Η διττή ανάσα ρευστότητας για την Ελλάδα. Καθοριστικό το Eurogroup της Δευτέρας για τις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ
Κατά 2 δισ. στα 78,9 δισ. αύξησε το ELA για τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ. Δεν έλαβε αποφάσεις για τις εγγυήσεις που απαιτεί ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας
- 06 Μαΐου 2015 21:43
Τη συντηρητική στήριξή της στην ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες επαναβεβαίωσε σήμερα η ΕΚΤ, χορηγώντας διττή ανάσα ρευστότητας για ακόμη μια εβδομάδα στην Ελλάδα.
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης, έλαβε δύο σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Σε πρώτη φάση, η ΕΚΤ αποφάσισε να εγκρίνει την αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, ανεβάζοντας στα 78,9 δισ. ευρώ το όριο χρηματοδότησής τους μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Η απόφαση για νέα αύξηση του ELA των ελληνικών τραπεζών είχε σχεδόν προεξοφληθεί.
Σε δεύτερη φάση, η ΕΚΤ αποφάσισε να μην ασκήσει πρόσθετες πιέσεις προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ψηφίζοντας αρνητικά στο ενδεχόμενο αύξησης του ποσοστού απομείωσης (haircut) που εφαρμόζει η ΕΚΤ στις εγγυήσεις (collaterals) που ζητά από τις τράπεζες, ως αντάλλαγμα για τη χορήγηση ρευστότητας.
Εάν αυξανόταν το ποσοστό απομείωσης, τότε θα ήταν ορατός ο κίνδυνος να εξανεμιστεί το απόθεμα που διαθέτουν σε εγγυήσεις οι τράπεζες, για να λαμβάνουν ρευστότητα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Φρανκφούρτη, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ συζήτησαν εκτενώς το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στις εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών, λαμβάνοντας ωστόσο αρνητική απόφαση.
Ωστόσο, οι τραπεζίτες της ΕΚΤ αποφάσισαν πως θα επαναφέρουν προς συζήτηση – την επόμενη εβδομάδα – το ενδεχόμενο αύξησης του haircut στα collaterals, εάν δεν αποδειχθεί θετική για την επόμενη μέρα της Ελλάδας η έκβαση του Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου.
Για να ληφθεί θετική απόφαση που να αφορά σε αύξηση του ποσοστού απομείωσης στις εγγυήσεις που ζητά από τις ελληνικές τράπεζες η ΕΚΤ, απαιτείται η θετική ψήφος των δύο τρίτων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.