Η “ατζέντα” της σημερινής συνάντησης Χατζηδάκη – Servicers
Το Υπουργείο Οικονομικών φέρνει νομοσχέδιο για βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης, έτσι ώστε να ακολουθηθεί ένας ενιαίος κώδικας δεοντολογίας από όσους διαχειρίζονται και αγοράζουν κόκκινα δάνεια.
- 12 Ιουλίου 2023 06:47
Η επίτευξη βιώσιμων ρυθμίσεων με κοινωνικό πρόσωπο, η εξυγίανση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή τους στις τράπεζες, η πορεία του Εξωδικαστικού μηχανισμού, οι διορθώσεις στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων και φυσικά οι πλειστηριασμοί, αποτελούν την ατζέντα της σημερινής συνάντησης που θα έχει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με τις Εταιρείες Διαχείρισης κόκκινων δανείων (Servicers).
Από τις Εταιρείες Διαχείρισης το παρών στη συνάντηση θα δώσουν οι CEOs των doValue Τάσος Πανούσης, Intrum Γιώργος Γεωργακόπουλος, Cepal Θοδωρής Αθανασόπουλος και Qquant Νίκος Βαρδαραμάτος, ενώ θα συμμετέχει και η Θεώνη Αλαμπάση, επικεφαλής της Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι servicers στο τέλος του πρώτου τριμήνου φέτος είχαν υπό διαχείριση 70,5 δις ευρώ «κόκκινα» δάνεια, από τα οποία τα 37,4 δις ευρώ είναι δάνεια ιδιωτών, τα 26,62 δις ευρώ είναι επιχειρηματικά, και τα 9,55 δις ευρώ δάνεια που έχουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις.
Οι servicers έχουν ρυθμίσει οφειλές ύψους 37 δισ. ευρώ ενώ το πρώτο τετράμηνο του 2023 προχώρησαν σε ρυθμίσεις 3,5 δισ. ευρώ ποσό αυξημένο κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.
Νομοσχέδιο για αυξημένη εποπτεία
Ήδη από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο ο Κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των servicers και ήδη ετοιμάζεται νομοσχέδιο με βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο εποπτείας τους, έτσι ώστε να ακολουθηθεί ένας ενιαίος κώδικας δεοντολογίας και από τους servicers αλλά και από τα funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια.
Υπενθυμίζεται ότι κοινοτική οδηγία που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο των κρατών – μελών της ΕΕ μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2023, προβλέπει νέους αυστηρότερους κανόνες προστασίας των οφειλετών που θα ισχύσουν από 30/12/23. Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρείες διαχείρισης θα έχουν αυξημένες υποχρεώσεις ως προς:
- τη δίκαιη μεταχείριση των δανειοληπτών συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών χειρισμού παραπόνων
- την παροχή πληροφόρησης προς τους δανειολήπτες σχετικά με την αγορά του δανείου τους από το fund
- την ενημέρωση για τους όρους της συμφωνίας τους με τον αγοραστή του δανείου
- την τήρηση αρχείων
- την διακράτηση κεφαλαίων πελατών
- την εξωτερική ανάθεση σε τρίτους.
Ανάλογες υποχρεώσεις θα έχουν και τα funds που αγοράζουν κόκκινα δάνεια.
Το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα του ΥΠΕΘΟ κατά τη συνάντηση με τους servicers θα είναι η επιστροφή των εξυγιασμένων δανείων στην οικονομία, αλλά και η ταχύτερη εξυγίανση των δανείων που παραμένουν υπό διαχείριση.
Στο σκέλος αυτό, υπάρχουν δύο παράμετροι που απασχολούν και τις ίδιες τις εταιρείες διαχείρισης: Πρώτον να αρθεί το εμπόδιο του SSM και να επιτραπεί η επαναγορά των τιτλοποιημένων δανείων από τις τράπεζες και δεύτερον να επιτραπεί στις εταιρείες διαχείρισης η απευθείας χρηματοδότηση επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό τη διαχείριση – εξυγίανσή τους.
Τρεις αλλαγές στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό
Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, η πλευρά των Servicers εκτιμά ότι η δυναμική του θα εξαρτηθεί από την βιωσιμότητα των ρυθμίσεων, το ύψους του κουρέματος που θα προσφέρουν και φυσικά από τις συνέπειες για όσους δεν της τηρήσουν.
Να σημειωθεί ότι μέσω του Εξωδικαστικού Μηχανισμού έχουν υλοποιηθεί ήδη ρυθμίσεις ύψους 1,2 δις που αφορούν 5.000 δανειολήπτες. Οι ρυθμίσεις «τρέχουν» με ρυθμό των 150 εκατ. ευρώ τον μήνα και εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό θα προσεγγίσει τα 2,5 δις μέχρι το τέλος του 2023.
Ωστόσο κατά την σημερινή συνάντηση με τον Κωστή Χατζηδάκη οι εκπρόσωποι των Servicers θα ζητήσουν προκειμένου να καταστεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός αποτελεσματικότερος και κυρίως για να μην εξελιχθεί σε νέο «καταφύγιο» για τους μπαταχτσήδες, τρεις αλλαγές.
- Δυνατότητα για μεγαλύτερα «κουρέματα» για συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.
- Άμεση εκτέλεση του τίτλου με την χρήση ένδικων μέσων και πλειστηριασμών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την πληρωμή για 90 μέρες, προκειμένου να αποκλειστούν οι μπαταχτσήδες.
- Ορισμός μεγαλύτερης προκαταβολής από τον δανειολήπτη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση κυρίως για περιπτώσεις εκείνες που διαπιστώνεται ότι κάποιος κάνει χρήση του Εξωδικαστικού για να ανακόψει πλειστηριασμό.
Το δίλλημα για τον Φορέα
Την ίδια στιγμή οι δύο πλευρές θα κληθούν να βρουν απάντηση στο δύσκολο δίλλημα αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ή ριζικό ανασχεδιασμό, για τον Φορέα Απόκτησης & Επαναμίσθωσης Ακινήτων.
Το θέμα της σύστασης του Φορέα Ακινήτων βρίσκεται τώρα στην φάση κατά την οποία έχουν ολοκληρωθεί οι συναντήσεις με τους τέσσερις ενδιαφερόμενους επενδυτές και έχουν τεθεί τα ζητούμενά τους και πλέον το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε τροποποιήσεις του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου του Φορέα ή αν θα τον επανασχεδιάσει εξ ολοκλήρου.
Σημειώνεται ότι η ανταπόκριση στο μεταβατικό καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας είναι εξαιρετικά χαμηλή καθώς με στοιχεία 27/6/23, στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Συνεισφοράς Δημοσίου Ευάλωτου Οφειλέτη είχαν δημιουργηθεί 565 αιτήσεις, εκ των οποίων 402 αιτήσεις είναι ενεργές και μη οριστικοποιημένες, 69 αιτήσεις είναι οριστικοποιημένες και αναμένεται η αξιολόγησή τους από Επισπεύδοντα Πιστωτή / Σύνδικο και 94 αιτήσεις βρίσκονται σε στάδιο Παρακολούθηση Επιδότησης.
Τα βασικότερα σημεία που έχουν θέσει οι επενδυτές στη φάση του Ανταγωνιστικού Διαλόγου έχουν να κάνουν με
- την τιμή στην οποία ο Φορέας θα αγοράζει τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς.
- ποιος θα επιβαρύνεται με τα κόστη του ακινήτου κατά την επαναπώλησή του από τον επενδυτή στον οφειλέτη.
- θέματα εξόδων όπως π.χ. ποιος θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ ή αν ο επενδυτής που θα «τρέξει» τον Φορέα θα επιβαρύνεται με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας καθώς και
- τι θα γίνεται στην περίπτωση που ο πτωχευμένος ευάλωτος οφειλέτης δεν πληρώσει τη συμμετοχή του στο ενοίκιο.
Πλειστηριασμοί
Σε ότι αφορά τέλος στους πλειστηριασμούς οι servicers θα επιμένουν πως αποτελούν το ύστατο μέτρο και σημειώνουν πως για να επιτευχθεί αύξηση του ρυθμού ανακτήσεων, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των νομικών ενεργειών σε συνδυασμό με την πώληση ενήμερων χαρτοφυλακίων.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις