Γράφουν από την αρχή τον προϋπολογισμό του 2021
Το νέο lock down αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να αναπροσαρμόσει, επί τα χείρω, τα πλάνα του για την επόμενη χρόνια.
- 05 Νοεμβρίου 2020 08:51
Η αναγγελία του δεύτερου lock down της οικονομίας ανατρέπει εκτός από την κοινωνική και οικονομική ζωή και τα δεδομένα του προϋπολογισμού του 2021.
Ωστόσο και αυτή τη φορά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου θα κληθούν να κάνουν εκτιμήσεις με δύο βασικούς αγνώστους: Την ένταση και την περαιτέρω διάρκεια της πανδημίας.
Στο Eurogroup o ίδιος ο επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά κ. Πάολο Τζεντιλόνι παραδέχθηκε ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα από ότι αναμενόταν στο τέταρτο τρίμηνο της οικονομίας, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών. Τόνισε ακόμη ότι ο χρόνος της ανάκαμψης για το σύνολο της Ευρωζώνης είναι άγνωστος αφού κάποια κράτη μέλη αναμένεται να φτάσουν στο επίπεδο του 2019 το 2022.
Tην Πέμπτη η Ευρωπαϊκή επιτροπής θα δημοσιεύσει τις φθινοπωρινές της προβλέψεις οι οποίες εκ των πραγμάτων θα είναι χειρότερες από τις καλοκαιρινές.
Από την Πέμπτη θα γίνει σαφές ότι οι «αισιόδοξες» προβλέψεις για ύφεση 8,2% του ΑΕΠ για φέτος και ανάκαμψη 7,5% του ΑΕΠ για το 2021 έχουν πάψει να ισχύουν. Το δεύτερο lockdown που δεν ξέρει κανείς πόσο θα διαρκέσει μπορεί να στείλει την ύφεση ακόμη και στο 11- 12%.
Στην παρούσα φάση ένας μήνας όπως ο Νοέμβριος με την οικονομία παγωμένη μπορεί να οδηγήσει σε διψήφια ύφεση της οικονομίας για φέτος χαμηλώνοντας σημαντικά το πήχη της ανάκαμψης και για το 2021 αφού ακόμη αν η καραντίνα αρθεί στο τέλος του μήνα θα έχουμε ένα χαμένο δίμηνο για την ιδιωτική κατανάλωση.
Τούτο διότι εκτός από τον αντικειμενικό παράγοντας της μείωσης εισοδήματος από το καθεστώς της αναστολής σύμβασης εργασίας που θα περάσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα ακόμη και ο δημόσιος τομέας και οι συνταξιούχοι θα προτιμήσουν την αποταμίευση από την κατανάλωση όπως και στο πρώτο lock down της οικονομίας όταν χάθηκαν περίπου 20 δις από τις επιχειρήσεις του πρωτογενή δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Σε δεύτερη φάση, ακόμη και το πάγωμα της οικονομίας λήξει πριν τα Χριστούγεννα, οι περιορισμοί που θα συνεχιστούν για να αποφευχθούν συνωστισμοί θα δώσουν τη χαριστική βολή. Θα εκμηδενίσουν δηλαδή την αύξηση του τζίρου την οποία περίμεναν τα προηγούμενα χρόνια το λιανεμπόριο και ο τουρισμός για να καλύψουν ένα μέρος της απώλειας που είχαν τους προηγούμενους μήνες.
Χειρότερη εκκίνηση το 2021
Με αυτά τα δεδομένα και το 2021 θα ξεκινήσει με πολύ άσχημες προοπτικές για τρεις βασικούς λόγους.
Το κούρεμα κατά περίπου 4 δις ευρώ που έκανε πρόσφατα η ΕΛΣΤΑΤ στο ΑΕΠ του 2019. Η μείωση αυτή μεταφέρεται και το 2020 και το 2021.
Το γεγονός ότι ο επόμενος χρόνος είναι η αρνητική επίδραση της φετινής μεγάλης ύφεσης θα περάσει τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2021 όταν ακόμη ο κορονοϊός θα πιέζει την πραγματική οικονομία.
Την επιδείνωση που θα έχουν οι προβλέψεις για το σύνολο της Ευρωζώνης αλλά και της ΕΕ που θα συμπαρασύρει και την Ελλάδα σε ότι αφορά την οικονομική συρρίκνωση της οικονομίας .
Η μόνη- σχετικά – σταθερή πρόβλεψη για τον επόμενο χρόνο είναι ότι η Ελλάδα έχει να περιμένει 5,5 δις από το υπο σύσταση ακόμη Ταμείο ανάκαμψης.
Το ποσό αυτό ως καθαρή εισροή από το εξωτερικό θα αυξήσει αυτόματα το ΑΕΠ κατά 3,1%. Όλα τα υπόλοιπα (επενδύσεις, κατανάλωση, εξαγωγές) θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, το χρόνο ολοκλήρωσης και διανομής κάποιου αξιόπιστου εμβολίου και την ταχύτητα με την οποία θα περάσει το εμβόλιο σε μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες ώστε να εξασφαλίσει την περίφημη «ανοσία της αγέλης».
Περιορισμένες δυνατότητες
Παρόλα αυτά, το μεγάλο ταμειακό απόθεμα των 37 δις και η αποφασισμένη δημοσιονομική χαλάρωση σε συνδυασμό με το χαμηλότοκο δανεισμό από τις αγορές επιτρέπουν το δανεισμό για την αναπλήρωση των δαπανών που γίνονται για μέτρα στήριξης, Ωστόσο και εδώ για την Ελλάδα ισχύουν δύο περιορισμοί.
Ο πρώτος είναι ότι θα πρέπει οι επιπλέον δαπάνες που γίνονται να αφορούν μόνο την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού. Δεν μπορεί να γίνει για παράδειγμα μια μείωση του φόρου εισοδήματος.
Ο δεύτερος είναι ο νέος δανεισμός δεν πρέπει να ξεπεράσει κάποια όρια. Τούτο διότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο λόγος του χρέους ως προ το ΑΕΠ τόσο περισσότερες προσπάθειες θα μας επιβάλλουν για το μειώσουμε.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.