Η διαδρομή Σύνταγμα – Ερμού – Μοναστηράκι – Ακρόπολη κερδίζει τους τουρίστες

Η διαδρομή Σύνταγμα – Ερμού – Μοναστηράκι – Ακρόπολη κερδίζει τους τουρίστες
1-11-2011-ΑΘΗΝΑ-''Κατεβαίνει'' από τον Παρθενώνα η αυθεντική μετώπη με τη «σκηνή του Ευαγγελισμού». Θα συντηρηθεί και θα εκτεθεί στο μουσείο, ενώ στον Παρθενώνα θα τοποθετηθεί αντίγραφο.(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Oι τουρίστες καταναλώνουν μέσο όρο την ημέρα 30,1 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 29,8 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις

Ιδιαίτερα πυκνές φαίνεται να είναι οι μετακινήσεις από ή/και προς την Ακρόπολη, αλλά και την πλατεία Συντάγματος, σε ό,τι αφορά στα σημεία που επισκέπτονται οι τουρίστες στην Αθήνα.

H διαδρομή Σύνταγμα – Ερμού – Μοναστηράκι – Ακρόπολη, συγκεντρώνει το μεγαλύτερο πλήθος μετακινήσεων – διαδρομών που ακολουθούν οι τουρίστες που επιλέγουν την Αθήνα ως τόπο διαμονής, ενώ εξαιρετικά σημαντικές φαίνεται να είναι και οι μετακινήσεις εντός του εμπορικού τριγώνου της Αθήνας.

Η περιοχή της Ομόνοιας εμφανίζει έντονη δραστηριότητα καθώς εκεί είναι χωροθετημένα πολλά ξενοδοχεία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και πύλη εισόδου προς το ιστορικό και εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας.

Τέλος, η ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού – Κεραμεικού η οποία αποτελεί τον τελικό προορισμό του λεγόμενου «μεγάλου αρχαιολογικού περιπάτου της Αθήνας» αποτελεί τον μαγνήτη για ένα πολύ μεγάλο αριθμό τουριστών, όπως επίσης οι περιοχές περιμετρικά του Ζαππείου, του Καλλιμάρμαρου Σταδίου και των Στηλών του Ολυμπίου Διός.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου «Καταναλωτικά Πρότυπα Τουριστών στην Εμπορική Αγορά της Αθήνας και του Πειραιά», η οποία πραγματοποιήθηκε στο διάστημα Αυγούστου – Οκτωβρίου 2013.

Όπως έχει γνωστοποιηθεί, με ρεπορτάζ του ΑΠΕ – ΜΠΕ, από την έρευνα προκύπτει ότι οι συνολικές ημερήσιες δαπάνες του τουρίστα χωρίς έξοδα μεταφορών και διαμονής διαμορφώνεται στα 64,1 ευρώ.

Η συνολική ημερήσια δαπάνη περιλαμβάνει έξοδα σε εστιατόρια, καφέ μπαρ, αγορές προϊόντων, εισιτήρια μετακίνησης, είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους. Από τα στοιχεία φαίνεται οι τουρίστες καταναλώνουν μέσο όρο την ημέρα 30,1 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 29,8 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα για την συνολική ημερήσια ατομική δαπάνη των επισκεπτών κρουαζιέρας καθώς ανήκουν σε υψηλότερη εισοδηματική κατηγορία, σε σύγκριση με τους τουρίστες και με το δεδομένο ότι πρόκειται για επισκέπτες οι οποίοι παραμένουν εκτός του κρουαζιερόπλοιο κατά μέσο όρο μόλις 6,5 ώρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο επισκέπτης της κρουαζιέρας στη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ξοδεύει συνολικά 67,2 ευρώ εκ των οποίων, 15,5 ευρώ σε επιχειρήσεις εστίασης και 44,3 ευρώ σε εμπορικές επιχειρήσεις. Ιδίως η τελευταία δαπάνη, ερμηνεύεται με βάση τη μεγαλύτερη οικονομική άνεση των επισκεπτών της κρουαζιέρας σε σύγκριση με τους τουρίστες.

Δημογραφικά δεδομένα της έρευνας στην κρουαζιέρα

Αναφορικά με τους επισκέπτες της κρουαζιέρας και τα δημογραφικά τους χαρακτηριστικά, παρουσιάζονται κάποιες διαφοροποιήσεις σε σύγκριση με τον κύριο όγκο τουριστών της Αθήνας.

Η υπεροχή των γυναικών είναι οριακή, ενώ σημαντικές διαφορές παρουσιάζουν οι ηλικίες, καθώς οι επισκέπτες της κρουαζιέρας ανήκει σε μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία από τους απλούς τουρίστες.

Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα επισκεπτών είναι η «45 – 54» ενώ, εννέα σους δέκα δήλωσαν ότι ανήκουν στο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Η κατανομή ανά ετήσιο οικονομικό εισόδημα, είναι ενδεικτική των επισκεπτών κρουαζιέρας με τον μεγαλύτερο ποσοστό να συγκεντρώνεται στις κατηγορίες μεταξύ 30.000 έως 70.000 ευρώ.

Δημογραφικά δεδομένα της έρευνας των τουριστών

Ως προς το φύλο των τουριστών (όχι μόνο κρουαζιέρας) εμφανίζεται μια ασθενής υπεροχή των γυναικών έναντι των αντρών.

Σε μία περαιτέρω ανάλυση βρέθηκε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό αντρών είχε ως χώρα προέλευσης την Ολανδία, κατά 62%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών -63%- ήταν από τη Γαλλία. Η πολυπληθέστερη ηλικιακή ομάδα τουριστών είναι «25 – 34».

Η πλειονότητα των τουριστών (εννέα στους δέκα) δήλωσε ότι ανήκει στο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η ανάλυση του μορφωτικού επιπέδου των ερωτώμενων ανά χώρα μόνιμης διαμονής δεν παρουσιάζει στατιστικά σημαντικές διαφορές.

Αναφορικά με το ετήσιο εισόδημα των τουριστών, παρουσιάζεται μια σχετικά ισομερής κατανομή των τουριστών στις κατηγορίες οικονομικού εισοδήματος από κάτω των 15.000 ευρώ έως άνω των 70.000 ευρώ, με μία σχετικά μεγαλύτερη συγκέντρωση στις χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες.

Ολόκληρη η έρευνα εδώ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα