Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου
Χρηματιστήριο INTIME

Οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη έχουν φθάσει τον Ιανουάριο την αξία των 150 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πιο εκρηκτική έως σήμερα έναρξη έτους για τις κοινοπρακτικές εκδόσεις χρέους.

Ο ΟΔΔΗΧ έδωσε εντολή στις Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Goldman Sachs Bank Europe SE, J.P. Morgan και Societe Generale να οργανώσουν την έκδοση ομολόγου με ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033. Η κοινοπρακτική έκδοση θα δημοπρατηθεί στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές με πιο πιθανή ημερομηνία την Τρίτη (17/1).

Να σημειωθεί ότι ο ΟΔΔΗΧ σκοπεύει να προχωρήσει φέτος σε εκδόσεις ύψους 7 δισ. ευρώ, λόγω της ευχέρειας που υπάρχει λόγω της ρύθμισης του χρέους και του “μαξιλιαριου” αλλά και της “συστολής”, που υπάρχει ήδη από το 2022, ένεκα του διεθνούς κλίματος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο οργανισμός, οι συνολικές δανειακές ανάγκες για το 2023 φθάνουν στα 15,4 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο έχει ανάγκη 7,2 δισ. για χρεολύσια, 4,7 δισ. για τόκους και 800 εκατ. για εξόφληση εντόκων γραμματίων και 4,5 δισ. κάλυψη αναγκών ρευστότητας. Επιπρόσθετα τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου παραμένουν σε επίπεδα άνω των 30 δισ. ευρώ και είναι ικανά να καλύψουν τις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες του δημοσίου για τρία χρόνια.

Στη δεδομένη, δε, χρονική στιγμή, ο ΟΔΔΗΧ έχει στόχο να εκμεταλλευτεί την συγκυρία πριν νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ αλλά και την πρόσφατη σημαντική μείωση των spreads και το ακόμα ήρεμο κλίμα στην αγορά.

Βέβαια έπειτα από την ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ ασκήθηκαν πιέσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται στο 4,2% από κάτω του 4% που είχε βρεθεί την προηγούμενη εβδομάδα,

Αυτή, δε, του 5ετούς εμφανίζει άνοδο που ξεπερνά το 1% στο 3,3%. Υπενθυμίζεται ότι βάσει της επίσημης ανακοίνωσης στα επτά δισ. ευρώ «ρίχνει» τον στόχο για δανεισμό από τις αγορές για το 2023 ο ΟΔΔΗΧ από 12 δισ. που ήταν στο τρέχον έτος, εφαρμόζοντας αμυντική τακτική, για να αποφύγει την επιβάρυνση από τα υψηλά επιτόκια.

Τι γίνεται στις αγορές;

Να σημειωθεί ότι οι εκδόσεις ομολόγων στην Ευρώπη έχουν φθάσει τον Ιανουάριο την αξία των 150 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 80 δανειολήπτες στη βαθμίδα του χρέους υψηλής διαβάθμισης βγήκαν στην αγορά αυτόν τον μήνα προκειμένου να επωφεληθούν από το φθηνότερο κόστος δανεισμού στην περιοχή από το περσινό καλοκαίρι, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Πρόκειται για την πιο εκρηκτική έως σήμερα έναρξη έτους για τις κοινοπρακτικές εκδόσεις χρέους, σύμφωνα με στοιχεία που παρακολουθεί το Bloomberg από το 2014.

Η Ιταλία άντλησε χθες 7 δισ. ευρώ από την έκδοση νέου 20ετούς, προσελκύοντας υψηλή ζήτηση, που έφθασε τα 26,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το Βέλγιο εξέδωσε ομόλογο με λήξη τον Ιούνιο του 2033, αντλώντας 7 δισ. ευρώ και με τη ζήτηση να ξεπερνά τα 51 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα