Η αξιολόγηση μετά την αξιολόγηση
Οι επαφές που ξεκίνησαν σε τεχνικό επίπεδο από την Τετάρτη και κορυφώθηκαν με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής μεταξύ των υπουργών οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των ομάδων των δανειστών έμειναν και χθες χωρίς τελική λύση. Με αντίπαλο το χρόνο ποια θέματα θα πρέπει να κλείσουν
- 30 Μαΐου 2016 06:28
Σε «συμπληρωματική αξιολόγηση» η οποία καθυστερεί την διαδικασία της καταβολής της υπο-δόσης των 7,5 δις ευρώ εξελίσσονται οι εκκρεμότητες που εντοπίστηκαν στο euro working group της περασμένης Δευτέρας και έξι ημέρες μετά την συμφωνία της Τρίτης παραμένουν ακόμη ανοιχτές.
Οι επαφές που ξεκίνησαν σε τεχνικό επίπεδο από την Τετάρτη και κορυφώθηκαν με την χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής μεταξύ των υπουργών οικονομικού επιτελείου και των επικεφαλής των ομάδων των δανειστών έμειναν και χθες χωρίς τελική λύση. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν και χθες ότι διαφωνούν στην αγοραπωλησία των εγγυημένων από το δημόσιο δανείων, το ΕΚΑΣ, συζητούν το ταμείο αλληλεγγύης, ενώ φαίνεται να συγκλίνουν στις αποκρατικοποιήσεις.
Μετά την τρίωρη τηλεδιάσκεψη η οποία διεξήχθη σε υψηλούς τόνους ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός ανάπτυξης κ. Γιώργος Σταθάκης , ο υπουργός εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης αποχώρησαν με προοπτική η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα και τις επόμενες ημέρες.
Μέλος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι όλα τα ανοιχτά θέματα θα κλείσουν μέχρι την Τετάρτη με την κατάθεση προγραμματισμένου νομοσχεδίου ώστε να προχωρήσει η διαδικασία έγκρισης της δόσης από τα εθνικά κοινοβούλια.
Ένας ακόμη λόγος που η καθυστέρηση ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο είναι η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη. Ως γνωστό κατά την συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και να αποφασιστεί η επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα πέντε τρίμηνα μετά την επίσημη άρση του στις 11 Φεβρουαρίου του 2015 όταν εκτιμήθηκε ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες ολοκλήρωσης του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Το μέτρο δεν θα έχει κάποια άμεση απόδοση για την ελληνική οικονομία θα έδινε μια συνέχεια στην καλή είδηση για την συμφωνία επί της αρχής που επιτεύχθηκε στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Αν όμως υπάρχουν θέματα ανοιχτά στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ το θέμα μπορεί να αναβληθεί.
Με αντίπαλο τον χρόνο
Με αντίπαλο τον χρόνο εκτός από τις απαιτήσεις των δανειστών μέχρι και την Τετάρτη θα πρέπει να κλείσουν τα θέματα που αφορούν:
– Την ένταξη στην αγορά δανείων και εκείνων που έχουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. ΕΚΤ και ΔΝΤ επιμένουν να μην υπάρχει εξαίρεση στις πωλήσεις των δανείων συνολικού ύψους 1,5 δις αυτής της κατηγορίας με δεδομένο ότι τα δάνεια αυτά θα γίνουν ανάρπαστα από τα distress funds για το απλό λόγο ότι έχουν την εγγύηση του δημοσίου άρα θα αποπληρωθούν σίγουρα . Η Ελληνική πλευρά επιμένει ότι η ένταξη των δανείων αυτών στην νέα αγορά δανείων θα δημιουργήσει δημοσιονομικό πρόβλημα αν και οι λήξεις των δανείων μοιράζονται σε ορίζοντα χρόνου. Η συζήτηση για το θέμα τελείωσε με δέσμευση από την ελληνική πλευρά ότι θα επανέλθει σήμερα με νέα συμβιβαστική πρόταση.
– Το θέμα της μη ανάκτησης των αναδρομικών περικοπών για τους 100.000 του ΕΚΑΣ εξελίσσεται και αυτό σε πρόβλημα. Τούτο διότι παρότι από το οικονομικό επιτελείο διαβεβαιώνει ότι τελικά οι δικαιούχοι του επιδόματος δεν θα επιβαρυνθούν από την αναδρομική περικοπή του επιδόματος οι δανειστές επιμένουν να έχουν τα ακριβή στοιχεία και τα ισοδύναμα μέτρα με τα οποία θα καλυφθεί το κενό των περίπου 80 εκ ευρώ που δημιουργείται.
Διαφωνία υπάρχει και στο αίτημα των δανειστών σε άλλα σημεία του ασφαλιστικού όπως την διόρθωση των εκπτώσεων στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις εισφορές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με λιγότερο από 2000 κατοίκους Το αρμόδιο υπουργείο διαβεβαιώνει ότι δεν θα γίνουν αλλαγές πέραν των όσων έχουν ψηφιστεί .Βεβαίως μέχρι να τελειώσει η συμπληρωματική αξιολόγηση δεν μπορεί να εκδοθεί η εφαρμοστική εγκύκλιος για το ασφαλιστικό.
– Το θέμα των αποκρατικοποιήσεων είναι σχετικά πιο απλό αλλά και σε αυτό η ελληνική πλευρά αναγκάστηκε να υποχωρήσει στο θέμα της σύμβασης του Ελληνικού υποσχόμενη ότι θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα με στόχο να έρθει στην Βουλή μέσα στον Ιούνιο. Στο θέμα της Εγνατίας το πιο πιθανό είναι ότι θα τροποποιηθεί η διάταξη του υπουργείου υποδομών για του νέους σταθμούς διοδίων ώστε να μπορεί να προχωρήσει η μακροχρόνια παραχώρηση της διαχείρισης της Εγνατίας στους ιδιώτες . Με νομοτεχνική βελτίωση θα συμπληρωθεί τέλος και το θεσμικό πλαίσιο για το υπερ- ταμείο αποκρατικοποιήσεων ώστε τα μέλη της διοίκησης να χαίρουν ποινικής ασυλίας για την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου.