Η διαπραγμάτευση στο προσκήνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η διαπραγμάτευση στο προσκήνιο για τον ΣΥΡΙΖΑ
Στιγμιότυπο από την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό ΑΛέξη Τσίπρα, την Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Όλα τα όπλα του και τα δυνατά χαρτιά που διαθέτει βάζει το Μέγαρο Μαξίμου στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, που κατά πολλούς ξεκινά άτυπα από την επίσκεψη του Μάρτιν Σουλτς στην Αθήνα

«Με τον Μάρτιν Σουλτς κάνεις διαπραγμάτευση χωρίς να κάνεις διαπραγμάτευση», τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου σήμερα το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.Στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν καλά, πως μπορεί ο Γερμανός πρόεδρος να μην έχει κάποιον θεσμικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι, όμως σίγουρα μπορεί να μεταφέρει κλίμα, ή ακόμα και μηνύματα στην Άνγκελα Μέρκελ την οποία θα συναντήσει την Παρασκευή.

Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείεται στις συναντήσεις που θα έχει και με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να προτείνει μια λύση «πακέτο», που να περιλαμβάνει δυο πράγματα:

– ένα νέο πρόγραμμα

– συνεννόηση με λύση για το χρέος

Στο Μέγαρο Μαξίμου διακρίνουν μια κινητικότητα στην Ευρώπη και διαβλέπουν την διάθεση μια νέας γραμμής συμμαχίας στο νότο που θα περιλαμβάνει την Γαλλία και την Ιταλία.

Καθησυχαστικός και στο πεδίο της διαπραγμάτευσης εμφανίστηκε, άλλωστε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος τόνισε πως «με την Ευρώπη δεν θα πάμε ούτε σε ρήξη, αλλά ούτε σε συνέχιση μιας πολιτικής που οδηγεί στην καταστροφή».

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η διαπραγμάτευση είναι σε θέση να ξεκινήσει με βάση το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, καθώς και με το τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών που έχει στηθεί, από την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τονίζουν πως η χώρα μπορεί να  αποφύγει τη δημιουργία νέων ελλειμμάτων, χωρίς ανέφικτα πλεονάσματα.

Το ζητούμενο της ελληνικής πλευράς, όπως δήλωσε και ο κ. Δραγασάκης, είναι να σταματήσει η χώρα να ζητά συνέχεια δανεικά για να πληρώνει τα προηγούμενα δάνεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα