντικό γεγονός ότι δεν λείπουν οι καλές πρακτικές, εκτός αλλά και εντός της Χώρας
Αναδύεται η άμεση ανάγκη να δημιουργηθούν partnership σε τοπικό επίπεδο αναμεσά στους κοινωνικούς εταίρους (ΟΤΑ, επιχειρηματίες, τους ίδιους τους τουρίστες), και να υιοθετηθεί νέο τρίπτυχο Κοινωνία – Περιβάλλον – Οικονομία με μια στρατηγική win win win προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων όπως και των επισκεπτών.
Tο παραδοσιακό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης – βασισμένο κυρίως στον τρίπτυχο «ήλιος – θάλασσα – παραλία» – έχει αποδειχθεί μη ανθεκτικό, και ως εκ τούτου είναι πεπερασμένο.
Ολοκληρωμένο εναλλακτικό μοντέλο σήμερα στην Ελλάδα δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει αποτελεσματικό governance (ποιος κάνει τι) του τουρισμού.
Πρέπει να εισαχθεί πρώτα και να βασιστεί έπειτα πάνω σε μετρήσιμους δείκτες αειφορίας.
Ο μαζικός τουρισμός, εάν από τη μια εξασφαλίζει στην Ευρώπη ευημερία σε εκατομμύρια εργαζόμενους (εποχιακά οι περισσότεροι στην Ελλάδα), από την άλλη συχνά εμποδίζει την εξέλιξη πιο ποιοτικών και αειφόρων μορφών τουρισμού που αφορούν στην ανακάλυψη της ενδοχώρας, σε μια πιο σωστή αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, σε μια ουσιαστική διασύνδεση του τοπικού πρωτογενή τομέας και των οινο-γαστρονομικών παραδόσεων με τον τουρισμό.
Η πολιτική οφείλει να σχεδιάσει μια οραματική στρατηγική, λαμβάνοντας υπόψη τη χαμηλή ανθεκτικότητα του τουρισμού που προκαλεί κοινωνικά ζητήματα.
Κυβερνήσεις και ΟΤΑ δεν πρέπει να συμπεριφέρονται ως τουριστικούς επιχειρηματίες με στείρα οικονομικό και στατιστικό προσανατολισμό, αλλά οφείλουν να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον για να αποκτήσει ο τουρισμός καθολικό και μόνιμο βιώσιμο χαρακτήρα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις