Η Ελλάδα έχει θέση στην Ευρώπη της… ύφεσης
Τι δείχνει μεγάλη έρευνα του Reuters για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εντός ευρώ βλέπουν την Ελλάδα οι περισσότεροι οικονονομολόγοι
- 16 Αυγούστου 2012 19:59
Η ευρωζώνη θα ολισθήσει σε νέα ύφεση και δεν πρόκειται να αναπτυχθεί ξανά πριν από το 2013, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μηνιαία έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters με την συμμετοχή οικονομολόγων, που επίσης δεν προβλέπουν νέες δραστικές πολιτικές παρεμβάσεις από μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η μεγάλη πλειονότητα των οικονομολόγων πλέον προβλέπει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, στοιχείο που έχει μεταβληθεί τους τελευταίους μήνες. Οι 45 από τους 64 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν στην έρευνα του Αυγούστου είπαν ότι αναμένουν η Ελλάδα τους επόμενους 12 μήνες να παραμείνει στην ευρωζώνη (από 35 στους 64 τον Μάιο).
Μόνο η Γερμανία σε τροχιά ανάπτυξης
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, προστίθεται στα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat αυτήν την εβδομάδα, κατά τα οποία η ευρωζώνη μόλις απέφυγε την ύφεση το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, αφού μόνον η Γερμανία αναπτύχθηκε το τρίμηνο ως τον Ιούνιο, ενώ η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της περιφέρειας, παρέμεινε σε στασιμότητα.
Αν τα δεδομένα αυτά συνδυαστούν με την επιδεινούμενη προοπτική για τις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης, που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα σε άλλη έρευνα του Reuters, οι ελπίδες περί τερματισμού της κρίσης της ευρωζώνης ή για μια ουσιαστική ανάκαμψη μοιάζουν να εξασθενούν.
Ακόμα και η μείωση κατά 25 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, στο 0,50%, που αναμένεται τον επόμενο μήνα δεν θα αρκέσει για να μεταβάλλει το κλίμα, καθώς το παρεμβατικό επιτόκιο της βρίσκεται ήδη κοντά στο μηδέν και δεν αναμένεται να συμβάλλει στην αύξηση του δανεισμού στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές.
Δεν υπάρχουν άλλες ενδείξεις ότι επίκειται κάποια άλλη σημαντική εξέλιξη που θα μπορούσε να τονώσει την ανάπτυξη.
Μαύρες προβλέψεις
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συρρικνώθηκε 0,2%, αναμένεται να συρρικνωθεί κατά ίσο ποσοστό το τρέχον τρίμηνο. Αυτό το ποσοστό είναι κατά τι υψηλότερο από το 0,1% που προβλεπόταν στην αντίστοιχη έρευνα του Reuters τον Ιούλιο.
Ωστόσο αυτή η φαινομενικά ελαφριά συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης αποκρύπτει την πολύ μεγαλύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ιταλία και στην Ισπανία, τρίτη και τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ευρωζώνη, αλλά και την μεγάλη ύφεση στην Ελλάδα, όπου σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού πλέον πλήττεται από την ανεργία.
Οι οικονομολόγοι μοιάζουν να είναι όλο και πιο πεισμένοι ότι θα καταγραφεί ύφεση και επίσημα το τρίτο τρίμηνο, προβλέποντας ότι θα κυμανθεί από -0,1% ως -0,8%. Μόλις ένας οικονομολόγος προέβλεψε ανάπτυξη.
Η έρευνα του Reuters έδειξε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομολόγων δεν περιμένει η ΕΚΤ να παρέμβει δυναμικά για να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας, ούτε θα κάνει κάποια άλλη κίνηση πέραν του να αγοράσει κρατικά ομόλογα.
Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν διχασμένοι σχετικά με την πιθανότητα άλλης μιας επιχείρησης μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, όπως εκείνη που είχε κάνει η ΕΚΤ τον Δεκέμβριο και τον Φεβρουάριο, όταν είχε διοχετεύσει 1 τρισ. ευρώ στην αγορά.