Η ΕΚΤ περιμένει στη… γωνία για αυξήσεις κερδών και μισθών – Προειδοποιήσεις από Λαγκάρντ

Η ΕΚΤ περιμένει στη… γωνία για αυξήσεις κερδών και μισθών – Προειδοποιήσεις από Λαγκάρντ
Κριστίν Λαγκάρντ AP

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα μείνει άπραγη αν δει ταυτόχρονη αύξηση περιθωρίων κέρδους και μισθών. "Δεν θα διστάσουμε", λέει η πρόεδρός της που καλεί τους policymakers να σηκώσουν μανίκια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα διστάσει να δράσει εάν οι αξιωματούχοι δουν ταυτόχρονη αύξηση, τόσο στα περιθώρια εταιρικών κερδών όσο και στους μισθούς, δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε συνέντευξή της στη γαλλική εφημερίδα La Provence, είπε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ακόμη “δουλειά να κάνουν” για να θέσουν τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν εάν οι επιχειρήσεις θα δεχτούν μια συμπίεση κερδών για να αποζημιώσουν τους εργαζόμενους, “ή εάν πρόκειται να δούμε διπλή αύξηση και στα περιθώρια και στους μισθούς”, σημείωσε για να προσθέσει. “Μια ταυτόχρονη αύξηση και των δύο θα τροφοδοτούσε κινδύνους πληθωρισμού και δεν θα μέναμε άπραγοι απέναντι σε τέτοιους κινδύνους”.

Τα σχόλια της επικεφαλής της ΕΚΤ έρχονται λίγο πριν της απόφασης της 27ης Ιουλίου, η οποία είναι βέβαιο ότι θα περιλαμβάνει αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συζητούν εάν θα αυξήσουν ξανά το κόστος δανεισμού στην επόμενη συνάντησή τους τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζει πως ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ μιας ακόμη αύξησης επιτοκίων. Χθες Πέμπτη, σταμάτησε να το αναφέρει, λέγοντας ότι το πού ακριβώς διαμορφώνονται τα επιτόκια θα αποφασιστεί “με βάση τα δεδομένα”.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ιγκνάσιο Βίσκο, ένας από τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προέτρεψε τους συναδέλφους του να προχωρήσουν προσεκτικά, λέγοντας ότι δεν κατανοεί την προτίμηση “να είναι κάπως περισσότερο παρά λιγότερο περιοριστικό” και ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε έχει μια “συμμετρική στάση”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα